Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


Inovatīvs produkts dzirdes aizsardzībai - individuālie ausu aizbāžņi

Bieži vien mēs par dzirdi domājam, ka tā spēj izturēt visu. Tomēr pat visurgājējs nespēj izturēt lodes, ja tam nav bruņu. Arī mūsu dzirde nav visurgājējs, tā drīzāk ir kā dārga sporta automašīna, kas izgatavota vienā eksemplārā. Braucot pa izdangātu ceļu, to var sabojāt un, tā kā tai nav rezerves daļu, to grūti salabot. Ļoti svarīgi par dzirdes aizsardzību domāt laicīgi un iespēju robežās izvairīties no dzirdes bojājumiem. Ja nu tomēr jūsu darbs vai hobijs ir saistīts ar lielu troksni piedāvājam iepazīties ar jaunumu - inovatīvs produkts dzirdes aizsardzībai - individuālie ausu aizbāzņi NXPro vai Serenity DP.

Mūsu dzirde darbojas visu diennakti nepārtraukti. Tai ir desmit reizes sarežģītāka uzbūve nekā mūsu acīm, un tā ir ārkārtīgi jūtīga pret dažādām apkārtējās vides izmaiņām.

Medniekiem nav šaubu par dzirdes aizsardzības nozīmi, jo katrs mednieks vismaz reizi ir piedzīvojis kārtīga šāviena troksni un pieredzējis tā sekas. Vājā formā tās var būt vairāku stundu džinkstoņa ausīs, tomēr smagā formā var piedzīvot neatgriezenisku dzirdes zaudēšanu.

Tieši tāpēc mūsu dzirdei īpašos apstākļos ir nepieciešamas bruņas. Lielai daļu cilvēku pirmais iespaids par bruņām ir tāds, ka tās ir cietas, biezas un smagas, lai spētu aizsargāt no ievainojumiem. Bet patiesībā ikdienā tūkstošiem zinātnieku pasaulē izstrādā jaunus materiālus, lai radītu vieglākas, plānākas un izturīgākas bruņas. Tieši tāds pats darbs notiek pie dzirdes aizsardzības līdzekļu izstrādāšanas.

Dzirdes aizsardzībai mednieki visbiežāk lieto austiņas. Tās sniedz nepieciešamo aizsardzību un ir apritē jau gadiem. Tomēr praksē austiņas tiek raksturotas, kā neērtas un tāpēc bieži vien starp šāvieniem vispār netiek izmantotas. Mednieki, kā diskomforta iemeslus min spiedienu uz galvu, svīšanu, pilnīgu izolāciju no apkārtējas vides skaņām. „Atceros, kad Zviedrijā briežu medībās sēdējām izlūkošanas tornī, gaidot, kad pļavā parādīsies kāds no briežiem, noņēmām austiņas, lai klusu parunātu. Pēc brīža briedis jau bija klāt, bet laikā, kamēr uzlikām atpakaļ austiņas, viņš jau bija krietni atvirzījies no torņa. Šāviens bija veiksmīgs, bet tomēr gadījums iezīmēja austiņu problemātiku praksē”, stāsta Tomass.

Tāpēc dzirdes aizsardzības speciālisti turpina uzlabot un attīstīt dažādus produktus. 21.gadsimta tehnoloģijām strauji attīstoties, Šveices kompānija „Audio Labs Swiss AG” ir izveidojusi inovatīvus produktus individuālajai dzirdes aizsardzībai. Kompānija ar dzirdes aizsardzības produktu izstrādi nodarbojas jau vairāk nekā 50 gadu, un ir nozares profesionāļi.

Pavisam nesen šie produkti ienākuši arī Latvijas tirgū un jau ieguvuši īpašu atzinību mednieku un sporta šāvēju vidū. Vispieprasītākie modeļi ir NX Pro un Serenity DP. Šo aizsardzības līdzekļu galvenā specifika ir tā, ka tie tiek ražoti katram klientam individuāli, noņemot attiecīgas personas iekšējās auss nospiedumu. Mednieku vidē tas tiek vērtēts īpaši, jo katram medniekam patīk veidot savu individuālo aprīkojumu, sākot ar ieroča kalibru un beidzot ar naža firmu.

NX Pro ir ausu aizbāznis, kas izgatavots pēc individuāla pasūtījuma. Tā iekšpusē ir speciāls filtrs, kas slāpē nevēlamās skaņas. Tomēr vienlaicīgi tas ļauj uztvert apkārtējo vidi un nodrošina gaisa cirkulāciju auss komfortam.

Serenity DP ir specifisks dzirdes aizsardzības līdzeklis, jo ļauj kontrolēt apkārtējās vides skaļumu. Ausu aizbāžņos ir iebūvēti mikrofoni, kas savienoti ar procesoru un ļauj medniekam nepieciešamības gadījumā pastiprināt apkārtējas vides skaņas, piemēram, lai labāk saklausītu brieža tuvošanos. Ausu aizbāžņa procesors nodrošina impulsa trokšņu pilnīgu slāpēšanu, tas dzirdi aizsargā no pēkšņa šāviena trokšņa ietekmes.

Latvijā šo produktu izplatīšanu nodrošina kompetenta institūcija Media Control, kas vienmēr laipni sniedz informāciju par šiem produktiem.

Aicinu katram medniekam pievērst īpašu uzmanību savas dzirdes aizsardzībai. Mūsdienās katalogi piedāvā daudz produktu dzirdes aizsardzībai, un katrs var atrast sev piemērotāko. Iespējams, tev vispiemērotākais ir individuāli izstrādāts produkts.

Autors: Austris Urtāns