Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA piedāvā: Muzikālā pēcpusdiena “Pérola barroca”

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 2016. gada 29. oktobrī, plkst. 16:00 Rīgas Senās mūzikas centrs sadarbībā ar Mākslas muzeju RĪGAS BIRŽA (Doma laukumā 6, Rīgā) aicina uz 17. Muzikālo pēcpusdienu programmā “Pérola barroca”. Pasākuma īpašās viešņas būs flautiste Maija Kļaviņa un klavesīniste Gertruda Jerjomenko, kuru izpildījumā varēs dzirdēt “Vētras un dziņu” laikmeta spilgtāko autoru skaņdarbus.

Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA (MMRB) Muzikālo pēcpusdienu programma “Pérola barroca” sniedz lielisku iespēju iepazīties ar 16.–18. gadsimta tradīcijām vizuālajā mākslā un mūzikā. 29. oktobrī muzeja Venēcijas zālē notiks “protoromantisks” koncerts, kas būs veltīts “Vētras un dziņu” (vācu val. “Sturm und Drang”) laikmetam. Šis stils saistās ar atteikšanos no klasicismam raksturīgā racionālisma un nosvērtības un pievēršanos galējai emocionalitātei un jūtu izpausmei.

Divas brīnišķīgas mākslinieces – Maija Kļaviņa (traversflauta) un Gertruda Jerjomenko (klavesīns) – koncerta programmā iekļāvušas “Vētras un dziņu” laika spožāko pārstāvju mūziku – Karla Filipa Emanuela Baha (Carl Philipp Emanuel Bach, 1714–1788) sonātes flautai un klavesīnam, viņa laikabiedra Jakoba Frīdriha Klainknehta (Jakob Friedrich Kleinknecht, 1722–1794) skaņdarbus, kā arī Johana Sebastiana Baha skolnieka, Rīgā dzīvojošā vācu komponista un virtuozā izpildītāja Johana Gotfrīda Mīteļa (Johann Gottfried Müthel, 1728–1788) sacerējumus.

Uz koncertu Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA aicināts ikviens interesents!
Biļešu cena: pieaugušajiem – 6,00 EUR; skolēniem, studentiem, pensionāriem – 3,00 EUR.
Koncertā vietu skaits ir ierobežots (zāles ietilpība – 80 sēdvietas). Sēdvietas nav numurētas.
Uzziņas pie Ievas Andžānes, zvanot pa tālruni (+371) 67 357536 vai rakstot uz e-pastu Ieva.Andzane@lnmm.lv.

PAR MĀKSLINIECĒM
Maija Klaviņa ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Senās mūzikas katedras studente, traversflautas spēli apgūst pie Kristīnes Stumbures. Ar šo muzikālo instrumentu iepazinās pirms pieciem gadiem, papildinājusi zināšanas pie ievērojamiem pedagogiem – Kristofa Hundgeburta (Berlīne), Pedro Soaresa (Portu), Lauras Portesorvo (Roma), Dorotejas Zēlas (Minhene). Maija šobrīd studē Trosingenā, turpina spodrināt traversflautas spēli pie izcilās mūziķes un skolotājas Linde Brunmayr-Tutz. Traverspikolo flautas spēli apguvusi patstāvīgi, eksperimentējot ar aplikatūrām un intonēšanas paņēmieniem.

Gertruda Jerjomenko ir viena no talantīgākajām jaunās paaudzes klavesīnistēm. Karjeru sākusi kā pianiste, paralēli apgūstot klavesīna spēli pie Ainas Kalnciemas. Nupat absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūru klavesīna spēlē pie docētājas Ievas Salietes. “Erasmus” apmaiņas studiju ietvaros papildinājusi zināšanas Schola Cantorum Basiliensis Bāzelē pie profesora Jorga-Andreasa Bētihera (Jörg-Andreas Bötticher) un Freiburgas Mūzikas akadēmijā pie profesora Roberta Hila (Robert Hill).

2013. gadā debitējusi kā soliste kopā ar baroka orķestri “Collegium Musicum Riga”, atskaņojot Johana Sebastiana Baha dēla Karla Filipa Emanuela Baha (Carl Philipp Emanuel Bach, 1714–1788) koncertu. Sniegusi vairākus solo un kamermūzikas koncertus Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivālā (2013–2016).

PÉROLA BARROCA
Katra mēneša noslēgumā Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA un Rīgas Senās mūzikas centrs mākslas un mūzikas mīļotājus aicina uz Muzikālajām pēcpusdienām “Pérola barroca” (portugāļu valodā – barokālā pērle), kurās harmoniski apvienojas izziņa un atpūta. Apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja iejusties baroka laikmeta gaisotnē, kas gadsimtiem ilgi ir valdzinājis cilvēkus ar kontrastu pilnām kompozīcijām, dramatismu un neierastiem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem.

Pirms koncerta klausītāji var aplūkot muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā esošos darbus, iepazīstot baroka mākslas pasauli. Pēcpusdienas turpinājumā seko Rīgas Senās mūzikas centra baroka mūziķu neverbālais komentārs šim sarežģītajam un aizraujošajam periodam. 16.–18. gadsimta muzikālajām kompozīcijām ir sevišķi raksturīga iedziļināšanās detaļās, kas valdzina ar patiesu daiļumu un izpildījuma pilnību.

“Pérola barroca” pēcpusdienas aicināti apmeklēt visi interesenti. Pasākumu formāts ļauj katram pašam izvēlēties savu iesaistīšanās formu – kļūt par koncerta klausītāju vai ekspozīcijas skatītāju, kurš mūzikas skaņu pavadībā bauda klasiķu mākslu.

2016. gada rudens sezonā koncerti norisinās ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

MĒRĶAUDITORIJA:
pieaugušie, skolēni, studenti, pensionāri

BIĻEŠU CENAS:
Pieaugušie: 6,00 EUR
Skolēni, studenti, pensionāri: 3,00 EUR
Vietu skaits ierobežots (zāles ietilpība – 80 sēdvietas). Sēdvietas nav numurētas.
Biļetes nopērkamas Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA kasē.

IEPRIEKŠĒJA PIETEIKŠANĀS:
Nav nepieciešama