Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


Biedrība “Peldēt droši” aicina bērnus un jauniešus uz bezmaksas nodarbībām par drošību uz ūdens

Redakcija
Redakcija

Biedrība “Peldēt droši” Lucavsalas peldvietā jūlijā, pateicoties Rīgas pašvaldības finansējumam, rīko bezmaksas atvērtās nodarbības bērniem un jauniešiem vecumā no 10 gadiem par drošu uzvedību pie un uz ūdens. Nodarbību laikā bērni caur personīgo pieredzi apgūs pamatprincipus drošai uzvedībai pie un uz ūdens, uzzinās kādas prasmes un rīcība nepieciešama, lai ārkārtas situācijā spētu izglābties vai sagaidīt palīdzību, kā palīdzēt nelaimē nonākušajam, izprotot uzdevuma izpildes sarežģītību.

Ikviens interesents aicināts pieteikties uz brīvajām vietām nodarbībai 22. jūlijā. Pieteikties var aizpildot anketu biedrības mājas lapā www. peldet.lv.

Nodarbības vadīs sertificēti peldēšanas treneri. Piedāvāto aktivitāšu mērķis ir veicināt Rīgas bērnu un jauniešu izpratni par drošu aktīvo atpūtu uz ūdens, kā arī popularizēt Rīgas oficiālo peldvietu izmantošanu. Rīgā ir astoņas peldvietas – Bābelīša ezera peldvieta, Daugavas peldvietas “Lucavsala” un “Lucavsalas līcis”, Daugavas peldvieta “Rumbula”, Daugavas peldvieta “Ķīpsala”, Ķīšezera peldvieta, Vakarbuļļi, Daugavgrīva un Vecāķi. Visās Rīgas oficiālajās peldvietās drošību uz ūdens glābēji uzrauga katru dienu no plkst. 10.00 līdz 22.00.

Biedrība “Peldēt droši” sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu izstrādājusi “Noslīkšanas melno punktu karti”, kurā apkopoti dati par pēdējiem trim gadiem. Analizējot adreses, var secināt – noslīkst visā valsts teritorijā un absolūtais vairākums šo negadījumu notiek ārpus labiekārtotām peldvietām. “Apkopotie dati liecina, ka visvairāk noslīkst piemājas ūdenstilpēs. Lai mazinātu traģēdiju skaitu, aicinām izvēlēties atpūtu peldvietā, kur strādā glābējs, un apzināties savas uzvedība sekas. Pārgalvība, alkohola lietošana un bērnu nepieskatīšana ir galvenie noslīkšanas riski. Gan bērniem, gan pieaugušajiem ir jāmācās apzināties riskus, neradīt apstākļus nelaimei,” aicina biedrības “Peldēt droši” dibinātāja Zane Gemze.

Statistika rāda, ka Latvijā ik gadu noslīkstot dzīvību zaudē vairāk nekā 100 cilvēku, liela daļa no tiem bērnu un jauniešu, un tas ir lielākais noslīkušo skaits uz 100 000 iedzīvotāju visā Eiropas Savienībā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests teju ik dienu ziņo par bojā gājušajiem. Šogad no ūdenstilpēm izcelti jau 54 cilvēki, kopš peldsezonas sākuma 15. maijā – jau 11!

Drošas uzvedības pamatnoteikumi:

1. Visdrošāk ir peldēties oficiālajās peldvietās – vietās, kuras tam ir īpaši izveidotas, ir labiekārtotas un tajās dežurē glābēji.
2. Izvēlies drošu peldvietu, kur krasts ir lēzens un ar cietu pamatni. Ūdens ir stāvošs vai ar minimālu straumi. Peldvieta nav aizaugusi, tuvumā nav atvaru vai citu bīstamu vietu, tā ir viegli pieejama un tajā peldas arī citi cilvēki.
3. Nekad nepeldēt vienatnē. Neesi pārdrošs – neriskē!
4. Atrodoties pie jebkuras ūdenstilpes, vienmēr to vispirms izstaigājiet. Svarīgi saprast, kāda ir gultne, kur mainās dziļums, kādas ir straumes. Arī iepriekšējā vasarā iepazīta peldvieta vienmēr jāizpēta no jauna.
5. Bērniem norobežot piekļuvi piemājas ūdenstilpei, baseinam vai dekoratīvam dārza dizaina elementam, ja tajā ir ūdens.
6. Nelec ūdenī no tramplīna, laipas, tilta vai krasta!
7. Vizinoties ar laivu vai nodarbojoties ar ūdenssporta veidiem, velc glābšanas vesti un pārliecinies, ka tā ir pareizi uzvilkta arī bērniem.
8. Situācijā, kad redzi kādu nelaimē, zvani 112 un izvērtē savas spējas palīdzēt. Nereti noslīkst gan slīcējs, gan glābējs.