Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Multimediālā grāmatā izdod seno teiku par Kurbadu

Redakcija
Redakcija

Apgādā “Zvaigzne ABC” klajā nācis latviešu tautas teikas “Kurbads. Latvju varoņstāsts” jauns izdevums. Seno teiku pārstāstījis dzejnieks Guntars Godiņš un ilustrējušas mākslinieces Sindija Anča un Marika Eglīte, turklāt grāmatas papildu saturu var aplūkot papildinātās realitātes aplikācijā. Grāmatas atvēršanas svētki 15. maijā norisinājās Džūkstes Pasaku muzejā, piedaloties Latvijas Republikas kultūras ministram Naurim Puntulim, folkmetāla grupai Skyforger un grāmatas radošajai komandai.

“Savā ziņā simboliski, ka Kurbada tēmas atdzimšana - jaunā grāmata, pirms dažiem gadiem vērienīgais Skyforger uzvedums - iezīmē šo laiku Latvijā. Jo tieši tagad mums jāmeklē, jāatrod vai vēlreiz jāapzina savi mitoloģiskie varoņi. Jo šis ir Kurbadu un Lāčplēšu laiks, kad atkal jācīnās ar velniem, deviņgalvjiem, sumpurņiem un Čūskām - raganām. Novēlu, lai šī grāmata atrod vietu katras ģimenes grāmatplauktā, lai sniegtu iedvesmu arvien jauniem ikdienas varoņdarbiem!” atklājot grāmatas atvēršanas svētkus, teica kultūras ministrs N. Puntulis.

“Tautasdziesmas, pasakas un teikas ir mūsu saprašanas, domāšanas un mentalitātes atspulgs. Mītiskie varoņi atrodami katras tautas folklorā, un tie ir ļoti nozīmīgi spēka un gudrības simboli. Pateicoties Andrejam Pumpuram un Rainim, mēs labi pazīstam Lāčplēsi, bet ēnā palicis otrs latviešu mītiskais varonis – Kurbads. Balstoties uz latviešu tautas pasaku par Kurbadu, esmu padarījis šo vēstījumu mazliet mūsdienīgāku un koncentrētāku, tomēr saglabājot folkloras specifiskos principus un savdabīgo valodu. Šajā grāmatā mīts par Kurbadu ir vienots tekstā, attēlā un mūzikā,” skaidroja Guntars Godiņš.

“Kurbada stāsts ir ļoti saistošs pat mūsdienu filmu un videospēļu pasaulē. Tas izved mūs cauri latviskās pasaules trim līmeņiem un iepazīstina ar to iemītniekiem – uz zemes sastopam cilvēkus, Laimu, milžus, mošķus un raganas, pazemē kaujamies ar velniem un sumpurņiem, bet debesīs pats Debesu Kalējs piesakās mums par palīgu. Ilustrācijas ir izstrādātas digitālā zīmējuma tehnikā, stilistiski iedvesmojoties no komiksiem un videospēlēm, kas mūsdienās patiesībā pilda līdzīgu lomu kā pasakas un teikas sendienās. Folklora ir dzīva, tāpēc tai jāturpina dzīvot arvien jaunās formās,” atklāja grāmatas māksliniece Sindija Anča.

“Kurbada stāsts ir stāsts par katru no mums un par mums visiem. No mums atkarīgs, kurš no varoņstāsta tēliem kādā brīdi esam, ar ko personificējamies – putnu, kas ceļas spārnos un paceļ citus, Radītāju, laižot pasaulē un dodot dzīvību saviem bērniem, Pātagu vijēju, kas sameistaro ieročus cīņai pret mošķiem, vai varbūt paši dažbrīd rīkojamies kā šie mošķi… Vai iemiesojam sevī Kurbadu – cīnītāju un mērķtiecīgu darītāju – varoni, apliecinot Kurbada spēku, izveicību, zināmu viltību, harmoniju un viedumu labā uzvarā pār ļauno! Kurbads caur savu dēlu turpinās mūsos, un mēs, latvieši, esam Kurbada ģimenes locekļi. Lai godam to vienmēr nesam! Grāmata “Kurbads. Latvju varoņstāsts” ļauj mūsu bērniem izstāstīt stāstu par latvju varoni, paspilgtinot to ar ilustrācijām un grupas Skyforger dziesmām, veidojot stipru latvisko pašapziņu, un šo grāmatu mūsu bērni vēlāk lasīs priekšā saviem bērniem,” pauda grāmatas idejas un koncepcijas autors Imants Parādnieks.

Grāmatas “Kurbads. Latvju varoņstāsts” beigās ievietoti apjomīgi folkloras pētnieku Janīnas Kursītes un Gunta Pakalna pēcvārdi, kuros var uzzināt daudz interesanta par teiku, tajā iekļautajiem simboliem, mītiem un ar tiem saistītiem rituāliem.

Grāmatai “Kurbads. Latvju varoņstāsts” ir digitāls papildsaturs, kuram izmantota papildinātās realitātes (Augmented reality) tehnoloģija. To veidojis multimediju dizaina speciālists un mākslinieks Olivers Pavičevičs. Papildsaturā iekļautas latviešu folkmetāla grupas Skyforger albuma “Kurbads” dziesmas audiovizuālā izpildījumā un detalizēta informācija par Kurbada stāstu, kas tiks papildināta ar jaunu AR materiālu visas vasaras garumā. Lai piekļūtu šim tiešsaistes saturam, ir nepieciešama viedierīce ar interneta pieslēgumu un kameru, kā arī lietotne “KurbadsLV”, kas šobrīd pieejama Šeit top varoņstāsts, bet jau šonedēļ būs pieejama Google Play, bet maija beigās - arī App Store.

Džūkstes Pasaku muzejs kā grāmatas atvēršanas vieta netika izvēlēta nejauši – tieši šajā ēkā, bijušajā Lancenieku skolā folklorists un rakstnieks Anss Lerhis – Puškaitis 1891. gadā pirmo reizi pierakstīja teiku par Kurbadu. Kopš tā laika senā teika nav zaudējusi popularitāti, tā ir tikusi gan izdota atsevišķi gan grāmatu un pat komiksu formātā, gan iekļauta pasaku krājumos. 2010. gadā latviešu folkmetāla grupa Skyforger izdeva albumu “Kurbads”, kurš saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu kā gada labākais roka albums. 2019. gadā Kurbads atdzima uz skatuves multimediālā metāloperā “Kurbads. Ķēves dēls”. Visu vasaru Džūkstes Pasaku muzejā izstādē būs aplūkojamas grāmatas “Kurbads. Latvju varoņstāsts” ilustrācijas un skices.

Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Atbalstītāji: SIA “KURBADS un KO” un Andis Pikāns, AS “Latvijas valsts meži”, SIA “VIZULO Solutions” un Jānis un Linda Zeltiņi, AS “RPH Marketing Latvia”, SIA “Wizard Technology”, AS “VIRŠI-A”, SIA “Barons Kvartāls”, SIA “Apdrošināšanas un Finansu Brokers”, SIA “AGNI”, SIA “MRS grupa” un Banderu ģimene.