Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:58, Did:0, useCase: 3


Kas ir Adventes laiks un 3. Adventes svētdiena?

Katru gadu četras nedēļas pirms Ziemassvētkiem sākas Advente. Kas tad īsti ir Advente?
Šis vārds cēlies no latīņu vārda “advenire”, kas nozīmē atnākšanu. Advente mums atgādina to, ka Kristus nāks vēlreiz.

Šīs dienas pirms Ziemassvētkiem
Ved mūs pretim kādam baltam klusumam,
Aiz kura ir kaut kas mīļš, sen aizmirsts un pazaudēts,
Kas mums atkal no jauna jāatrod.

Tradicionāli Adventes laikā katru svētdienu tiek aizdedzināts pa vienai svecītei Adventes vainagā. Aplis, ko veido vainags, kopš senseniem laikiem simbolizē mūžību un vienotību, vienlaikus tā gredzena formai simbolizējot uzticību Dievam un viņa apsolījumiem, pastāstīja Latvijas Romas katoļu baznīcā.

Katrai Adventes svētdienai ir sava pamattēma, kuru kristieši pārdomā, gatavojoties Kristus atnākšanas svinēšanai. Tradicionālā Adventes krāsa ir violeta, kas norāda, ka gaidāms ķēniņš, kā arī to, ka tas ir gavēņa laiks. Pēdējos gados baznīcas tradīcijā tiek izmantota arī debeszilā krāsa, norādot uz cerību un nākamo laiku, vienlaikus arī izceļot to, ka Adventes laika noskaņa atšķiras no ciešanu laika.

Adventes pirmajā svētdienā sākas jaunais Baznīcas liturģiskais gads, kas tradicionāli noslēdzas ar Mūžības svētdienu. Šāda kārtība veidojusies no izpratnes, ka cilvēka ticības dzīve sākas līdz ar sastapšanos ar Kristu. Kristus ir Dievs, kurš kā bērns ienāk cilvēka dzīvē, pieaug, atstāj savu mācību, mirst pie krusta, Lieldienās augšāmceļas un vada cilvēku uz sastapšanos ar Dievu pēc laicīgās dzīves.

Mūsdienās Adventes svētdienās bieži tiek lietots šāds tematisks iedalījums:
1. svētdiena — Dieva solījums par pasaules Pestītāju Ēdenes dārzā;
2. svētdiena — praviešu solījumi Vecajā Derībā par pasaules Pestītāja nākšanu;
3. svētdiena — Jāņa Kristītāja norādījumi par Pestītāju tautas vidū;
4. svētdiena — Kristus norādījumi par Viņa otro atnākšanu Lielajā Tiesas Dienā.

Tomēr daudziem no mums Advente ir tas laiks, kad klusām gaidām pienākam Ziemassvētkus. Advente ir tas laiks, kad ikviena sirsniņā iedegas cerība un gaidas pēc Ziemassvētku brīnuma. Šajā laikā ir pieņemts miers un līdzsvara meklējumi sevī. Tas ir laiks, ko pavadīt mājās, kopā ar ģimeni, ietinoties mandarīnu, karstvīna smaržās.

Šogad Pirmā Advente sākās svētdien, 3. decembrī, 2. Advente - 10. decembrī, 3. Advente- 17. decembrī un 4. Advente- 24. decembrī.

Lai svētīgs un vērtīgs Adventes laiks!

Ieskaties! Noderīgi!

“Lielā Ziemassvētku grāmata ģimenei”, ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC, ir krāšņi ilustrēts ceļvedis gada skaistākajam laikam – cauri četrām Adventes nedēļām līdz klusajam Svētvakaram un līksmajām Ziemassvētku dienām.
Grāmatā ietverta saistoša informācija, kas sniedz atbildi uz daudziem jautājumiem. Kas ir Advente? Kā radies Adventes vainags? Kāpēc tajā dedzam sveces? No kurienes nāk Ziemassvētku vecītis un kāds īsti ir viņa uzdevums? Kas radīja pirmo svētku pastkarti? Kur un kāpēc pirmo reizi rotāta eglīte? Kas patiesībā bija teiksmainā Betlēmes zvaigzne?

Svētku noskaņu radīs latviešu un ārzemju autoru stāsti un dzeja. Grāmatā ievietoti gan pazīstami, gan retāk lasīti Ziemassvētku dzejoļi. Iespējams izdziedāt vai izspēlēt populārākās un melodiskākās Ziemassvētku dziesmas – notīm pievienoti arī akordi.

Fotogrāfijām papildinātās receptes iemācīs pagatavot svētku laikam rakturīgus ēdienus un dzērienus. Darbu virtuvē atvieglos praktiski padomi.

Grāmatā soli pa solim rādīts, kā darināt telpu un eglītes dekorus. Gardumus un rotājumus varēs gatavot visa ģimene kopā, jo receptes un rokdarbu apraksti izvēlēti tā, lai ikviens varētu piedalīties to īstenošanā – neatkarīgi no vecuma un pieredzes.

“Lielā Ziemassvētku grāmata ģimenei” palīdzēs sagatavoties svētkiem un tos nosvinēt tā, lai piedzīvotais prieks nezustu un svētku gaisma starotu pār visu nākamo gadu.