Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


Drošas braukšanas principi rudenī - 5 noderīgi padomi

Redakcija
Redakcija

Straujiem soļiem tuvojas rudens, kad mainās ne tikai koku lapu krāsa, bet arī apstākļi uz ceļa. Lai arī rudens ir ļoti skaists gadalaiks, lapkritis, lietus, kā arī pirmais sals var radīt bīstamus apstākļus, tādēļ autovadītājiem jābūt īpaši piesardzīgiem.

Lai, atrodoties pie stūres rudens sezonā, Jūs varētu justies droši, turpiniet lasīt šo rakstu un ziniet, kā vajadzības gadījumā rīkoties - esam apkopojuši 5 noderīgus drošas braukšanas principus rudenī.

Drošas braukšanas pamatprincipi rudenī

1. Pielāgojieties laikapstākļiem!

Rudenī laikapstākļi ir ļoti mainīgi, līdz ar to rudens ir autovadītājiem bīstams gadalaiks - agri no rīta var būt migla un ledus, dienā saule, savukārt vakarā un naktī sals un apgrūtināta redzamība. Jāatceras, ka papildu tam rudens sezonā bieži līst un no kokiem krīt lapas, un šāda kombinācija uz ceļa virsmas veido ļoti slidenu slāni, gandrīz kā ledus kārtu, apgrūtinot automašīnas vadāmību un radot akvaplanēšanas risku.

Šī iemesla dēļ autovadītājiem rudenī vajadzētu būt īpaši tālredzīgiem un mēģināt pielāgoties apstākļiem, atbilstoši situācijai samazinot ātrumu - tādējādi būs iespējams ne tikai izvairīties no slīdēšanas, bet arī laicīgi pamanīt bedres un arī lēni braucošo lauksaimniecības tehniku, lai uz to laicīgi reaģētu.

Tāpat rudens laikā kā jebkurā citā gadalaikā ir jāievēro elementāri drošības noteikumi un drošas braukšanas pamatprincipi, t.sk. vajadzētu veikt laicīgus un drošus, nevis straujus manevrus, kā arī ievērot pietiekamu distanci no citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, nevis turēties tiem pēc iespējas tuvāk.

2. Koncentrējieties tikai un vienīgi uz ceļa virsmu!

Rudens dienas Latvijā parasti ir drēgnas un apmākušās, turklāt dienas kļūst īsākas, kas nozīmē, ka uz ceļa un tā apkārtnē ir apgrūtināta redzamība, kā arī samazinās koncentrēšanās spējas. Rudenī un arī jebkurā citā gadalaikā, atrodoties pie stūres, vajadzētu koncentrēties tikai un vienīgi uz ceļa virsmu, izvairoties no blakus lietām - ēšanas, dzeršanas, smēķēšanas, viedierīču izmantošanas utt. Īpaši uzmanīgs esiet, ja nākas braukt agri no rīta vai vēlu vakarā!

Ja tomēr, atrodoties ceļā, rodas vajadzība izdarīt kādu blakus lietu, meklējiet kādu drošu vietu, kur apstāties, apstājieties, izdariet visas lietas un tikai tad turpiniet ceļu! Atcerieties, ka ceļu satiksmes drošības līmenis atkarīgs no visiem tās dalībniekiem, tādēļ neriskējiet! Visdrošāk ir apstāties kādā stāvlaukumā vai degvielas uzpildes stacijā.

3. Uzmanieties no meža dzīvniekiem!

Rudens sezonā mēdz būt paaugstināta meža dzīvnieku aktivitāte, un tie jebkurā brīdī var parādīties brauktuves tuvumā, tādēļ esiet modrs un vērojiet arī ceļmalas! Ņemiet vērā, ka meža dzīvnieki, kā stirnas, brieži, aļņi un mežacūkas var būt sastopami gan meža tuvumā, gan uz klajiem laukiem un atcerieties - meža dzīvnieki visbiežāk pārvietojas baros, tādēļ, ja esat pamanījis vienu dzīvnieku, visticamāk, tuvumā ir vēl arī citi tādas pašas sugas dzīvnieki.

Īpaši uzmanīgs esiet tad, ja redzat ceļazīmi, kas brīdina par to, ka konkrētajā ceļa posmā ir meža dzīvnieku klātbūtne - samaziniet ātrumu un noregulējiet apgaismes ierīces tā, lai ir pilnībā pārskatāma gan ceļa virsma, gan ceļmala! Tomēr tajā pašā laikā domājiet arī par citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, lai Jūsu automašīnas apgaismes ierīces tos nežilbinātu!

4. Samaziniet braukšanas ātrumu!

Saskaņā ar statistikas datiem neatbilstoši izvēlēts braukšanas ātrums ir viens no galvenajiem ceļa satiksmes negadījumu iemesliem, tādēļ rudens sezonā, kad uz ceļa parādās pirmais ledus, braukšanas ātrumu vajadzētu izvēlēties īpaši rūpīgi.
Jāņem vērā, ka rudenī gaisa temperatūra mēdz noslīdēt zem nulles, un tad uz ceļa var veidoties tā dēvētais melnais ledus jeb apledojums, kas ir pilnībā caurspīdīgs un neredzams. Šādos apstākļos bremzēšanas ceļš var būt līdz pat 10 reizēm garāks, un neatbilstošs braukšanas ātrums var radīt augstu ceļa satiksmes negadījuma risku. Pat tad, ja ir pašas kvalitatīvākās ziemas riepas, situācija nebūs īpaši labāka.

Atcerieties - lai gan ikvienai automašīnai no 1. decembra jābūt aprīkotai ar ziemas riepām, tas nenozīmē, ka ziemas riepas nevar izmantot jau ātrāk. Braukšana ar ziemas riepām ir atļauta jau no 1. oktobra, tādēļ riepu maiņu nevajadzētu atlikt uz pašu pēdējo brīdi, bet vadīties pēc laikapstākļiem.

5. Veiciet auto tehnisko pārbaudi!

Lai, atrodoties uz ceļa, justos droši, ērti un nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, rudens sākumā tāpat kā jebkuras citas sezonas sākumā vajadzētu veikt profilaktisku automašīnas tehnisko pārbaudi. Sliktie laika un ceļa apstākļi nozīmē, ka katra mazākā automašīnas tehniskā nepilnība var radīt zināmas problēmas, tādēļ, pirms dodaties ceļā, pārbaudiet sekojošo:

● Riepu spiedienu;
● Bremžu sistēmas darbību;
● Apgaismojuma ierīces;
● Šķidrumu līmeni;
● Vējstikla slotiņu stāvokli;
● Akumulatora uzlādes līmeni.

Ņemiet vērā, ka šie ir galvenie, bet ne vienīgie faktori, kam būtu jāpievērš uzmanība - lai pārvietošanās ar auto būtu droša, tā sistēmu tehniskās pārbaudes jāveic regulāri! Lai zinātu, kam pievērst uzmanību, iesakām veikt auto diagnostiku, kas var atklāt par auto tehnisko stāvokli nezināmus faktus vēl, pirms ķibeles pāraugušas nopietnās problēmās, kas var prasīt pamatīgu finansiālo ieguldījumu.

Ceram, ka šie drošas braukšanas pamatprincipi rudenī ļaus Jums pie stūres justies droši. Vēlaties vēl izbaudīt siltās dienas un domājat par to, kur aizbraukt brīvdienās ar bērniem? Atcerieties, ka pirms došanās ceļā jāpārbauda ne vien automašīnas riepu spiediens un jāpārbauda auto akumulators, bet arī jāpievērš uzmanība apdrošināšanas polises derīguma termiņam.
Ienāciet Polisubanka.lv un izvēlieties savu OCTA vai KASKO apdrošināšanas polisi ātri, ērti un izdevīgi! Vēlam veiksmīgu un drošu ceļu!