Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


"Es piederu šeit: Izraēlas vietas un ainas bērnu grāmatu ilustrācijās no 1948. līdz 2014. gadam"

Redakcija
Redakcija

No 22. aprīļa līdz 28. maijam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs apskatāma izraēliešu bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde "Es piederu šeit: Izraēlas vietas un ainas bērnu grāmatu ilustrācijās no 1948. līdz 2014. gadam" (kuratore Liora Grosmane (Liora Grossman)).

Izstādes kuratore Liora Grosmane ir izraēliešu bērnu grāmatu ilustratore, emigrējusi uz Izraēlu no Lietuvas piecu gadu vecumā. Pēc Izraēlas Mākslas un dizaina akadēmijas "Bezalel" absolvēšanas strādājusi kā grafiskā dizainere un vizualizētāja reklāmas aģentūrās un pārtikas uzņēmumos. Pirmās ilustrācijas veidojusi slavenas ēdienu slejas autores Niras Rouso (Nira Rousso) rakstiem žurnālā Ha'artz. Vēlāk radījusi ilustrācijas Izraēlas vadošajām avīzēm un žurnāliem pārtikas industrijā. Viņas pirmā ilustrētā bērnu grāmata ir Hansa Kristiana Andersena (Hans Christian Andersen) ”Sniega karaliene”.

Liora Grosmane savā karjerā ir ilustrējusi vairāk nekā 150 bērnu un jauniešu grāmatu, no 1997. līdz 2012. gadam strādājusi par profesori vairākās Izraēlas mākslas akadēmijās, kā arī pasniegusi lekcijas par Izraēlas bērnu literatūras pasauli Amerikas Savienotajās Valstīs un Latīņamerikā. 2010. gadā Liora Grosmane atklāja savu pirmo personālizstādi “Zichron-Yaakov” bibliotēkā Izraēlā.

21. aprīlī Liora Grosmane kā vieslektore piedalīsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas organizētajā pavasara konferencē bērnu literatūras un bibliotēku speciālistiem "Es piederu šeit”. Konference notiks Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Izstādē "Es piederu šeit: Izraēlas vietas un ainas bērnu grāmatu ilustrācijās no 1948. līdz 2014. gadam" pārstāvētas ilustrācijas, kas tapušas kopš Izraēlas izveidošanas brīža līdz mūsdienām. Izstāde ir tikusi eksponēta Izraēlā un pa pasauli ceļo kopš 2014. gada. Pašas kuratores vārdiem: „Šī izstāde nepretendē aptvert visus mūsu esības aspektus Izraēlā. Tā pārstāv tikai pavisam nelielu daļu no visām Izraēlas bērnu grāmatām. Tā ir attiecināma uz jauno bērnu literatūru ivritā.” Izstāde izveidota ar kolekcionāru, pētnieku, akadēmiskā personāla, kuratoru, muzeju direktoru, grāmatu redaktoru, izdevēju, žurnālistu, bibliotekāru un ministriju palīdzību.

Izstādi rīko Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome sadarbībā ar Izraēlas vēstniecību Latvijā. Izstāde būs apskatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas 7. stāva ātrijā no 22. aprīļa līdz 28.maijam. Ieeja bez maksas.