Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:249, Did:0, useCase: 3

Ziemassvētku un Jaungada dāvanas- grāmatas bērniem un pusaudžiem

Ik gadu pirms Ziemassvētkiem katra mamma un katrs tētis domā par to, kādas dāvanas nolikt zem eglītes saviem bērniem? Viens no variantiem- laba un interesanta grāmata. Tieši grāmata ir tā, kas attīsta valodu, iemāca domāt, aizved plašajos fantāzijas laukos un paplašina redzesloku.
Viens svarīgs nosacījums- grāmatai jābūt piemērotai bērna vecumam.

Mazulim vecumā no 3 līdz 5 gadiem būs piemērotas skaistas bilžu vai spēļu grāmatas, grāmatas ar uzlīmēm vai krāsojamās grāmatas. Milzu interesi bērnos izraisīs grāmata ar pārsteigumu: tāda kā, piemēram, „Reksis pamostas peļķītē”, kura ne tikai skaisti ilustrēta, bet arī papildināta ar īstu rokas lelli. Lasot stāstiņu par kucēnu Reksi un viņa pamošanos no dīvainā sapņa, bērni katrā lappusē piedzīvo lelles klātbūtni.

Noderīga un raitu valodu raisoša ir populārā dzejnieka Ulda Ausekļa dzejoļu grāmata "Zīlītes pīlītes pūš". Šajā grāmatā daudz putnu un zāļu, daudz valodas mīļuma un vārdu spēļu. Grāmatu papildina jaukas, krāsainas mākslinieces Signes Ērmanes-Ļitvinas ilustrācijas.

Izprast skaņu pasauli iemācīs Tonija Volfa "Trīs sivēntiņi"- grāmatā var ne tikai izlasīt pasaku par viņiem, bet arī dzirdēt, kā skanēja zāģis, kā gaudoja vilks, cik jautri sivēntiņi smējās, padzinuši ļauno vilku.





Grāmatiņā "Koko un Riko" izlasāmi asprātīgi un pamācoši stāstiņi par divu žurkulēnu Koko un Riko piedzīvojumiem, nedarbiem un draudzību. Tā māca būt draudzīgiem, izpalīdzīgiem un vienmēr atbalstīt vienam otru.

Īsta, Ziemassvētkiem piemērota, dāvana ir Margaritas Stārastes "Ziemas pasaka", kuru atceramies arī no savas bērnības. Kuram gan varētu nepatikt ziņkārīgais piparkūku vīriņš Kraukšķītis, ko izcepusi Salatēta čaklā mazmeita Sniegbaltīte un, kurš, nepacietīgs būdams, dodas vienatnē cauri piesnigušiem mežiem un laukiem iepriecināt bērnus Ziemassvētkos.

Ja jūsu bērns jau pazīst lielos iespiedburtus un viņam vairs nav aiz kalniem skolas gaitu uzsākšana, uzdāviniet viņam pasaku "Kā pūce uzzināja, kas ir diena. Lasīsim pa zilbēm!". Šī grāmata būs labs palīgs lasītprasmes pilnveidošanai.
Grāmatu bagātina ļoti košas un interesantas fotogrāfijas.

Bērni vecumā no 6 līdz 9 gadiem labprāt uzzina kaut ko jaunu, tāpēc viņiem būs piemērotas grāmatas, kas palīdz izzināt pasauli un lietu kārtību tajā. Protams arī pasaku grāmatas un brīnumu pilni stāsti ir īstā lasāmviela šajā vecumā. Neaizmirstiet, ka katrs puika šajā vecumā sapņo par varoņdarbiem, bet katra meitene šajā vecumā vēlas būt princese.

Īsti piemērota dāvana mazajām princesēm ir "Skaistākās pasakas princesēm". Turklāt grāmatas vākā ir iestrādāts spogulītis, kur mazajai daiļavai sevi aplūkot. Varbūt tas ir burvju spogulis, kas palīdz nokļūt brīnumainajā princešu pasaulē, kur dzīvo grāmatas varones: jūras princese Zilga, iedomīgā Violeta, čaklā Pelnrušķīte un citas princeses? Ikviena princese ir bijusi maza meitene, un katra meitene ir kā princese. Visas pasakas bagātīgi ilustrējis Tonijs Volfs.
Grāmata ir brīnumliela ar brīnumcietām lapām, un to var lasīt pat uz grīdas.

Grāmata, kas patiks gan meitenēm, gan puikām- "Vismīļākā pasaku grāmata". Krāšņais pasaku krājums pa labi zināmām taku taciņām ievedīs bērnus brīnumu pasaulē- tur, kur viss ir iespējams, kur labais arvien uzvar ļauno un sānu pie sāna draudzīgi sadzīvo lācis un pele.
Burvīgajā pasaku kolekcijā iekļautas 65 skaistākās no paaudzes paaudzē stāstītās pasakas, kuras nav ne pārveidotas, ne īsinātas. Košas un izteiksmīgas ilustrācijas, ko zīmējuši 15 populāri bērnu grāmatu ilustratori, ļauj pasaku varoņiem atdzīvoties lasītāju acu priekšā un iesaistīties aizraujošos piedzīvojumos.

Savukārt, īsti mūsdienīgos piedzīvojumos var iekļūt kopā ar grāmatu "Vilkuvilka slepenais plāns". Tā iepazīstina mūs ar divām dažādām pasaulēm- putnu un cilvēku, kas saplūst vienā veselumā, tomēr katrai ir savi likumi, noteikumi un noslēpumi.
Grāmata stāsta par vienaudžu attiecībām skolā, par ģimenes nozīmi cilvēka dzīvē, arī par mīlestību uz dabu.





Mūsdienu sabiedrībā zināšanas ir nepieciešamas katram cilvēkam ikvienā viņa dzīves brīdī. Šīs trīs skaisti ilustrētās grāmatas- enciklopēdijas palīdzēs bērnam attīstīt zinātnisku pasaules redzējumu jau no jaunākā skolas vecuma. Katrā no tām ļoti vienkāršā veidā sniegta pamatinformācija par tēmām un lietām, kas grāmatās aprakstītas:dzīvniekiem, mašīnām un cilvēku radītiem brīnumiem. Grāmatas paredzētas lasīšanai un apspriešanai kopā ar vecākiem.

Bērniem vecumā no 10 līdz 13 gadiem mācīšanās vairs tik ļoti neinteresē, toties viņos mostas īsts piedzīvojumu gars. Viņiem patīk viss noslēpumainais, neparastais un neatzītais. Viņi ir īsti dumpinieki, tāpēc grāmatai, ko izvēlēsities dāvināt, jābūt aizraujošai lasāmvielai, kas gudri un nemanāmi iepazīstinās jūsu atvasi ar vēl neapgūtām tēmām, pamudinot jauniem izaicinājumiem.
Viena no šādām grāmatām ir Bodo Šēfera "Suns, vārdā Money". Pasaulē tā ir pārdota vairākos miljonos eksemplāru; daudzās valstīs tā izdota kā komikss; pēc grāmatas ir radīts arī mūzikls bērniem un jauniešiem. Grāmata aizraujoša un fantastiska stāstījuma veidā iemāca pelnīt un likt lietā naudu, lai īstenotu savus sapņus.
Grāmatas pamatā ir stāsts par divpadsmitgadīgo Kiru, kura kādu dienu uz ielas atrod ievainotu suni. Izrādās, viņš nav nekāds parasts suns: labradors Manijs prot runāt un sniedz meitenei finanšu ģēnija cienīgus padomus. Apguvusi būtiskākos naudas likumus, Kira pat palīdz vecākiem risināt problēmas ar banku.

Grāmata, kas iepazīstina ar robotu pasauli "Labie draugi" ir fantastiskiem piedzīvojumiem pilns stāsts, kas patiks katram pusaudzim.
Grāmatā četrpadsmitgadīgais Emīls iegūst sev "labo draugu" robotu Donovanu. Izrādās, ka Donovana slepenā kamera ieraksta ikvienus zēna melus, ikvienu noslēpumu, ikvienu meitenei pievērstu skatienu, kas turpinās mazliet par ilgu.
Un Emīlam ir ko slēpt. Pirms sešiem mēnešiem viņu aizturēja policija. Tikai neviens nezina, ka zēna vietā vajadzēja būt viņa vecākajam brālim.
Vēl vairāk – katru dienu skolā uzrodas pa jaunam robotam, un katru dienu kāds skolēns sāk atgādināt zombiju. Tikai Emīls zina, kāpēc tā notiek. Diemžēl neviens viņam netic, pat Dženifera Anna Marija ne.
Bet tas ir tikai visu piedzīvojumu sākums...

Tiem, kam tuva hokeja tēma, ne tikai izzinoša, bet arī piedzīvojumiem pilna būs grāmata "Matīss spēlē hokeju". Tajā piedzīvojumiem bagātā ceļojuma laikā lasītājs tiks iepazīstināts ar hokeja spēles vēsturi. Kopā ar grāmatas varoni Matīsu viņš nonāks gan 17. gadsimta Nīderlandē, gan hokeja dzimtenē Kanādā laikā, kad tur tika izgudrota modernā hokeja spēle. Dzimtajā Rīgā 1937. gadā kopā ar Matīsu un pirmajiem latviešu hokejistiem iesaistīsies tolaik slavenā kluba „Universitātes Sports” treniņā. Pēc tam jaunais hokejists sastaps leģendāros 70. gadu un mūsdienu Rīgas dinamiešus, no kuriem varēs mācīties hokeja spēles noslēpumus.





Vēl viena interesanta grāmata ar jau iepriekš pieminēto grāmatas varoni Matīsu- "Matīss meklē Latviju", kur dodoties aizraujošā ceļojumā pa Latvijas pagātni, bērnam būs iespēja uzzināt, kad un kā radusies Latvijas valsts. Izlasot šo grāmatu un kopā ar Matīsu un hrononavigatora palīdzību nonākot gan senajā Kursā un viduslaiku Rīgā, gan Kurzemes hercogistē un Zviedrijas karaļa pārvaldītajā Vidzemē dažādos gadsimtos, kā arī sastopot tur ievērojamus cilvēkus – bīskapu Albertu, hercogu Jēkabu, mācītāju Jāni Reiteru, jaunlatviešus Ati Kronvaldu un Krišjāni Valdemāru, bērns labāk sapratīs latviešu tautas un Latvijas zemes vēsturi.

Un atkal fantastika un piedzīvojumi Valda Rūmnieka grāmatā "Atnācēji". Rakstnieks šoreiz dzen pēdas saprātīgām būtnēm no kosmosa. Dažādas zīmes un liecības sastopamas ik uz soļa.
Skolēnam vasaras brīvlaiks laukos, vecāsmammas mājās ir raibāks par dzeņa vēderu. Makšķerēšana, ogošana, jauni draugi un... negaidīti atradumi lauku mājas bēniņos un vietējā Mežezerā. Izrādās, ka bērni sadzen pēdas pat tādiem brīnumiem, par kuriem pat pieaugušie nav likušies ne zinis. Un tas viss notiek tepat vien, Ugālē.
Ar ko viss beidzas? Un vai vispār – beidzas?

"Smaragda krāsas atlants"- grāmata, kurā noslēpumi un burvestības piešķir tai dziļumu un kāpina spriedzi, līdz tiek sasniegta sižeta kulminācija... Šo grāmatu var salīdzināt ar tādām populārām fantāzijas sērijām kā “Nārnijas hronikas” vai grāmatas par Harija Potera piedzīvojumiem, bet grāmatas autors Džons Stīvenss ir radījis pavisam jaunu un aizraujošu darbu, kas liks lasītājam ar nepacietību gaidīt apsolītās triloģijas turpmākās daļas..
Fantastiski piedzīvojumi, spraigs sižets, sirsnība un smalkjūtīgs humors jebkuru lasītāju pārliecinās: ja pasauli vēl iespējams glābt, tad glābēji būs bērni.

Pusaudžiem vecumā no 14 līdz 17 gadiem patīk ballītes, piedzīvojumi un, protams, jaunās tehnoloģijas un nākotnes vīzijas. Šajā vecumā parasti iepazīst pirmo mīlestību un nodevību. Tiek iegūti jauni draugi, mēģinātas jaunas lietas. Bieži vien ne viss izdodas kā iecerēts, līdz ar to rodas sarūgtinājums un zaudējuma sāpes. Kā ar to visu tikt galā, bieži vien priekšā pasaka laba grāmata.

Viena no šādām grāmatām- "Skolas spoks", kas ir stāsts par piecpadsmitgadīgo Kasparu, kas tikko no Kuldīgas pārcēlies uz Liepāju, jo vecāki devušies peļņā uz Īriju. Tas, ka tagad viņam jādzīvo kopā ar pļāpīgo omi, vēl nebūtu nekas. Taču pie durvīm jau 1. septembris, un Kaspars ir cieši apņēmies vairs nebūt klasesbiedriem par ņirgu objektu, kā tas allaž bijis vecajā skolā. Tagad viņš būs stilīgs vēsais džeks!
Tomēr jau pirmajā skolas dienā ne viss norit, kā iecerēts. Vai nicinātais “nūģis” spēs pastāvēt par sevi un iekarot klasesbiedru, tostarp jaukās Kristas, labvēlību? Pats Kaspars nav par to pārliecināts.
Bet tad pēkšņi zēnam skolā uzrodas pavisam neparasts sabiedrotais – spoks – un sākas noslēpumaini un neizprotami notikumi...

Romāns par informācijas tehhnoloģijām "Erebos" jau ir izdots vairāk nekā 23 valodās. Tas ir stāsts par puisi vārdā Niks, kurš ir kā apsēsts ar Erebos – datorspēli, kas viņa skolā tiek izplatīta no rokas rokā. Spēles noteikumi ir neparasti strikti: iespēja spēlēt Erebos tiek dota tikai vienu reizi, tas jādara vienatnē un ne ar vienu par to nedrīkst runāt. To, kurš pārkāpj noteikumus vai neizpilda uzdevumus, spēle izslēdz. Spēli otrreiz startēt nevar. Taču visdīvainākais ir tas, ka Erebos uzdevumi ir jāveic ne tikai virtuālajā, bet arī īstajā pasaulē. Fikcija un realitāte saplūst. Pienāk brīdis, kad spēle Nikam liek nogalināt cilvēku...

“Septiņdesmit piecas dienas” ir aizraujoši savīts nākotnes labirints.
21. gadsimta nogale – digitālais laikmets. Pār pasauli valda globalizācija, pār ikdienu – visu zinošais Lieldators. Mode mainās ne pa dienām, bet stundām, izskata maiņa gēnu līmenī ir lēts pakalpojums. Cilvēki meklē arvien jaunas izklaides, tomēr viņu daba ir palikusi nemainīga.
Meitenes Heidi sapnis ir no zemākajiem sabiedrības slāņiem nokļūt Metropolē, no kuras, šķiet, paveras ceļš uz bezrūpīgu dzīvi. Viņa alkst karjeras, ietekmīgu draugu, mīlestības. Tomēr vai viss ir tā, kā izskatās? Vai spožā apkārtne ir vien virtuāla ilūzija? Kam var uzticēties?
Septiņdesmit piecu dienu laikā Heidi izdzīvo veselu mūžu. Bīstami piedzīvojumi seko cits citam, tomēr galvenais lēmums meitenei būs jāpieņem vienai...





" Digitālo neaizmirstulīšu lauks" ir aizraujošs vēstījums par mīlestību un piedzīvojumiem tehnoloģiju laikmetā. Vajāšanas, noslēpumi, patiesības apšaubīšana, pirmā mīlestība un krāšņais Digitālo Neaizmirstulīšu Lauks – tas viss Ellenas R. Landaras romānā!
Grāmatā iepazīsiet meiteni, vārdā Airī , kas dzīvo dzīvo Nironā – pilsētā, kurā arvien vairāk izplūst robežas starp cilvēku un tehnoloģijām. Viņas ikdiena ir tiklab vienmuļa, cik prognozējama. Tomēr tās dienas notikumi meitenes dzīvi apgriež otrādi.
Kad Airī darbavietā negaidot notiek sprādziens, meitene iesaistās bīstamos piedzīvojumos, kas aizved viņu uz pilsētas noslēpumaināko teritoriju – baiso, baumām apvīto rūpnīcu rajonu. Tikšanās ar savādiem cilvēkiem, mīklaini sapņi, neizprotamas atklāsmes – turklāt meitenes sirdī mostas jūtas, par kurām viņa līdz šim nav domājusi. Vai iespējams, ka drošā Nirona nemaz nav tik ideāla, kā Airī līdz šim uzskatījusi?...
Balansējot starp bailēm un ziņkārību, sāpēm un apņēmību, Airī cenšas pietuvoties patiesībai par sevi, savu ģimeni un draugiem...

Angļu rakstnieces Annas Sjūelas stāsts „Melnais skaistulis” pirmo reizi iznāca 1877. gadā un uzreiz kļuva par bestselleru. Grāmata joprojām pieder bērnu literatūras klasikas virsotnei, Melnais Skaistulis aizvien ir ne tikai pasaulē slavenākais zirgs, bet arī viens no populārākajiem dzīvnieku tēliem kino – ir uzņemts vairāk nekā 20 filmu un seriālu ar šo nosaukumu. Un nav arī sarakstīts otrs tik aizraujošs, saviļņojošs un labestīgs stāsts par zirga un cilvēka draudzību.
Stāsta darbība risinās Anglijā 19. gs. vidū, kad zirgu transports bija galvenais pārvietošanās līdzeklis. Galvenais varonis ir skaists, gudrs melns zirgs ar baltu zvaigznīti pierē, iesaukts par Melno Skaistuli; tā acīm skatīti aprakstītie notikumi. Melnais Skaistulis domā un spriež kā cilvēks – gan par citiem zirgiem, gan to saimniekiem, kurus vislabāk raksturo viņu attieksme pret zirgiem. Tie ir gan labestīgi un cēlsirdīgi, kuri nekad nedara pāri zirgiem, gan arī ļauni un cietsirdīgi. Grāmata liek just līdzi katrai dzīvai radībai un audzina bērnos labestību, sapratni un cilvēcību.

"Reklless. Spoguļpasaule" ir grāmata, kas Vācijā pēc tās iznākšanas 2010.gadā tūlīt nokļuva bestselleru saraksta 1. vietā .
Šī ir iespēja iekļūt citā, diezgan baisā un pat nedaudz šausminošā Spoguļpasaulē, kur visbaisākās pasakas ir īstenība un kādas fejas lāsts sēj Akmens miesu. Šajā pasaulē jau ilgu laiku reizumis viesojies Jākobs; viņš tur strādājis, cīnījies, mīlējis un pat atradis sev draugus, paralēli iegūstot arī ienaidniekus. Ilgu laiku Spoguļpasaule Jākobam bijusi patvērums un mājas. Viņš kļuvis par dārgumu meklētāju un gādājis ķeizariem un karaļiem maģiskus priekšmetus, kas paslēpti šīs pasaules mežos un pakalnos.
Nu arī Jākoba brālis Vils atklājis spoguļa noslēpumu un Jākobam nekas cits neatliek, kā doties kopā ar brāli Spoguļpasaulē, lai atrastu savu tēvu, kurš jau sen izgājis cauri spogulim un tā arī nav atgriezies.
Svešādā pasaule, izrādās, nav diez ko draudzīga un Vilu drīz vien ievaino goils, viens no zeltacainajiem kareivjiem, kuru miesa ir no akmens. Tas nebūtu tik sāpīgi, ja vien tiem, kurus ievainojis goils, nebūtu jāpārtop par tādiem pašiem akmens briemoņiem un pārmaiņu procesā jāzaudē sava identitāte. Un, kad Vila āda sāk pārvērsties nefrītā, Jākobam ir tikai viens uzdevums – atrast zāles, kas spēj glābt brāli. Tagad pasaulē, kura ir radīta no viltus un meliem, viņam būs jāliek lietā visa sava apķērība, gudrība, drosme un pārgalvība, lai atceltu lāstu, kamēr vēl nav par vēlu, kamēr Vils vēl ir Vils...

Lai jums veicas īstās grāmatas izvēlē un Priecīgus Ziemassvētkus!