Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Aicina uz Ojāra Vācieša jubilejas pasākumu

Redakcija
Redakcija

Šā gada 16. novembrī, īsi pirms Latvijas dzimšanas dienas, Rīgas Latviešu biedrības namā notiks Ojāra Vācieša 90 gadu jubilejas pasākums.

Svinot šo dzimšanas dienu, mēs godināsim O.Vācieša mantojumu un viņa ietekmi uz latviešu pasauli. Viņa vārdi turpina mūs iedvesmot, atgādinot par valodas un cilvēka gara skaistumu un spēku. Jubilejas pasākumā O.Vācietim mēs teiksim paldies par visu, ko viņš mums ir devis, pateiksimies par vārdiem, kas dod spēku dzīvot, piedot un saprast.
Pasākumu vadīs aktieris Gundars Silakaktiņš, kurš ir arī pasākuma režisors. “Es gribētu sākt ar O.Vācieša citātu, kas, manuprāt, ir ļoti aktuāls arī šodien: “Es nevaru apklusināt prātu un nevaru pievaldīt mēli, kad laikmets ar virskaņas ātrumu laiž savu biogrāfiju dēlī.” O.Vācietis ir viens no man tuvākajiem latviešu dzejniekiem. Manuprāt, viņa dzejas tēlainība ir tik ietilpīga, valoda tik suģestējoša, ka gribas atkal un atkal atgriezties pie dzejnieka atstātā mantojuma. O.Vācietis ir godīgs un aizrautīgs ideālists - šīs viņa šķautnes šajos laikos man šķiet ir jo īpaši vērtīgas,” saka Gundars Silakaktiņš.

Piedalīsies arī Rīgas Latviešu biedrības (RLB) koris “AUSTRUMS” (diriģents Ārijs Šķēpasts), patriotiskais mūziķis un dziesminieks Uldis Kākulis un Valmieras teātra jauno aktieru kursa dalībnieki. Pasākuma laikā tiks īpaši atzīmēta slavenā latviešu dzejnieka jubileja, un mēs pulcēsimies, lai atcerētos un pārdomātu viņa neparasto ieguldījumu latviešu literatūras pasaulē, kā arī vēlreiz pārliecināsimies, cik muzikāla bija O.Vācieša daiļrade, jo daudzi viņa dzejoļi satur ritmu un plūdumu, kas atbalsojas latviešu dziesmās.

Bet 12 jaunie aktieri, no O.Vācieša dzejas dzīlēm izrakdami sev tuvāko un mīļāko, veidos dzīvu dzejas virknējumu. Tie ir Aksels Aizkalns, Ieva Barkāne, Rūdis Bīviņš, Katrīna Griga, Artis Jančevskis, Milēna Miškeviča, Agnese Laicāne, Meinards Liepiņš, Sandis Runge, Diāna Krista Stafecka, Krišjānis Strods un Kārlis Zahovskis.

Gadu gaitā O.Vācietis ir kļuvis par iemīļotu dzejnieku ne tikai literārajā pasaulē, bet arī cilvēku sirdīs. Viņa vārdi ir skāruši neskaitāmas dzīves, sarežģījumu un nenoteiktības laikos piedāvājot mierinājumu, iedvesmu un cerību. O.Vācieša dzeju raksturo arī spilgta un netradicionāla tēlainība, uzsvars uz indivīda iekšējo dzīvi un gatavība izaicināt valdošo ideoloģiju. Viņa dzejoļi ļoti bieži pievēršas cilvēka pārdzīvojumiem, tostarp mīlestības, zaudējuma un mirstīguma tēmām.
“Dariet ar mani, ko gribat, bet dariet!” viņš teiktu.

Biļetes uz pasākumu pieejamas Biļešu Paradīzes kasēs un internetā Daļa kultūras jau 20 gadus