Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Jāņa Streiča akvareļi un Jura Balakāna metālkalumi Mākslas galerijā „Durvis”

Redakcija
Redakcija

Līdz 15. augustam Mākslas galerijā „Durvis” (Brīvības laukumā 21, Tukumā) vēl skatāma kinorežisora Jāņa Streiča pasteļi izstādē “Kur basām kājām”. Viņam līdzās izstādīti Jura Balakāna metāla darbi izstādē “Metālkalumi”.

Kinorežisors un scenārists Jānis Streičs bērnībā un jaunībā vēlējās kļūt par mākslinieku, taču nopietni gleznošanai pievērsies tikai pirms 15 gadiem. Pirmos aroda noslēpumus mākslā viņam atklāja Rēzeknes pedagoģiskās skolas zīmēšanas metodikas pasniedzējs Jakovs Beketovs. Taču aizraušanās ar teātri guva virsroku un viņš sāka pievērsties kino. Studenta gados pelnīja iztiku, gatavojot dekorācijas amatieru teātros, taisot plakātus klubiem un uzņēmumiem. Tas aprakstīts viņa grāmatā “Lāga dvēseļu straumei”. Arī kino laukā prasme zīmēt lieti noderēja un Jāņa Streiča filmu vizuālais ietērps ir pārsvarā viņa diktēts un vadīts. Viņa devums kinomākslā apcerēts Dairas Āboliņas grāmatā “Jāņa Streiča maģiskais reālisms 22 filmās”. Starp tām ir “Kapteiņa Enriko pulkstenis”, “Mans draugs nenopietns cilvēks”, “Teātris”, “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, “Rūdolfa mantojums”. Darbu pie filmas ,,Cilvēka bērns” Streičs ir aprakstījis grāmatā “1991 - Tas garais cilvēkbērna gads”. 1970. gadā mākslinieks Jānis Anmanis ieraudzīja režisora aizraušanos un 30 gadus nelika mierā līdz Jānis atsāka gleznot. Jānis Streičs ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis, Trīszvaigžnu ordeņa komandieris, LZA Raiņa un Cicerona balvu, kā arī Vatikāna un citu starptautisko prēmiju laureāts.

Juris Balakāns pēc profesijas ir atslēdznieks un pirmās iemaņas darbā ar metālu sācis apgūt, strādājot metāla kalēju firmā Bauskā, pēc vairāk kā 10 gadiem izlēma sāka strādāt pats savā darbnīcā. Tur tapuši mazi un lieli mākslas darbi no metāla: sākot ar nagliņām, svečturiem, krampīšiem un āķīšiem līdz vārtiem, kāpnēm, vējrādītājiem, balkona un kāpņu margām. Jurim patīk vecām un senām lietām sniegt otro elpu un tāpēc ir aizrāvies ar restaurācijas darbiem. Viņš izgatavo iztrūkstošas detaļas, labo un izgatavo senlaicīgas atslēgu slēdzenes. Darbi tiek apstrādāti pēc sentēvu metodes ar lineļļu, tos melninot. Jura kalumi ir apskatāmi Bauskas pilskalnā, Bauskas muzejā, Bauskas rātsnamā, Viļa Plūdoņa muzejā, Tukuma muzejā, Ausekļu dzirnavās.

Izstāde Mākslas galerijā „Durvis” skatāma no 2019. gada 6. jūlija līdz 15. augustam. Ieeja bezmaksas.

Izstādes kuratore:
Anita Eņģele, Mākslas galerijas „Durvis” vadītāja
T: 6314312, 28391437
E: galerijadurvis@tukumamuzejs.lv

Mākslas galerijas „Durvis”:
Brīvības laukums 21, Tukums
Tukuma muzejs
Facebook: Mākslas galerija „Durvis”
Twitter: @Tukumamuzejs

Darba laiks:
Pirmdienās: 09.00 – 15.00
No otrdienas līdz piektdienai: 09.00 – 17.00
Sestdienās: 11.00 – 15.00
Svētdienās: slēgts