Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 0



4 vienkāršas ēdienu receptes steidzīgajiem

Katrai sievietei- lai arī kas viņa būtu radošajā dzīvē- ir jābūt labais saimniecei un namamātei, kas ir pietiekami liels izaicinājums mūsu steidzīgajā un noslogotajā ikdienā. Reti kura sieviete varēs atļauties pavadīt virtuvē dienas lielāko daļu, tāpēc mēs piedāvājam receptes, kuru pagatavošana neaizņems ne daudz laika, ne pūļu.

Sautēta cūkgaļa ar plūmēm

Nepieciešams:

350 g cūkgaļas,
1 liels sīpols,
2 ēdamkarotes tomātu mērces,
100 g žāvētu plūmju,
sāls,
malti sarkanie pipari,
eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

1. Cūkgaļu sagriež šķēlītēs, liek uz pannas sakarsētā eļļā un staruji apcep no abām pusēm brūnu.

2. Tad gaļu pārliek katliņā (ja gatavojat dziļā pannā, tad katliņu var neizmantot), tai pievieno sīki sasmalcinātus sīpolus, tomātu mērci un pārlej ar ūdeni tā, lai gaļa būtu nosegta. Sautē uz vidējas uguns 30 minūtes.

3. Pēc tam, kad gaļa pusstundu sautējusies, tai pievieno žāvētas plūmes, sāli, sarkanos piparus un turpina sautēt, līdz gaļa mīksta.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai sautētiem dārzeņiem un salātiem.

Cepeškrāsnī cepts cālis

Nepieciešams:

1 cālis (vista),
2 ēdamkarotes sviesta,
2 ēdamkarotes skāba krējuma,
malti melnie pipari,
sāls.

Pagatavošana:

1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem.

2. Cāli apsāla, ierīvē ar pipariem, apsmērē ar krējumu un liek cepeškrāsnī karstā cepešpannā, kurā izkausēts sviests. Cep līdz gatavībai (apmēram 40 minūtes).

Pasniegt var gan karstu, gan aukstu. Karstu cāli pasniedz ar kartupeļiem vai rīsiem un salātiem, savukārt aukstu- ar dažādiem dārzeņu un augļu salātiem.

Cūkgaļas un kartupeļu sacepums

Nepieciešams:

200 g cūkgaļas,
150 g šampinjonu vai citu sēņu,
1 liels sīpols,
400 g kartupeļu,
1 ola,
200 ml piena,
2 ēdamkarotes rīvmaizes,
sāls,
malti melnie pipari.

Pagatavošana:

1. Kartupeļus ar visu mizu novāra, atdzesē, nomizo un sagriež šķēlītēs.

2. Cūkgaļu sagriež gabaliņos, liek uz pannas un apcep skaisti brūnu.

3. Sīpolus un sēnes sasmalcina, pievieno gaļai un cep, ik pa brīdim apmasisot, 5-10 minūtes. pārkaisa ar sāli un pipariem.

4. Cepamtraukā liek kārtām sagrieztās kartupeļu šķēles un gaļu ar sēnēm, kā pēdējo kārtu lekot kartupeļus.

5. Olu sakuļ, tai pievieno pienu un pārlej sagatavotajam sacepumam. Pārkaisa ar rīvmaizi.

6. Cepamtrauku liek līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep tik ilgi, līdz olas un piena masa sarecējusi.

Sacepumu pasniedz ar skābētiem gurķiem vai gurķu salātiem.

Aknas krējumā

Nepieciešams:

500 g aknu (liellopu, cūku, vistas, tītara),
1/2 glāze (100 ml) krējuma,
2 ēdamkarotes sviesta,
1 ēdamkarote miltu,
1 sīpols,
1 glāze ūdens,
malti melnie pipari,
sāls.

Pagatavošana:

1. Liellopa vai cūkas aknas sagriež šķēlēs (vistas un tītara aknas nav jāgriež), apkaisa ar sāli un pipariem, apviļā miltos un apcep.

2. Apceptas aknas liek katliņā, pievieno iepriekš nedaudz apceptus sīpolus, krējumu, novārījumu no pannas, kur tika ceptas aknas, ūdeni un uz lēnas uguns sautē 15-20 minūtes liellopa vai cūku aknas, 10 minūtes- vistas vai tītara aknas.

Pasniedz ar kartupeļiem vai makaroniem. Pasniedzot aplej ar mērci, kurā aknas sautējās un pārkaisa ar zaļumiem.

Vairāk recepšu steidzīgajiem atradīsi izdevniecības "Avots" izdotajā grāmatā "Ēdienu receptes steidzīgajiem", ko sastādījusi Sarmīte Ābele.

Grāmata noderēs visām un visiem, kuriem nav laika pavadīt virtuvē lielāko dienas daļu, lai pagatavotu pusdienas vai vakariņas. Tāpēc sarežģītos ēdienus atstāsim svētkiem un nedēļas nogalēm, bet ikdienā gatavosim garšīgas, taču ātri pagatavojamas maltītes. Protams, neaizmirstot par pareizu un sabalansētu uzturu, kas mums garantē labu veselību, možu garastāvokli un dzīvesprieku. Grāmatā "Ēdienu receptes steidzīgajiem" šādu recepšu netrūkst.

Autore piedāvā gan dažādas ātri pagatavojamas uzkodas, gan zupas un otros ēdienus, gan arī desertus un konditorejas izstrādājumus. Lielākā daļa recepšu pagatavojamas nepilnā pusstundā. Ir arī ilgāk gatavojamas receptes, taču to pluss ir tāds, ka jums nav jāstāv pie plīts laikā, kad ēdiens gatavojas- tikmēr jūs varat nodarboties ar citām lietām, ik pa brīdim tikai pieskatot vakariņu tapšanas procesu.

Grāmata nopērkama Rīgā, izdevniecības "Avots" veikalā Puškina ielā 1a, kā arī citās Latvijas grāmatnīcās.