Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Akcija “Muzeju nakts 2018” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

Redakcija
Redakcija

Akcija “Muzeju nakts 2018” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka Muzeju naktī 2017. Publicitātes foto

Sestdien, naktī no 2018. gada 19. uz 20. maiju, Latvijā jau četrpadsmito reizi norisināsies starptautiskā akcija “Muzeju nakts”, kuras tematika Latvijas simtgadē ir “Šūpulis”. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs šajā naktī aicinās doties ceļojumā laikā, atskatoties uz valsti, kad tā vēl bija šūpulī, un cenšoties nojaust, kas to sagaida nākotnē. Apmeklētāji uzzinās, kur rodas un attīstās dizaina idejas, klausīsies mākslinieku stāstos par izauklētajiem darbiem, kā arī dzirdēs skanam dziesmas Latvijai. Izstāžu un pastāvīgo ekspozīciju apskati papildinās filmu demonstrējumi, dažādas radošās aktivitātes un atjautības spēles.

Muzeju naktī no plkst. 19.00 durvis pasākuma dalībniekiem vērs visas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) struktūrvienības: LNMM galvenā ēka (Jaņa Rozentāla laukumā 1), Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA (MMRB; Doma laukumā 6), Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM; Skārņu ielā 10), LNMM izstāžu zāle ARSENĀLS (Torņa ielā 1), Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (SBM; Elizabetes ielā 57a, dz. 26).

Šī gada akcijas moto “Šūpulis” iekļaujas valsts simtgades stāstā, kas sākās 2017. gadā un turpināsies līdz 2021. gadam. 2018. gada vadmotīvs ir “Dzimšana”. Valsts dibināšanas un pastāvēšanas jēga rodama rūpēs par ģimenes, dzimtas un tautas šūpuli. Šūpulis nodrošina katras tautas, nācijas eksistenci un tālāko attīstību. Muzeju naktī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicinās uz mirkli apstāties, atcerēties un godināt to, kas valstij šūpulī jau ielikts, kā arī ielūkoties nākotnē un pārdomāt, ko tai katrs varam vēl dot. Vai tās būtu gadiem krātas zināšanas un izkoptas prasmes vai tikko dzimušas, jaunas idejas, kas spēj kļūt par vērtīgu dzīves pienesumu…

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vēsturiskā galvenā ēka šajā pavasarī krāšņi atzīmē Latvijas valsts simtgadi, Orsē muzejā Parīzē izrādot kolekcijas klasiķu meistardarbus izstādē “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs”. Tikmēr Muzeju naktī Rīgā no plkst. 19.00 līdz 24.00 (ieeja līdz plkst. 23.00) apmeklētāji varēs tuvāk pētīt latviešu profesionālās mākslas skolas evolūcijas kopainu laikposmā no 19. līdz 20. gadsimtam, mēģināt atšifrēt noslēpumainās Līvijas Endzelīnas (1927–2008) gleznu simbolus vai arī noteikt, kurš no 9 nominētajiem projektiem iegūs Latvijas Arhitektūras gada balvu 2018.

Laukumā Esplanādes parka pusē LNMM sadarbībā ar advokātu biroju “Ellex Kļaviņš” piedāvās iespēju pavērt vēl līdz galam neiepazīto Latvijas mākslas lappusi – 20. gadsimta otrās puses meistardarbus, kas pastāvīgajā ekspozīcijā kopš muzeja jaunatklāšanas 2016. gadā ir redzami pirmo reizi. Izglītojoša video projekta “Vienas gleznas stāsts” dalībnieki ir 10 autori – Andris Breže, Daina Dagnija, Helēna Heinrihsone, Ieva Iltnere, Sandra Krastiņa, Leonards Laganovskis, Ģirts Muižnieks, Māris Subačs, Juris Utāns un Dzintars Zilgalvis, kuri sniegs personisku komentāru saviem darbiem.

Plkst. 19.00–21.00 muzejā norisināsies spēle bērniem “Atrodi portretus muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā!”, rosinot mazos mākslas cienītājus vērīgi ielūkoties gleznās, lai sameklētu portretus īpašā kartē. Smeļoties iedvesmu video sērijās “Vienas gleznas stāsts”, LNMM Jauniešu klubs aicinās visus entuziastus līdzdarboties jauna mākslas darba radīšanā laukumā parka pusē no plkst. 19.00 līdz 22.00. Tāpat apmeklētāji varēs atraisīt savu radošumu, piedaloties Muzeju nakts “Instagram” akcijā.

Divos seansos plkst. 19.30. un 21.30 LNMM Konferenču zālē 1. stāvā notiks Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas maģistrantūras studentu īsfilmu skate “Naksnīgās tikšanās”. Tā būs pirmizrāde kino etīžu ciklam “Kino gleznas” (2018), kas veltīts mākslas darbu interpretācijai un mākslinieku personību portretēšanai. Jaunāko īsfilmu autori ir režisori Māris Bezmers, Signe Birkova, Dāvis Dreimanis, Gunta Gaidamaviča, Jānis Jozauskis, Elita Kļaviņa, Marta Elīna Martinsone, Ieva Norvele un Adriāna Roze. Atsevišķi tiks demonstrēta bakalaura studiju ietvaros veidota Elizabetes Mežules-Gricmanes dokumentālā filma “Ideāls jebkas” (2017), kas stāsta par laikmetīgo mākslinieku duetu “Golf Clayderman”. Programmas kopējais garums – 80 minūtes.

Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA no plkst. 19.00 līdz 24.00 norisināsies “Muzeju nakts ar vīru koriem”. Noskaņojoties gaidāmajiem Dziesmu svētkiem, kopā ar pieciem Latvijas vīru koriem, t. sk. Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA kori, atgriezīsimies pie vīru kopdziedāšanas tradīcijas sākumiem mūsu reģionā. Vakara gaitā aicināsim gan klausīties vīru kormūzikas skaistākos skaņdarbus, gan arī pievienoties kopīgajam dziedājumam.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs Muzeju naktī no plkst. 19.00 līdz 24.00 vērs durvis Latvijas Dizaina gada balvas 2018 izstādei, kurā 20 labākie konkursam iesniegtie darbi iezīmē aktuālo situāciju nozarē un veicina plašāku diskusiju par kvalitatīva dizaina nepieciešamību. Akcentējot Latvijas dizaina sasniegumus, apmeklētājiem tiks piedāvātas vairākas radošas aktivitātes – darbnīca pašiem mazākajiem, balsošana par labāko dizainu 2018, ideju tāfele, interaktīvais galds, kā arī lieliska iespēja apskatīt LDGB 2018 laureāta Rīgas Starptautiskā kino festivāla “RIGA IFF” vides objektus. Izmantojot dažādus spēles elementus, gan lieli, gan mazi būs aicināti apzināt savu ideju šūpuļa potenciālu, domāt par to, kā šīs idejas attīstīt un risināt ar dizainera pieeju.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle ARSENĀLS no plkst. 19.00 līdz 24.00 piedāvās iepazīties ar Latvijas simtgadei veltītu laikmetīgās mākslas izstādi “Nākotnes valsts”, rosinot iztēloties, kas Latviju un pasauli sagaida tuvākā vai tālākā perspektīvā. Apmeklētāji varēs piedalīties kopīgā nākotnes vizionēšanā, meklējot un rodot atbildi uz dažādiem jautājumiem. Piemēram, kāda būs dzīve cilvēkam, kurš šodien vēl guļ šūpulī? Kāda būs nākotnes pilsoņa ikdiena – darbs, vaļasprieki, dzīvesvieta? Kādas būs viņa vērtības, lielākie sapņi un nopietnākie izaicinājumi? Vai cilvēks zinās, kas ir mežs, dzimums, bibliotēka vai saaukstēšanās? Kā viņš sazināsies, pārvietosies, mācīsies, novecos?

Aizraujošākai orientēšanai ekspozīcijā ģimenēm ar bērniem tiks izdalītas “Nākotnes valsts” piedzīvojumu kartes, kas ļaus ne tikai izzināt mākslas darbus, bet arī pildīt interesantus uzdevumus un pat uzzīmēt nākotnes cilvēka portretu. Jāpiebilst, ka radoši izpausties ARSENĀLĀ būs iespēja arī ikvienam apmeklētājam, kurš gribēs piedalīties “Instagram” konkursā un laimēt balvas.

Savukārt Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja viesi šajā īpašajā vakarā no plkst. 19.00 līdz 23.00 tiks aicināti doties “Ceļojumā laikā” uz 1919. gadu, kad Latvijas Republika vēl atradās šūpulī un svinēja savu pirmo gadskārtu. Vēsturiskās kinohronikas kadri palīdzēs radīt neatkartojamu laikmeta gaisotni, ko atdzīvinās pirmās latviešu operas “Baņuta” (komponists Alfrēds Kalniņš) fragmentu atskaņojums, kā arī citu latviešu komponistu skaņdarbi.

Plkst. 19.00–21.00 muzejā norisināsies radošā darbnīca bērniem “Uztaisi savu ekspresionistu mapi!”, kurā, iedvesmojoties no latviešu modernistu grafikām, veidosim oriģinālas versijas ekspresionisma paraugiem linogriezumu imitējošā tehnikā.

Visi akcijas “Muzeju nakts” pasākumi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja struktūrvienībās ir bez maksas.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs brīdina, ka, rūpējoties par mākslas darbu saglabāšanu, Muzeju nakts laikā apmeklētāju plūsma tiks ierobežota.