Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


Ko darīt, ja bērns applaucējies vai apdedzinājies

Redakcija
Redakcija

Mazi bērni ir ļoti zinātkāri, viņi visu grib redzēt, pamēģināt un aptaustīt. Tāpēc bieži vien neapdomīgi nolikta karsta tējas krūze var pārvērsties par verdoša ūdens šalti, kas nolīst pār mazo augumiņu. Lai izsargātos no šādām nelaimēm, vajag tikai lieku reizi piedomāt pie tā, ka bērns var aizsniegties daudz tālāk, nekā jūs domājat.
Ja nu tomēr nelaime ir notikusi, jums jāzina kā pareizi rīkoties. Tas nav sarežģīti, tomēr visi noteikumi stingri jāievēro.

1. Vispirms atdzesējiet pdeguma vietu zem vēsa (nekādā gadījumā ne ledaina), tekoša ūdens vismaz 10-15 minūtes.

2. Ja apdegums ir lielāks par bērna plaukstu, jāizsauc ātrā palīdzība, zvanot uz numuru 113.

3. Ja apdegums ir neliels, nelieciet uz applaucējuma vai apdeguma vietas nekādas zāles un nepārsieniet to saviem spēkiem. Sazinieties ar savu ģimenes ārstu. Arī nelieli apdegumi var izrādīties bīstami. Ārsts zinās, kā attiecīgajā situācijā rīkoties.

4. Ja apdegums vai applaucējums ir zem apģērba, neraujiet apģērbu uzreiz nost. Vispirms uz apģērba vai starp apģērbu un ādu jālej dzesējošs ūdens. Apģērbs uzmanīgi jānovelk dzesēšanas laikā. Nedrīkst plēst nost pielipušus vai puedegušus apģērba gabalus.
To atstājiet ārsta ziņā.

5. Esiet uzmanīgi ar tulznām, nepārplēsiet tās, lai rētās neiekļūtu infekcija.

Noderīgi!

Dažādiem dzīves gadījumiem jums var noderēt Apgāda Zvaigzne ABC izdotā rokasgrāmata "Pirmā palīdzība."

Tajā apkopota informācija par pirmo palīdzību jebkura vecuma cietušajam neatliekamā situācijā, kas apdraud viņa veselību vai dzīvību. Informācija sakārtota ļoti pārskatāmi, tādēļ ātri iespējams sameklēt nepieciešamās ziņas par palīdzības sniegšanu 110 dažādu veselības problēmu un traumu gadījumā. Darbību secība katrā situācijā uzskatāmi parādīta arī ar attēliem.
Grāmatā sniegtā informācija atbilst visjaunākajiem uzskatiem un autoritatīvu medicīnas speciālistu atziņām. Grāmatas nodaļas ir sagrupētas atbilstoši ķermeņa orgānu sistēmām vai negadījuma cēloņiem. Atsevišķās lappusēs sniegta viegli saprotama un bagātīgi ilustrēta informācija par atsevišķu cilvēka orgānu sistēmu uzbūvi un darbību.