Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:249, Did:0, useCase: 3

Visu laiku labākā dāvana sievietei- ziedi. Kā pareizi izvēlēties ziedus

Visu laiku labākā dāvana sievietei- ziedi. Kā pareizi izvēlēties ziedus
Foto: Iveta Apškrūma

Visos laikos patīkamākā un jaukākā dāvana sievietei ir bijuši ziedi. Un to zina visi, taču ne visi zina, kā pareizi izvēlēties ziedus, lai tie patiešām ilgi priecētu to saņēmēju.

Pērkot ziedus, noteikti jāpievērš uzmanība ziedlapiņu pamatnēm. Ja pamanāt, ka dažas ziedlapiņas jau ir izrautas, tādus ziedus labāk nepirkt. Visdrīzāk, ka šādā veidā pārdevējs mēģinājis nomaskēt ziedu ilgo stāvēšanas laiku; patiesībā ziedi jau sākuši vīst. Rozēm un neļķēm ārējās ziedlapiņas pirms pārdošanas būtu jāizrauj, taču pārdevējam tas jādara jūsu klātbūtnē.

Uz ziedlapiņām nedrīkst būt dzelteni vai pelēki plankumi. Ja ievērojat gar ziedlapiņas malu tumšu josliņu, arī tas nozīmē, ka ziedi stāv jau ilgāku laiku, tāpēc pēc iegādes tie novītīs pāris dienu laikā.

Ir vēl viens paņēmiens, kā noteikt ziedu svaigumu. Jāpievērš uzmanība griezuma vietai kātiņā. Ja griezuma vieta ir gaišāka par zieda kātiņu, tātad zieds nogriezts pavisam nesen. Jāpārbauda arī griezuma vietas kvalitāte. Ja griezuma vieta ir "izspūrusi", tas nozīmē, ka kātiņš saņēmis daudz mitruma, kas liecina par to, ka zieds jau ilgi stāv veikalā. Nekādā gadījumā nepērciet ziedus ar nomelnējušu griezuma vietu.

Ja saspiedīsiet zieda pumpuru nedaudz augstāk par tā pamatni, jutīsiet nedaudz "gurkstošu" skaņu, kas piemīt svaigi grieztiem ziediem, savukārt, tādam ziedam, kas jau ilgi stāvējis ūdenī (sačākstējušam), nebūs šādas skaņas.

Dažreiz negodīgi pārdevēji, mēģinot pēc iespējas vairāk nopelnīt, pārdod ziedus ar aizlauztiem kātiņiem, lūzuma vietas savienojot ar adatu. Tas gan nav bieži, tomēr gadās, tāpēc, lai nekļūtu par šāda apmāna upuri, nedaudz (viegli) pakratiet ziedu- ja kātiņš būs pārlūzis, jūs to viegli pamanīsiet.

Nu lūk, pēc visām pārbaudēm esat nopirkuši skaistu ziedu pušķi, ar ko jūs arī apsveicam! Tomēr jūs sagaida vēl viens grūts pārbaudījums- kā nesabojāt ziedus, līdz to nonākšanai pie laimīgās saņēmējas? Lūk, daži padomi:

Nopirktos ziedus jānes ar ziedpumpuriem uz leju, saudzējot no vēja brāzieniem, sniega un lietus. Ja ziedi nav pirmā svaiguma, var ievietot tos uz nakti vannā, kas piepildīta līdz trešdaļai ar ūdeni, kuram jābūt istabas temperatūrā. Pēc tam ziedi jāietin mitrā tualetes papīrā. Kad papīrs izžuvis, tas jānotin. Pēc šādas procedūras ziedi ilgāk stāvēs vāzē.

Pirms ielikt ziedus vāzē, nepieciešams ar asu nazi nogriezt visas lapas, kuras varētu atrasties ūdenī. Pēc tam jānogriež zieda kāts; griezuma slīpumam jābūt nogrieztam 60- 70 grādu leņķī. Kad kātiņš nogriezts pareizajā slīpumā, tas vidū divreiz krusteniski jāiegriež; griezuma dziļumam jāsasniedz 5- 8 cm. Iegriezuma vietas nedaudz jāpaver vaļā. Kad viss paveikts, ziedus var likt ar vārītu un atdzesētu ūdeni ( ūdenim varat pievienot vienu tējkaroti cukura vai vienu aspirīna tableti) piepildītā vāzē.

Ja sekosiet visiem šiem ieteikumiem, tad jūsu brīnišķīgie ziedi saglabās savu svaigumu ne mazāk kā nedēļu.