Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Izstāde “Jūgendstila Lieldienas” muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs”

Redakcija
Redakcija

No 11. līdz 17.aprīlim muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” aicinām aplūkot izstādi, kurā eksponētijūgendstila laikam raksturīgiLieldienu dekori.

Izstādē apskatāmasar pavasara atnākšanu saistītas20. gadsimta sākuma lietas un priekšmeti no muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” krājuma.Savukārt,dzīvokļa interjeru papildina mākslinieces Tamāras Čudnovskasgatavoti svētku dekori, kas radīti,iedvesmojoties no vēsturiskiem paraugiem. Ziedi izgatavoti no zīda, vaska, pat cukura masas. Telpu noformējumā neiztikt arī bez Lieldienu zaķa, cālīšiem, dažādās tehnikās rotātām olām, pavasara ziediem un zaļumiem. 20. gadsimta sākuma Lieldienu pastkartes apskatāmas ne vien izstādē, bet nopērkamas arī muzeja veikaliņā.

20. gadsimta sākumā Lieldienās ar īpašu rūpību dekorēja mājokļus, un darīja to atbilstoši laikmeta tradīcijām, izmantojot pieejamos materiālus. Ziedi un zaļa zāle Lieldienās simbolizēja dabas mošanos, ar tiem rotāja telpas, svētku galdu, ēdienus. Ziedu pušķus veidoja, izmantojot pūpolus, olu čaumalas un putnu spalvas. Telpu dekorēšanai Lieldienās izmantoja gan dabīgos, gan mākslīgos ziedus,veidotus no dažādiem materiāliem – auduma, zīda, kreppapīra, metāla, porcelāna un vaska.

Lieldienu koks, kas dekorēts ar zīda lentēm un olām, kā centrālais elements muzeja interjerā ir eksponēts ziemas dārzā. Tas simbolizē dzīvības koku, labā un ļaunā izziņas koku. Dekoros izmantots kreppapīrs, kas kā dekoratīvs materiāls parādījās Anglijā 19.gadsimta beigās, un kļuva iecienīts svētku dekoriem Eiropā. Lieldienu vainags, kas novietots ēdamistabā uz galda, simbolizē mūžīgo dzīvību, kuru ar savu upuri dāvājis Jēzus Kristus. Dažādu formu groziņi ir ļoti populāri dekori Lieldienās, jo tieši tur glabāja olas. Muzeja ekspozīcijā redzamie groziņi, kas dekorēti ar ziediem, ir mākslinieces Tamāras Čudnovskas roku darbs.

Ēdamzālē acis pamielot iespējams ar šokolādes zaķi un cepuma jēriņu, kuruizgatavošanai izmantotas vēsturiskas metāla formas no muzeja krājuma. Lieldienu svētku galdā lika īpašus porcelāna un stikla traukus − pasteļtoņos un baltus ar pavasara ziedu gleznojumiem. Pēc Eiropas tradīcijām uz galda vajadzēja būt trīs Lieldienu simboliem: dabas mošanās simbols – ziedi un zaļa zāle, dzīvība – zaķis, gaisma − sveces. Ēdienus rotāja ar ziediem, kas veidoti no cukura pastas.