Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


Sargāsim savus bērnus!

Redakcija
Redakcija

Pēc statistikas datiem Latvijā bērnu un jauniešu mirstība ārējo cēloņu dēļ ir daudz augstāka nekā vidēji ES valstīs. Par galveno iemeslu, kāpēc bērni vecumā no 0-9 gadiem iegūst traumas, ir nepietiekoša, uzraudzība vai to pieskatīšana. Latvijā apmēram 100 bērnu (0-15 g.v.) gadā gūst smagas traumas ārējo cēloņu dēļ. Traumas iegūšanas vietu pēc statistikas datiem, pirmajā vietā ir mājas (0-4 gadiem, 79% traumu iegūtas mājās). Biežākās traumas, kuru dēļ pirmsskolas vecuma bērni kļūst par invalīdiem, ir galvas un acu traumas, kā arī apdegumi.

Veicinošie faktori, kas var būt par iemeslu traumas gūšanai:

Mājās:

1) Neuzmanīgi izmantojot un atstājot bērnam pieejamā vietā bīstamus tīrīšanas līdzekļus un ķīmiskas vielas, piemēram, plīts tīrīšanas un balināšanas, traipu tīrīšanas līdzekļus.

2) Spēlējoties ar "neatbilstoša vecuma"rotaļlietām.

3) Gatavojot ēdienu, piemēram, karsti trauki, ūdens vai eļļa.

4) Šampanieša pudeles atvēršana svinību laikā.

5) Urbšana, ieskrūvējot skrūves, iesitot naglas sienā vai citās virsmās, piemēram, ķieģeļu un betona sienā, skrūves vai naglas var kļūt par iemeslu tam, ka kāds no sienas fragmentiem atlecot var trāpīt acī.

6) Izmantojot karstus priekšmetus, piemēram, matu lokšķēres un matu taisnotāju sejas rajonā, nejauši var pieskarties acīm un apkārt esošajiem audiem, radot nopietnu apdegumu.

7) Slidens grīdas segums, piemēram, slapjas flīzes var veicināt paslīdēšanu un kritienus.

Pagalmā un garāžā:

1) Pļaujot zālienu.

2) Kopjot dzīvžogu.

3) Izmantojot elektriskos vai rokas instrumentus, tos atstājot bērnam pieejamā vietā.

4) Darbojoties ar ķīmiskām vielām un dažādiem šķīdinātājiem.

5) Priekšmetu novietošana uz nestabilām virsmām.

Attiecībā uz visām iepriekš minētajām darbībām, ir svarīgi atcerēties, ka ir jāveic piesardzības pasākumus, lai negūtu acu un arī citas traumas. Tas ir īpaši svarīgi bērniem, kas kopīgi ar vecākiem veic dažādus ikdienas darbus.
st
Traumas var skart acs ābolu, orbītas kaulus, plakstus un uzacu rajonu. Tie var būt kā dažādi sasitumi- kontūzijas, apdegumi (termiski, ķīmiski, staru), ievainojumi, kuri acs ābolu ir "pārdūruši" un ievainojumi, kas nav skāruši acs ābolu (ar un bez svēšķermeņiem). Visi bērni, kas ieguvuši acu traumu steidzīgi jānogādā pie acu ārsta. Bērniem ar ķīmiskiem acu apdegumiem nekavējoties jāskalo acis ar ūdeni.

Sargājot savus mazuļus no ļaunuma un mudinot darīt labu, paši dzīvosim labāku dzīvi. Mūsu pienākums ir sargāt un izglītot mūsu jauno paaudzi.

Oftalmologs
Dr. Vineta Aizkalne
www.acuklinika.lv