Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Slavenajiem žurkulēniem Koko un Riko desmit gadi un jauna grāmata

Redakcija
Redakcija

Svinot draiskulīgo žurku puiku Koko un Riko desmito dzimšanas dienu, kas aprit šogad, apgādā “Zvaigzne ABC” klajā nākusi rakstnieces Evijas un Gulbes un mākslinieces Lindas Lošinas radītās grāmatu sērijas “Koko un Riko” ceturtā grāmata – “Koko un Riko – skolas zvaigznes”.

Evijas Gulbes un Lindas Lošinas ilggadējā sadarbībā tapušas septiņas grāmatas pirmskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Tās ir sirsnīgas, priekpilnas, rotaļīgas un dzīvesgudras – “Bizbizmāsiņa”, “Lilallā un viņas pigoriņi” un, protams, grāmatu sērija par lieliskajiem žurku puikām Koko un Riko. Lasītāju vidū atraktīvie žurku puikas popularitāti iemantojuši jau sen. Viņus pazīst visos Latvijas novados. Sērijas izdevumi rosina bērnus lasīt, pētīt, domāt, zīmēt un krāsot. Līdz šim izdotas trīs lasāmgrāmatas, audiogrāmatas, krāsojamās darbošanās grāmatas, burtnīcas skaitļu un burtu iepazīšanai, cietlapu grāmatiņas jaunākajiem lasītājiem un kabatas formāta grāmatiņas.

Lai arī satikšanās prieks atliekams uz vēlāku laiku, lasītprieku autores aicina neatlikt. “Ja lasītājs otrpus grāmatai pasmaida, jūtamies tāpat – priecīgi. Mēs priecājamies par grāmatas radīšanu, savukārt lasītāju prieks mūsējo pareizina ar daudz.”

Ikvienā pieaugšanas stāstā skolas gaitu sākums ir būtisks un nopietns notikums, taču arī dzīves nopietnākajos brīžos dzīvesprieks un rotaļīgums var noderēt. Jaunākajā grāmatā turpinātas sērijas tradīcijas – Koko un Riko blēņu un jautrības bagātie piedzīvojumi, kā vienmēr, ir labestīgi un atjautīgi.
Kamēr žurku puikas Koko un Riko sapņo, ka reiz kļūs slaveni, pienācis laiks doties uz skolu. Ko iesākt, ja uz skolu negribas iet? Tad uz skolu ir jāskrien – nolemj žurkulēni, jo par visu vairāk viņiem patīk draiskoties. Taču skolā draiskulības piemirstas, zinātkārie žurkulēni rēķina, dzied, vingro, slēpjas, izgudro un pavisam negaidīti kļūst… par skolas zvaigznēm!

Pirmā grāmata par Koko un Riko 2011. gadā ieguva galveno balvu konkursā “Zvaigznes grāmata. Latviešu oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem” un 2012. gadā godalgota lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu žūrija”. 2017. gada septembrī Latvijas Leļļu teātrī iestudēts “Koko un Riko”, 2017. gada decembrī – “Koko un Riko. Piedzīvojums ziemā”. Grāmatu sērija “Koko un Riko” 2019. gadā ieguva AKKA/LAA Autortiesību bezgalības balvu.