Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


“Dauderos” būs apskatāma Ivonnas Zīles gleznu izstāde “Mantojums”

Redakcija
Redakcija

28. martā plkst. 17.00 LNVM Dauderu nodaļā (Zāģeru ielā 7, Rīgā) notiks mākslinieces Ivonnas Zīles (1980) darbu izstādes atklāšana. Izstāde būs apskatāma līdz š. g. 27. maijam.

Gleznu ciklu “Mantojums” Ivonna Zīle aizsāka pirms septiņiem gadiem un turpina joprojām. Izstādē tiks ekponētas gan klusās dabas, gan interjeri un gleznojumi, kam pamatā melnbaltās fotogrāfijas no ģimenes arhīva. Pirmie darbi tapuši, kārtojot mūžībā aizgājušo vecvecāku lietas. Nemanot tās salikušās noteiktās kompozīcijās un grupās, raisot bērnības atmiņu uzplūdus. Radies profesionāls izaicinājums tās uzgleznot.

Darbi veidoti eļļas tehnikā, ievērojot akadēmiskās glezniecības principus. Māksliniece gan pietuvinājusies reālismam, gan attālinājusies no tā caur tēlu un to attēlojuma nosacītību.
Ivonnas Zīles klusās dabas ataino savulaik uzkrāto priekšmetu estētiku, gleznošanas procesā meklējot jaunu pieeju kolorīta, formas un stilizācijas interpretācijā.

Mākslinieces vecvecāku dzīves lietas, tostarp melnbaltās fotogrāfijas, vēsta par ceļojumiem, ikdienas gaitām, hobijiem, priekiem, jubilejām, bēdām, mazajām un lielajām dzīves traģēdijām, kas gaisušas līdz ar to īpašnieku aiziešanu citā saulē.

Izstādē “Mantojums” gan nav izpausts tikai sentiments pēc zudušā laika un cilvēkiem, tajā izcelts arī jautājums par cilvēka dzīves jēgu un par to, kas paliek pēc mums. Ivonna Zīle domā, ka “ikviena cilvēka zemapziņā pastāv “mantojums”, kurā saplūdušas priekšteču dzīves un likteņi, aizmirstībai nodotas emocijas, jūtas un atmiņām, kuru mēmie liecinieki – priekšmeti, dzīvesvietas un fotogrāfijas¬ – veido daļu no tās šodienas cilvēka identitātes, kas apjausta un atrasta, vēl slīpējama kā dārgakmens, nevis necils un noniecināts dusētu dzīlēs bez jelkādas vērtības.”

Ivonna Zīle 2005. gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu (figuratīvās glezniecības meistardarbnīca K.Zariņa, J.Jurjāna, N.Brasliņa vadībā). Māksliniece ir piedalījusies grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs (Lietuva, Vācija, Beļģija), rīkojusi savu darbu izstādes. 2005. gadā saņēmusi Induļa Zariņa prēmiju par radošo veiksmi un jaunradi.