Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:249, Did:0, useCase: 3

Praktiskas un kvalitatīvas dāvanas dārzkopjiem jeb ko dāvināt dārzu īpašniekiem ar "zaļajiem ''īkšķīšiem"?

Ko dāvināt dzimšanas dienā kaislīgam dārzkopim? Varbūt paredzēts pirmais pikniks dārzā, varbūt vienkārši gribas aiziet ciemos un iepriecināt sen nesatiktu draugu vai radinieku? Ir daudz jauku, interesantu un oriģinālu dāvanu piedāvājumu, bet ko darīt, ja jāiet ciemos pie ļoti praktiska cilvēka? Izrādās, ka arī tas nav neiespējami. Piedāvājam idejas ne tikai praktiskām, bet arī kvalitatīvām dāvanām dārzkopjiem un dārzu īpašniekiem.

1. Ziedi un vēlreiz ziedi!

Jūsu mīļajiem draugiem un radiem, kuriem rušināšanās dārzā un krāsu daudzveidība dobēs ir labākā dāvana ikdienā, noteikti patiks stādu audzētavas „Baižas” daudzveidīgā sortimentā piedāvājums:
-18 paklājveida flokši,
- 31 dažāda augstuma un krāsu skaraino flokšu šķirnes,
- 44 dažāda augstuma un krāsu astilbju šķirnes,
- vairākas lauzto siržu (sirdspuķes izskatīgās) šķirnes.

Šogad kā jaunums tiek piedāvāts skarainais floksis 'Sherbet Blend', kurš ir sevišķs selekcionāra Jan Verschoor (Nīderlande) sasniegums – flokšu krāsu gammā iegūta dzeltenā krāsa – plaukstot tie izskatās citrondzelteni, vēlāk violetrozā krāsas ziedlapiņām saglabājas zaļgandzeltena apmale!
Stādu audzētava "Baižas" atrodamas arī pārējās, ne mazāk interesantās flokšu un citu ziedu šķirnes, kuras var kalpot kā lieliskas dāvanas dārzkopjiem.

Tiem, kuriem pašiem nav iespējams apmeklēt stādu audzētavu „Baižas” personīgi, stādus ir iespējams pasūtīt portālā stadisim.lv, kuri nodrošina arī piegādi. Ir iespējams iegādāties stādu audzētavas „Baižas” dāvanu karti arī internetā. Tā varētu būt vērtīga un patīkama dāvana dārzu mīļiem.
Stādu audzētava "Baižas" atrodas Inciemā, Krimuldas novadā, netālu no Siguldas apkaimes augstākās vietas Saules kalna, vietā „Krustiņi”. Stādu audzētavas darba laiks ir darbdienās no 9.00-18.00, tomēr labāk iepriekš sazvanīties. Tālrunis sīkākai informācijai un, lai vienotos par piemērotāko apmeklējuma laiku: +37126545879 – Zane vai +37129215491 – Maija.

2. Lai darbi sokas raiti, noderēs jauni un kvalitatīvi darbarīki

No koku un puķu stādīšanas, augsnes nosusināšanas līdz žogu un stabu uzstādīšanai – Fiskars piedāvā ātru un veiklu risinājumu. Par šādu dāvanu priecāsies kā iesācējs, tā ilggadējs dārzkopis ar pieredzi. Pavasarī aktuālākie dārza darbi ir augu stādīšana, augsnes drenāža un žogu uzstādīšana, kas bez atbilstoša darbarīka var būt grūts un laikietilpīgs darbs. Lai arī daudzi dārznieki pirms rakšanas neapzināti sniegtos pēc lāpstas, vienmēr pastāv risks nodarīt kaitējumu trauslajai sakņu sistēmai puķudobēs un izveidot lielākas bedres nekā nepieciešams. Lai raktu dziļāk ar mazāku piepūli, Fiskars QuikDrill™ piedāvā tradicionālās lāpstas evolūciju – priekšrocību, kas ir īpaši noderīga brīdī, kad nepieciešama precīzi apaļa bedre.

Fiskars QuikDrill™ veido jaunu pieeju urbumu veikšanai zemē, atsakoties no tradicionālās spirālveida vītnes, kas raksturīga citiem instrumentiem, par labu diviem optimālā leņķī novietotiem bora tērauda asmeņiem, nostiprinātiem ap asu urbja smaili. Šāds vītnes dizains ne tikai nodrošina lielisku risinājumu, urbjot caur stingru zāles vēlēnu, bet arī ļauj izvairīties no iesprūšanas augsnē.

3. Ja gribas kaut ko īpašu, ērtai piemājas augu kopšanai un veidošanai

Laba ideja dāvanai, mīļajam dārzkopim. Kompānijai BOSCH ir labs piedāvājums dārza šķērēm ISIO , kuras ir darbināmas ar litija-jona akumulatoru un kurām ir iespējami divi varianti: viens ar zāles asmeni, otrs ar krūma asmeni. Tas, kuram patīk rosīties pa dārzu, zina cik grūti ir piekļūt un apgriezt zāli ar pļaujmašīnu, piemēram, gar dobēm vai arī starp puķēm, tad izmantojot šīs Bosch ISIO zāles šķēres šāda problēma tiks atrisināta, jo tās ir viskompaktākās un visvieglākās, maza izmēra, ar kurām viegli manevrēt, kā arī iebūvētā baterija ļauj darboties jebkurā dārza nostūrī.

Ja mājās, vai dārzā ir mazie košumkrūmi, kurus ir vēlme veidot visdažādākās formās, tad BOSCH ISIO krūmu šķēres būs tieši tas, kas palīdzēs īstenot ieceres veidot neparastu formu un stila košumkrūmus. Augstas kvalitātes precīzi slīpētie asmeņi ar apgriešanas platumu 120 mm, un zobu atvērumu 8 mm, ļauj precīzi veidot nevainojamas formas košumkrūmus bez asmeņu iestrēgšanas. Izcilā ergonomika atvieglo krūmu apstrādi grūti pieejamās vietās.

4. Ja vajadzīga iedvesma dārza darbiem

Ja pats īsti nezini kādi darbarīki vai stādi jau tavam dārzkopim ir iegādāti, tad droši vari uzdāvināt abonementu uz LU Botānisko dārzu 20Ls vērtībā. Tā ir iespēja apmeklēt Botānisko dārzu pēc sirds patikas no maija līdz pat septembrim un izbaudīt visu gadalaiku skaistumu no pavasara līdz pat rudenim.

Vasaras vidū no 5. līdz 8 jūlijam norisināsies 11. Rīgas Puķu Balle . LU Botāniskais dārzs sadarbībā ar Latvijas Dārzu biedrību rīko ikgadējos dārza svētkus, pulcinot kopā dārzniekus, selekcionārus un visus dārzu mīļotājus, lai priecātos par augu bagātību un Latvijas dārznieku varēšanu, apbrīnotu dārzu ierīkotāju un ainavu arhitektu izdomu, iedvesmotos sava dārza izveidei un baudītu vasaru. Biļete uz šo pasākumu noteikti iepriecinās dārza darbu entuziastus.

Varbūt tomēr domā, ka dāvanā nepieciešams interesants un neparasts augs, tad noteikti vari ieskatīties arī LU Babītes stādaudzētavas rododendru stādu piedāvājumā.

5. Lai noderīga informācija pieejama vienmēr

Priekš tiem, kas atvērti jaunām garšu izjūtām un grib izmantot visas mūsdienu iespējas, domāta grāmata "Garšaugu dārzs virtuvei" . Šī bagātīgi ilustrētā grāmata tapusi dārznieka Džefa Koksa un pavāres Marijas Pjēras Muānas sadarbībā. Tā atklās, kā jūs varat nodrošināt sevi ar lētiem un aromātiskiem garšaugiem, izaudzējot tos dažādos traukos virtuvē vai dobēs dārzā. Grāmata ir arī praktisks ceļvedis sekmīgai garšaugu izmantošanai kulinārijā. Tajā atradīsiet
• ilustrētu katalogu ar vairāk nekā 120 garšaugiem un piezīmēm par to aromātu, piemērotākajiem augšanas apstākļiem un izmantošanu virtuvē,
• iedvesmojošas augu kombinācijas puķu kastēm un podiem, piemēram, Vidusjūras augu buķeti, ikdienā nepieciešamo garšaugu un salātu garšaugu izlasi,
• padomus augu stādīšanai, audzēšanai, ievākšanai, uzglabāšanai un sagatavošanai,
• vairāk nekā 60 receptes svaigu, sasaldētu vai kaltētu garšaugu izmantošanai, tostarp aromatizēta sviesta, eļļas, etiķa, marināžu, salātu un salātu mērču, kā arī sīrupu un tēju pagatavošanai.

Tā kā dārza darbi ir aktuāli visa gada garumā, tad grāmatā „Dārzkopība visu gadu” dārzkopis atradīs visu nepieciešamo informāciju par dārza plānošanu, iekārtošanu un kopšanu. Lai sasniegtu tūlītēju efektu un pēc tam gadiem ilgi varētu baudīt dārza priekus, grāmatā paskaidrots, kas jāzina par piemērotāko augu audzēšanu.
Grāmatā ir simtiem krāsainu zīmējumu un fotogrāfiju, padomi dārza izveidei, jebkurai augsnei piemērotu ziedaugu apraksti un daudz citas noderīgas informācijas.

Nepietiek tikai iestādīt dārzā augus. Augļu koku un ogulāju apgriešana un vainagu veidošana ir būtiski nepieciešama, lai izaudzētu spēcīgus, veselīgus kokus un krūmus, kuri katru gadu dod kvalitatīvu augļu un ogu ražu. Tomēr Latvijā pēdējā laikā jūtams informācijas trūkums par šo tēmu.
Šīs grāmatas autori ir atzīti speciālisti – Latvijas Valsts augļkopības institūta darbinieki. Jau gadiem ilgi viņi Dobelē pēta dažādu augļu koku un ogulāju šķirnes, pievēršot īpašu uzmanību arī jaunākajām atziņām un izmaiņām par to audzēšanu un vainagu veidošanas paņēmieniem..
Grāmata ir uzskatāms, praktiski izmantojams palīglīdzeklis, kas pat ikvienam nespeciālistam, izmantojot šķēres vai zāģi, ļaus uzsākt augļu koku un ogulāju veidošanu, lai tie ražotu skaistus, garšīgus augļus un ogas.

Zvaigznes ABC grāmatnīcās Jūs atradīsiet dažādas mājai un dārzam noderīgas padomu rokasgrāmatas jebkurai gaumei.

     [+] [-]

, 2012-04-25 17:59, pirms 12 gadiem
Te nu gan nebutu nekadu problemu! Tik daudz ideju! Katru, kam patik audzet pukes iepriecinatu jebkursh stads, sipols vai seklas!
Nezinu ko davinat cilvekam kam nepatik ziedi!