Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Aicina uz rokdarbnieces Birutas Bīriņas piemiņas izstādi "Atmiņu kamolu tinot"

Redakcija
Redakcija

Birutas Bīriņas piemiņas izstāde "Atmiņu kamolu tinot" Pārdaugavas kultūras apvienības Kultūras centrā “Iļģuciems”
no 2023. gada 20. decembra līdz 2024. gada 28. janvārim

Birutas Bīriņas (1938–2021) mūžs pagājis rokdarbu rakstos, viņa bijusi tautas daiļamata meistare (kvalifikācijas tituls, ko no 1961. līdz 2000. gadam ¬¬ piešķīra par nozīmīgiem sasniegumiem lietišķajā mākslā), Tautas lietišķās mākslas studijas “Rītausma” ilggadēja (2007–2019) vadītāja. Interese par smalkajiem rokdarbiem attīstījusies dzīves gaitā un no 1978. gada turpinājusies studijā “Rītausma”, tolaik studijas vadītājas Birutas Šmites vadībā. Sākumā darbojusies vispopulārākajās tehnikās – adīšanā un tamborēšanā, bet vistuvāk sirdij kļuva mezglošana. Skaistie mezglojumi – somiņas, grāmatzīmes, jostas, dvieļu gali – bijuši apskatāmi daudzās tautas lietišķās mākslas darinājumu izstādēs.

Birutas tamborējumi, kas darināti svinību reizēm, ir mežģīņu kostīmi, vestes un džemperīši. Tie sastāv no daudziem maziem ziedu un lapiņu motīviem – kā tamborēta pļava. Meistares viens no iecienītākajiem materiāliem – lins – sastopams tamborētas aukliņas tehnikā veidotajos darbos, kas līkločiem izlocīts un savienots ar veiklo dūrienu. Vēl Birutas mantojums ir dažādi adītie un tamborētie lakati un mežģīņadījuma zeķes.
Birutas radošais veikums atzinīgi novērtēts gan vietējā un valsts līmeņa izstādēs un pasākumos, kā arī plaši atspoguļots žurnāla “Praktiskie Rokdarbi” lappusēs. Studijas vadītājas darbā Biruta ir audzinājusi un atbalstījusi daudzas šobrīd aktīvas un čaklas rokdarbnieces, pamanot un “izceļot saulītē” kādu nezināmu, apslēptu talantu.

“Biruta mūsu atmiņā palikusi ne tikai ar filigrānajiem rokdarbiem, bet arī ar savām cilvēciskajām īpašībām – saulaino smaidu, sirsnīgo attieksmi ne vien pret studijas dalībniecēm, bet arī pret jebkuru satiktu un iepazītu cilvēku”, stāsta Pārdaugavas kultūras apvienības Tautas lietišķās mākslas studijas “Rītausma” dalībnieces, izstādes veidotājas.

Ieeja bez maksas

Izstāde apskatāma katru dienu no 10.00 līdz 18.00
Pārdaugavas kultūras apvienības
Kultūras centrā “Iļģuciems”
Lidoņu ielā 27 k-2