Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:8, Did:0, useCase: 3


Gatavojam saldo Adventes kalendāru. Pamācība un recepte

Vairākās Eiropas valstīs pastāv tradīcija dāvināt bērniem saldo Adventes kalendāru. Tas nozīmē, ka bērns katru dienu visu Adventes laiku saņem kādu saldumiņu- konfekti vai cepumu. Šāds kalendārs ir vienkārši pagatavojams pašu spēkiem. Saldumus varat nopirkt, taču dāvana būs mīļāka, ja tos izcepsiet paši. Katrs saldumiņš tuvinās jūsu mazuļus tik ļoti gaidītajiem Ziemassvētkiem.

Lai pagatavotu Adventes cepumus un kalendāru, jums būs nepieciešams:

Cepumu mīklai:
- 300 g sviesta,
- 1 glāze cukura,
- 3 olas,
- 4,5 glāzes miltu,
- 1/4 tējkarote sodas.

Glazūrai:
- 150 g cukura,
- 1 olas baltums,
- puscitrona sula.

Kalendāram:
- neliels auduma gabals pēc jūsu izvēles,
- 30 saspraužamās adatas,
- koka serdenis,
- 25 mazas lentītes,
- skaists ietinamais papīrs.

Nu ko, ķeramies pie cepumu cepšanas. Sagatavojam mīklu: izkausētu, atdzesētu sviestu samaisām ar olām, miltiem, cukuru un sodu. Mīklai jābūt pietiekami mīkstai un elastīgai. Gatavo mīklu izrullē 1 cm biezumā un ar dažādu formiņu (formiņas pēc jūsu izvēles- sirsniņas, eņģelīši, zvaigznītes, eglītes utml.) palīdzību izspiež no tās cepumus. Sagatavotās cepumu figūriņas izvietojiet uz plāts un lieciet cepeškrāsnī cepties apmēram 20- 30 minūtes. Gataviem cepumiem jābūt gaiši zeltainiem. Atdzesētus cepumus pārklāj ar glazūru.

Glazūru gatavo šādi: olas baltumu kopā ar citronu sulu uzputo līdz viendabīgai masai, kurai putojot pamazām (mazām porcijām) pievieno pūdercukuru. Lai glazūra labāk turētos uz cepumiem, beigās pievieno šķipsniņu miltu.

Karsēt glazūru nav nepieciešams.

Sagatavoto glazūru sadala vairākās porcijās, katrai no tām pievieno dažādu krāsu pārtikas krāsvielas. Atstājiet arī nedaudz balto glazūru; tā būs vajadzīga ciparu zīmēšanai uz cepumiem.

Uzklājiet krāsaino glazūru cepumiem un ļaujiet tai apžūt. Tad pa virsu zīmējiet ciparus no 1 līdz 25. Kad glazūra pilnībā nožuvusi, katru cepumu iesaiņo ietinamajā papīrā un pārsien ar skaistu lentīti.

Tālāk jāgatavo Adventes kalendārs.

Ņemam audumu un vienā galā nošujam tā, lai izveidotos tunelis, kurā ielikt koka serdeni. Tas palīdzēs kalendāram labāk turēties. Tad piešujam 25 kabatiņas (kabatiņas var izvietot piecās rindās; katrā rindā- 5 kabatiņas), lai katrā ievietotu vienu cepumu. Ja šūt kabatiņas nav laika vai tas šķiet pārāk sarežģīti, izmantojiet piespraužamās adatas- katru ietītā cepuma paciņu ar to piespraudiet pie auduma.

Nu lūk, Adventes kalendārs gatavs! Un, kā redziet, tas nemaz nav sarežģīti.