Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


Pērkot peldkostīmu, domā par drošību: jo košāks, jo labāk!

Redakcija
Redakcija

Pērkot peldkostīmu, domā par drošību: jo košāks, jo labāk!
Krāsu tests ezerā


Pētījumos pierādīts, ka drošākā peldkostīma krāsa ir neona oranža. Jo košāka krāsa, jo vieglāk ūdenī ieraudzīt peldētāju. Testu rezultāti rāda, ka peldbaseinos dzidrā ūdenī vislabāk redzama neona rozā un oranža, savukārt atklātā ūdenstilpē neona dzeltena, zaļa un arī oranža.

“Bērniem peldkostīms vienmēr jāizvēlas pēc principa jo košāks, jo labāk, un vēl labāk, ja auduma ir vairāk. Pludmalē vai ūdenī, kad jāsaskata bērns, iespējami labākā redzamība ir būtiska. Spēja pamanīt ātrāk var būt dzīvības glābšanai noteicošs faktors,” stāsta biedrības “Peldēt droši” dibinātāja Zane Gemze.

Testu rezultātos secināts, ka gan peldbaseinā, gan atklātā ūdenstilpē vislabāk pamanīt košākās krāsas – neona oranžu, dzeltenu, gaiši zaļu. Atklātā ūdenstilpē balta krāsa būtu ceturtā labākā izvēle, taču saulainā dienā to var sajaukt ar mākoņa atspīdumu ūdenī. Visas citas krāsas zem ūdens “izzuda” vienlīdz ātri. Sarkana krāsa tika atzīta par visneveiksmīgāko izvēli, jo arī virs ūdens to pamanīt ir grūti.

Savukārt peldbaseinā labāk redzamās krāsas ir neona oranžs, dzeltens un neona rozā, visas tumšās krāsas ir vienlīdz pamanāmas. Balti un gaiši zili peldkostīmi peldbaseina dzidrajā ūdenī “pazūd” gandrīz pilnībā, saskaņā ar testa rezultātiem tā ir vissliktākā izvēle.

Krāsu tests peldbaseinā

ASV uzņēmums “ALIVE Solutions Inc.”, kas specializējas ūdens drošības jomā, pārbaudīja peldkostīmu krāsas, lai noskaidrotu to redzamību gan baseinos, gan atklātā ūdenī. Testā izmantoti 14 dažādu krāsu peldkostīmi, kas atradās virs ūdens, un tad fiksēta to redzamība iegremdējot. Redzamība atklātā ūdenstilpē fiksēta no diviem skatu punktiem – no krasta un laivas.

Uzziņai:
Biedrība “Peldēt droši” dibināta 2018. gadā ar mērķi sabiedrībā vairot izpratni par peldētprasmi kā dzīvību saglabājošu prasmi un peldēšanas nozīmi veselības veicināšanā, fiziskās sagatavotības attīstībā un imunitātes stiprināšanā sabiedrībā kopumā. Vairāk informācijas par biedrības darbu var atrast mājas lapā Sākums - Peldēt droši

Pētījuma avots: https://alive-solutions.com/