Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Akcija “Muzeju nakts 2017” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

Redakcija
Redakcija

Akcija “Muzeju nakts 2017” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā
Foto Raimo Lielbriedis

Sestdien, naktī no 2017. gada 20. uz 21. maiju, Latvijā jau trīspadsmito reizi norisināsies starptautiskā akcija “Muzeju nakts”, kuras tematika šogad ir “Laika rats”. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs šajā naktī griezīs nemitīgi ritošo laika ratu atpakaļ, sniedzot iespēju iejusties aizgājušo laikmetu tēlos, uzzināt, kā top māksla, kādus noslēpumus glabā Rīgas senākā mūra celtne un kādus cienastus kādreiz ietvēra sukubistiska ēdienkarte. Izstāžu un pastāvīgo ekspozīciju apskati papildinās filmu demonstrējumi, atjautības spēles un dažādas radošās aktivitātes.

Muzeju naktī no plkst. 19.00 durvis apmeklētājiem vērs visas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) struktūrvienības: LNMM galvenā ēka (Jaņa Rozentāla laukumā 1), Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA (MMRB; Doma laukumā 6), Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM; Skārņu ielā 10/20), LNMM izstāžu zāle ARSENĀLS (Torņa ielā 1), Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (SBM; Elizabetes ielā 57a, dz. 26).

Šī gada akcijas moto rosina mirkli pakavēties atmiņās, palēlināt vai apturēt laika gaitu un atskatīties uz pagātni, kas lika pamatus šodienas mākslai. Pirms mums daudz kas ir bijis, pēc mums daudz kas būs. Mēs neesam vieni, lai arī laika rats steidz uz priekšu. Laiks veido stāstus, kas paliek iemūžināti gleznās, grafikās, skulptūrās, objektos un videoinstalācijās. Laika rats maina, pielāgo, ņem sev līdzi...

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vēsturiskā galvenā ēka maijā svin pirmo gadadienu kopš tā atgriezusies aktīvā darbības ritmā pēc vērienīgas rekonstrukcijas un restaurācijas. Par Muzeju nakts devīzi šeit izvēlēts retoriskais jautājums “Kas es būtu bez savas mākslas?”, ko reiz uzdevusi gleznotāja Maija Tabaka. “Mans domāšanas veids ir sarežģīts – es galvenokārt varu domāt tad, kad man ir ota rokā,” atzinis Niklāvs Strunke. Šīs un citas ievērojamu latviešu autoru dažādos laikos izteiktās frāzes par mākslu, radīšanas procesu un dzīvi Muzeju naktī no plkst. 19.00 līdz 24.00 (ieeja līdz plkst. 23.30) būs iespēja atklāt pastāvīgajā ekspozīcijā “Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts”. Iepazīstot meistaru personīgās domas, katrs ieraudzīs mākslas darbu no citas perspektīvas.

LNMM galvenās ēkas 3. stāva vestibilā tiks demonstrētas filmas par Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 izvirzītajiem 18 nominantiem, kuru projektus prezentēs laukumā parka pusē iekārtotā ekspress izstāde.

No plkst. 19.00 līdz 21.00 muzeja jaunākie viesi tiks aicināti piedalīties spēlē “Atrodi dzīvniekus ekspozīcijā!”. Uzvarētāji dāvanā saņems garšīgu balvu – saldējumu “Klasika”.

Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA sadarbībā ar Spānijas Karalistes vēstniecību Latvijā no plkst. 19.00 līdz 01.00 norisināsies “Spāņu kino vakars ar Luisu Bunjuelu”, kura gaitā apmeklētājiem būs iespēja noskatīties spāņu kinorežisora, viena no redzamākajiem sirreālisma pārstāvjiem kino Luisa Bunjuela (Luis Buñuel Portolés, 1900–1983) filmas “Andalūzijas suns” (1929) un “Zeme bez maizes” (1933) pianista Uģa Krišjāņa pavadījumā, kā arī filmu “Tuksneša Simons” (1965).

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, kas izvietots bijušajā Svētā Jura baznīcā, ir senākā saglabājusies mūra celtne Rīgā – savās sienās tā glabā visu pilsētas 800 gadu garo vēsturi. Šajā Muzeju naktī DMDM izveidos īpašas “Laika pieturas”, no plkst. 19.00 līdz 24.00 iedvesmojot pētīt ēkas dzīvesstāstu un iepazīt nozīmīgas kultūrvēsturiskās liecības, kā arī no jauna novērtēt mākslas bagātības, kuras šeit mājo mūsdienās.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS no plkst. 19.00 līdz 24.00 izstādē “Hiperreālisms. Virziena variācijas Latvijā” ikviens varēs ne tikai izsekot šī vizuāli efektīgā mākslas stila evolūcijai un metamorfozēm Latvijas glezniecībā, grafikā un tēlniecībā pusgadsimta garumā, bet arī piedalīties akcijā “Instagram” un vinnēt loterijā.

Laikā no plkst. 19.00 līdz 21.00 ekspozīcijā norisināsies spēle ģimenēm, rosinot bērnus kopā ar vecākiem meklēt atbildes uz jautājumu “Kas paslēpies hiperreālismā?”. Ar izstādes darbos iekodēto pavedienu palīdzību būs jāatrod slepenā parole, kas ļaus iegūt simbolisku balvu.

Savukārt Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja viesi šajā īpašajā naktī tiks aicināti pārcelties atpakaļ laikā, no plkst. 19.00 līdz 23.00 dodoties ceļojumā uz “Dārdošajiem divdesmitajiem”. Nav jābrīnas, ja kāds pēkšņi pārvērtīsies par mākslinieku-modernistu un izveidos unikālu kubisma šedevru vai arī ieraudzīs sevi kā gleznotājas Aleksandras Beļcovas laikabiedru, šo tēlu fotogrāfiski iemūžinot vēsturiskajā interjerā. 20. gadsimta 20.–30. gadu gaisotni muzejā uzburs tālaika populārā mūzika, kuras pavadībā varēs nesteidzīgi pētīt bohēmas kafejnīcas “Sukubs” ēdienkarti un pat saņemt kādu iepatikušo recepti.

Plkst. 19.00–21.00 muzejā norisināsies radošā darbnīca bērniem “Esi kubists – uztaisi savu kolāžu!”, kurā, iedvesmojoties no mākslinieces un citu autoru gleznām, būs iespēja izgatavot personīgu interpretāciju kubisma meistardarbiem.

Visi akcijas “Muzeju nakts” pasākumi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja struktūrvienībās ir bez maksas.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs brīdina, ka, rūpējoties par mākslas darbu saglabāšanu, Muzeju nakts laikā apmeklētāju plūsma tiks ierobežota.

PAR MUZEJU NAKTI
2017. gadā vērienīgā Eiropas akcija “Muzeju nakts” Latvijā notiks jau 13. reizi, aicinot viesus iegriezties lielos un mazos muzejos it visur. “Muzeju nakti” tradicionāli kuplinās arī vairāki desmiti citu ar kultūras mantojumu saistītu institūciju sagatavotās aktivitātes. Festivāla organizētāji iesaka savlaicīgi iepazīties ar plašo piedāvājumu un izplānot katram savu “Muzeju nakts” maršrutu. Akcijas pasākumu programma ir apkopota interneta portālā muzeju-nakts.lv.

Kopš 2005. gada akcija “Muzeju nakts” notiek ik gadu kādā no maija sestdienām vienlaicīgi daudzās Eiropas valstīs. Akcijas iniciators un koordinators ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Informācija par akciju Eiropas valstīs ir atrodama vietnē Accueil - Nuit européenne des musées Pasākums tradicionāli norit no sestdienas vakara plkst. 19.00 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Akciju “Muzeju nakts” Latvijā organizē Latvija Republikas Kultūras ministrija sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju.