Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds paraksta sadarbības līgumu ar Rīgas pieminekļu aģentūru un Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi

Redakcija
Redakcija

Šodien, 7.jūnijā, Latviešu Biedrības namā, tika parakstīts trīspusējs sadarbības līgums starp Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu, Rīgas pieminekļu aģentūru un Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi. Sadarbības līgums paredz visām iesaistītajām pusēm, apvienojot kompetenci, organizēt Brīvības pieminekļa izgaismošanas un tā apkārtnes labiekārtošanas projekta izstrādi.

Jau bija vēstīts, ka, sagaidot Latvijas valsts svētkus, tika aizsākta labdarības kustība “Gaisma mūsu brīvībai”, ar mērķi aicināt sabiedrību kļūt par brīvības gaismas draugiem un ziedot Brīvības pieminekļa izgaismošanai, lai Latvijas tautas simbols – Brīvības piemineklis būtu izgaismots arī diennakts tumšajā laikā. Pateicoties pirmajam korporatīvajam ziedotājam, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda veica pieminekļa digitālo uzmērīšana. Tieši šis paveiktais pirmais darbs aizsāka sadarbību starp Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu un Rīgas pašvaldības aģentūru „Rīgas pieminekļu aģentūra”, un Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi.

Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda iniciators Valdes Zatlers stāsta, “Sadarbības līgumu noslēdzam, lai apvienotu iesaistīto pušu kompetences un spēkus Brīvības pieminekļa izgaismošanas projekta realizācijai. Svarīgi, lai Brīvības piemineklis tiktu izgaismots piešķirot tam vērtību, kas paaugstinātu mūsu Brīvības simbola atpazīstamību”.

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis pauž, “Brīvības piemineklis ir simbolu simbols Latvijai kā nacionālai valstij. Nozīmīgs tās pastāvēšanai ilgtermiņā. Sadarbība ar Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu būs orientēta uz tās vērtību uzturēšanu. Izgaismošana radīs jaunu pasniegšanas veidu”.

Rīgas pašvaldības aģentūras „Rīgas pieminekļu aģentūra” direktors Guntis Gailītis stāsta, “Harmoniska vide ap Brīvības pieminekli ir uzdevums tuvākai un tālākai nākotnei. Veidojot izgaismošanas projektu, lietderīgi izvērtēt visus apsaimniekošanas aspektus, lai realizētais projekts harmoniski iekļautos pilsētvidē”.

Zvērināts advokāts, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda valdes loceklis Sandis Bērtaitis pauž, “Sadarbības līgums apliecina trīs pušu ieinteresētību Brīvības pieminekļa izgaismošanas īstenošanā. Līguma ietvaros, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds apņemas veikt nepieciešamos Brīvības pieminekļa fotometriskās uzmērīšanas, izgaismošanas projektēšanas un izmaksu tāmēšanas darbus, veikt informatīvus un izglītojošus pasākumus sabiedrības izpratnes veicināšanai par Brīvības pieminekļa kultūrvēsturisko, māksliniecisko, patriotisko un simbolisko nozīmi. Līgums stājas spēkā tā parakstīšanas brīdī”.

Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonda ( 1998-2007) un Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda valdes loceklis Pēteris Cielava atklāja, ka arī Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonds tika dibināts Latviešu Biedrības namā. “Teju pirms divdesmit gadiem, pateicoties sabiedrības ziedojumiem, Brīvības piemineklis tika atjaunots. Šodien esmu lepns, ka varu līdzdarboties Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondā, kas dos gaismu mūsu brīvības simbolam”.

2018.gada nogalē domubiedru grupa bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vadībā dibināja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu. Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda mērķis nodrošināt Brīvības pieminekļa izgaismošanu – projekta izstrādi, projektēšanu apgaismojuma uzstādīšanu un līdzekļu vākšanu izgaismošanai. Mērķis, lai visos gadalaikos būtu redzama un izgaismota brīvības aleja. Lai tautas brīvības simbolam izveidotu apgaismojumu un trīs zvaigznes mirdzētu arī tad, ja tumšs visapkārt!

Līdztekus Brīvības pieminekļa izgaismošanai fonds aktīvi rīkosies, lai Saeimā pieņemtu likumu par Brīvības piemineklī un Brāļu kapiem. Rosinās sabiedrības interesi par Brīvības pieminekli, tā vēsturi un simbolisko lomu dažādos vēstures posmos.

Ziedot iespējams portālā Ziedot.lv un mājas lapā Brivibas piemineklis