Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:22, Did:0, useCase: 3

6. jūlijs - Starptautiskā Skūpstu diena

6. jūlijs pasaulē tiek atzīmēts kā Starptautiskā skūpstu diena jeb World Kiss day. Divas dekādes atpakaļ viss aizsākās Apvienotajā Karalistē, taču vēlāk to pārņēma UNO un palēnām šo jaukās dienas svinēšanu sāka atzīmēt visa pasaule. Kāpēc? Iepsējams tādēļ, ka tā nav tik ļoti komercializējusies kā Sv. Valentīndiena, kas arī pazīstama kā mīlētāju diena. Kas tad īsti ir skūpsts un kāda ir tā nozīme ..

Mazāk pazīstama tomēr Starptautiskā Skūpstu diena uzņem savus apgriezienus, iekarojot svētku popularitāti visā pasaulē. Šīs dienas galvenā ideja ir tāda, ka mūsdienās steigā un stresā daudzi cilvēki ir aizmirsuši, kā tas ir - skūpstīties skūpstīšanās nevis formalitātes dēļ, Skūpstīties vienkārši ar baudu. Vairāk vai mazāk skūpstīšanās ir izvērsusies kā sociāla formalitāte vai prelūdija citām darbībām. Taču skūpstīšanās galvenā jēga tiek lēnām pazaudēta - patīkama pieredze un, galvenokārt, intimitāte.

Kas ir skūpsts?
Skūpsts ir akts, kura laikā notiek divu cilvēku lūpu un ķermeņa daļu saspiešanās. Dažādās kultūrās skūpstīšanās ētika atšķiras. Skūpstu galvenokārt izmanto, lai izteiktu jūtas, mīlestību un kaislību, taču tik pat labi ar tā palīdzību var izrādīt cieņu, sveicienu, draudzību un labas veiksmes vēlējumus utml. Vārds "skūpstīties" ir cēlies no senās angļu valodas - cyssan -, savukārt coss nozīmē "skūpsts". Lai gan vārda izcelsme nav tik svarīga, visinteresantākais šķiet iemesls, kāpēc šis akts aizsākās. Diemžēl līdz pat mūsdienām ne zinātniekiem, ne antropologiem, ne vēsturniekiem, ne filozofiem nav vienota redzējuma par to. Taču ir izvirzītas daudzas teorijas ..

Skūpsta vēsture
Kad tad īsti bija pirmais skūpsts cilvēces vēsturē? Vai tas notika Ēdenes dārzā starp Ādamu un Ievu? Vai arī piedūmotā alā satrp mamutu medniekiem? Tiek uzskatīts, ka skūpsts parādījās apmēram 3000 p.m.ē., laikā, kad cilvēki pielūdza dievus, nosūtot tiem skūpstus.

Pirmo skūpsta autoru nevienam pagaidām nav izdevies identificēt. Tas nebija izgudrots, piemēram, kā telefons vai elektrība. Tas nebija nosaukts par godu personai, kurš pirmais atstāja slapju lūpu druku uz viņa draudzenes vaiga. Tomēr pirmo reizi par skūpsta nozīmi sāka aizdomāties Platons. Viņš apcerēja to, kāpēc cilvēki skūpstās. Rezultātā Platons izvirzīja skūpstīšanās teoriju. Senos laikos cilvēks bija noformēts kā apaļa bumbu. Viņam bija četras rokas, četras kājas un divas galvas: gan vīrieša, gan sievietes. Tā bija vienotna radība, kas bija ļoti augstprātīga. Tādēļ Dievs Zevs sadusmojās, un par sodu sadalīja to divās daļās - "vīrieša" un "sievietes". Un tikai ar skūpstu, saskaņā ar Platonu, tā savienojas vēlreiz. Zevs nevēlējās, lai šis sods dotu cilvēkiem prieku, taču viss izvērtās savādāk ..

Tomēr, neviens tā īsti nezina, vai skūpsts sākotnēji bija pazīstams kā komunikācijas veids vai jūtu izrādīšana divu mīļotu cilvēku starpā. Galu galā, mēs skūpstāmies simts reizes dienā, pat nepievēršot tam diži lielu uzmanību - sasveicinoties ar draugiem un ģimeni, pasakoties kādam par palīdzību, atvadoties un sakot ardievas.

Kāpēc cilvēki skūpstās?
Pirmkārt, tā ir tradīcija. Lai gan dažās kultūrās skupsta nozīme mēdz atšķirties, taču gandrīz visā pasaulē cilvēki, nokļūstot romantiskā situācijā, jūtu iespaidā, izjūt nepieciešamību skūpstīties, lai izrādītu otram cilvēkam savu neapšaubāmo pieķeršanos. Tā ir sava veida programma, kas ieprogrammēta cilvēkā - satiekoties ar pretējo dzimumu, kas viņam šķiet pievilcīgs, viņš tiecās un gaida brīdi, kad viņu lūpas sakļausies. Tas ir kā refleks, kas ir neatņemama mīlētāju sastāvdaļa, kas sniedz lielu baudu un laimes sajūtu.

Šī "skūpstīšanās programma" darbojas katru dienu. Cilvēki nemitīgi redz aktierus skūpstāmies TV seriālos, filmās un reklāmās. Cilvēks redz kā skūpstās draugi un sveši cilvēki ielās. Kā rezultātā, īpašās situācijās skūpsts tiek uztverts kā būtiska sastāvdaļa. Tāpēc jebkurā romantiskā situācijā bezsamaņā iestrādājies stereotips stāsies spēkā, un cilvēki jūt gandrīz nepārvaramu vēlmi noskūpstīt.

Slavenie skūpstītāji
Amerikānis Volframs no Minesotas 1990. gada 15. septembrī noskūpstīja 8001 cilvēku 8 stundu laikā t.i.viens cilvēks ik pēc 3,6 sekundēm.

Pirmais skūpsts filmā: 1896. gadā - Meja Irvina un Džons Rejs 30 sekunžu ilgā Tomasa Edisona īsfilmā "Skūpsts" izpildīja 191 skūpstus.

Garākais skūpsts filmēšanas vēsturē: Regis Tomejs un Džeina Vimana skūpstījās 185 sekundes filmā "Tagad tu esi armijā" (1940). Tas aizņēma 4% no visas filmas garuma.

Skaties vēl - Skūpstu veidi.

     [+] [-]

, 2012-07-06 13:13, pirms 12 gadiem
Tāpēc jebkurā romantiskā situācijā bezsamaņā iestrādājies stereotips stāsies spēkā........
VARBŪT TOMĒR ZEMAPZIŅĀ NEVIS BEZSAMAŅĀ?