Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:198, Did:0, useCase: 3



Vakariņu galdā - lasis!

Redakcija
Redakcija

Vakariņu galdā - lasis!
Vakariņu galdā- lasis!

Lasis- neapšaubāms gardums, kura pagatavošanas variācijas ir tik dažādas! Sālīts, kūpināts un svaigs- tas iederas gan zupās un salātos, gan uz maizītēm un mērcēs, gan kūkās un uzkodās. No laša var gatavot pat uzpūteni! Un ticiet man- tas garšo lieliski!
Pie kam, pēdējā laikā lielveikalos lasis bieži vien nopērkams par patiešām draudzīgām cenām.


Lentveida makaroni ar lašu mērci

Sastāvdaļas

250 g nevārītu lentveida makaronu
200 g laša filejas gabaliņos
1 tomāts
1/2 neliela ķirbja
100 ml baltvīna
100 ml putukrējuma, tauku saturs pēc izvēles
1 ēdamkarote Dansukker jēlcukura
1/2 tējkarote sāls
1 šķipsniņa piparu

Vāriet makaronus sekojot norādījumiem uz iepakojuma. Sadaliet tomātu daļās un izņemiet sēklas. Izgrieziet mazas sirsniņas no tomāta. Nogrieziet centimetru biezu šķēli ķirbja un izgrieziet mazas sirsniņas arī no tā.

Katliņā sajauciet vīnu, putukrējumu, jēlcukuru, sāli un piparus un uzvāriet. Ielieciet laša gabaliņus un vāriet pāris minūtes. Pievienojiet makaronus un sirsniņas un ļaujiet visam uzkarst pirms sadalīt divās bļodiņās.

Lasi var aizvietot ar garnelēm vai vēžu astītēm.

Laša un avokado maize

Sastāvdaļas

1 liela šķēle pilngraudu maizes
puse avokado
50 ml biezpiena
1/2 tējk. Dansukker baltā smalkā cukura
25 ml sasmalcināta sarkanā sīpola
apm. 1/4 tējk. sāls
apm. 1/4 tējk. piparu
1–2 šķēles auksti žāvēta laša
salāti
gurķu šķēlītes
citrons
dilles

Sasmalcina avokado un sajauc ar biezpienu un sarkano sīpolu. Pieliek sāli, piparus un cukuru. Uzklāj maisījumu uz maizes. Uzliek virsū salātus un lasi. Rotā ar gurķi, citronu un dillēm.

Maizi var aizstāt ar lieliem krāsnī ceptiem kartupeļiem. Pagatavo kartupeļus, iešķeļ tos un iepilda pildījumu.

Laša uzpūtenis

Sastāvdaļas

3 želatīna plāksnītes
200 g skābā krējuma
200 g Filadelfijas siera ar zemu tauku saturu
300 g vārīta laša
100 g notīrītu garneļu
100 g sarkanā ruma
1 ēd. kar. smalki rīvētu citrona miziņu
2 ēd. kar. smalki sagrieztu diļļu
100 g smalkās strēmelēs sagriezta purava
1 tējkarote paprikas pulvera
2 šķipsniņas balto piparu

Piedevām
10 šķēlītes svaigi kūpināta laša
30 garneles ar čaulu
1 laims
dilles
salātu lapas

Mērcei
3 ēd. kar. Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
3 ēd. kar. baltvīna etiķa
2-3 tējkarotes sinepju pulvera „Colman”
3 ēd. kar. rapšu eļļas

Ieliek želatīna plāksnītes ūdenī. Maisa skābo krējumu ar sieru, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno pārējās sastāvdaļas. Izņem no ūdens želatīna plāksnītes un izkausē katliņā vai mikroviļņu krāsnī. Paņem nedaudz mīklas un iemaisa tajā želatīnu, pirms pievieno laša mīklai. Kārtīgi samaisa. Sadala uzputeni 10 porciju formiņās. Ieliek ledusskapī, lai sacietē. Katrā bļodiņā ieliek dažas salātu lapas. Uz salātu lapām uzliek uzputeni. Garnē ar laša šķēlītēm, garnelēm, laima šķēlītēm un dillēm. Sajauc mērces sastāvdaļas un ieliek drusku mērces katrā bļodiņā.

Aukstā laša torte

Sastāvdaļas

150 g rīvētas rupjmaizes
50 ml rīvēta nobrieduša siera
75 g kausēta sviesta vai margarīna

Pildījumam
4 plāksnes želatīna
300 ml skāba krējuma, pēc vēlēšanās trekna vai liesāka
200 g biezpiena vai svaiga siera
15 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa
50 g Dižonas sinepju
1 smalki sagriezts sarkanais sīpols
20 g smalki sagrieztu diļļu
200 g gabaliņos sagriezta karsti kūpināta laša
Sāls, pipari

Dekorēšanai
Citrons
Dilles
Garneles
Svaigi kūpināts lasis

Sajauc kopā rīvēto rupjmaizi, sieru un sviestu vai margarīnu un ieberž to tortes formā (ar noņemamiem sāniem) – apakšā un sānos.

Želatīna loksnes uz 5 minūtēm ieliek lielā ūdens daudzumā. Sajauc kopā visas pārējās sastāvdaļas. Izkausē želatīnu mikroviļņu krāsnī vai katliņā uz plīts. Iemaisa divas ēdamkarotes ar pildījumu izkusētajā želatīnā, tad maisījumu pievieno pārējam pildījumam un kārtīgi samaisa. Ielej to tortes formā un liek ledusskapī uz 4-5 stundām. Dekorē ar citronu, dillēm, garnelēm un lasi.

Balzamā marinēta laša fileja

Receptes autors - Lauris Aleksejevs

Sastāvdaļas

800 g laša filejas bez asakām, ar ādu

Marinādei
100 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa
1 ēd. kar. jūras sāls
1 ēd. kar. drupinātu melno piparu
50 ml Rīgas Melnā balzama
30 g (1 saišķītis) diļļu

Pannā uzkarsē cukura sīrupu, sāli un drupinātus piparus, pievieno balzamu un visu vēlreiz uzkarsē. Laša fileju kārto traukā ar ādu uz leju. Atdzisušu marinādi pārlej filejai, pārkaisa ar dillēm un marinē ledusskapī 3 diennaktis. Pēc tam apgriež otrādi, ar ādu uz augšu, un marinē vēl 1 diennakti. Pirms pasniegšanas nosusina un notīra piparus un dilles.

Laša salāti ar puraviem

Receptes autors – Lauris Aleksejevs

Sastāvdaļas

800 g laša filejas
sāls un malti smaržīgie pipari pēc garšas
2 ēd. kar. Dansukker Farīna cukura
100 g taukvielu cepšanai

Laša fileju apkaisa ar sāli, pipariem un Farīna cukuru, liek cepešpannā, pievieno taukvielas un cep krāsnī 200°C 10 minūtes. Pasniedz sagrieztu šķēlēs kopā ar salātiem.

Salātiem
1 ābols
1puravs
1 fenhelis
3 ēd. kar. Dansukker Zeltainā cukura sīrupa
3 ēd. kar. baltvīna etiķa
2 ēd. kar. olīveļļas
sāls un pipari pēc garšas

Ābolus, puravus un fenheli sagriež plānās šķēlēs, pievieno sāli, piparus, etiķi, olīveļļu un sīrupu, un visu labi izmaisa. Pasniedz kopā ar laša fileju.

Laša fileja laima – ingvera marinādē

Receptes autors - Kaspars Jansons

Sastāvdaļas
400 g laša filejas bez ādas un asakām

Marinādei
1 šalotes sīpols
2 ēd. kar. sojas mērces
50 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
1 laima sula un miziņas
2 ēd. kar. saulespuķu eļļas
1 ēd. kar. sezama eļļas
1 svaiga ingvera sakne, sarīvēta

Šalotes sīpolus nomizo un sagriež smalkos kubiņos. Pievieno pārējās mērces sastāvdaļas. Visas sastāvdaļas rūpīgi sajauc.

Laša fileju sagriež 2 cm plānās šķēlēs, pārziež no abām pusēm ar marinādi un ļauj ievilkties 5–10 minūtes, tad cep uz sakarsēta grila vai pannas pa 1 minūtei no katras puses.