Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


Planšetdatori un to drošības apdraudējumi

Redakcija
Redakcija

Planšetdators ir pārnēsājams dators, kam informācijas ievade galvenokārt notiek, izmantojot skārienjūtīgo ekrānu, nevis tastatūru vai peli. Šobrīd arvien vairāk cilvēki izvēlas iegādāties tieši šo datora veidu, jo tas ir ērtāk pārnēsājams tādēļ, ka ir mazāks nekā dators, bet vieglāk izmantojams tekstu lasīšanai un sērfošanai internetā nekā viedtālrunis.

Tieši tāpat kā rūpējaties par sava datora drošību, ir nepieciešams parūpēties arī par to, lai Jūsu planšetdators un darbības ar to būtu pēc iespējas drošākas.

Planšetdatora fiziskā drošība

Esiet piesardzīgi, dodot savu planšetdatoru lietot citiem cilvēkiem. Ja uz Jūsu datora tiek automātiski saglabātas paroles, tad kāds var pieslēgties Jūsu lietotāja kontiem un tur kaut ko izmainīt. Tāpat nepieciešams arī nodrošināties gadījumam, ja Jūsu planšetdators tiek nozagts. Jūs varat labākajā gadījumā atgūt savu ierīci, bet, ja tas neizdodas, vismaz minimizēt iespējamos zaudējumus.

Noteikti izmantojiet paroli, kas tiek pieprasīta pieslēgšanās brīdī. Tas vismaz uz kādu laiku aizkavēs zagli, ja tas vēlēsies piekļūt Jūsu datiem. Parolei, protams, jābūt drošai – gana garai, sastāvošai no burtiem un cipariem. Lielākoties paroli uzstādīt var, meklējot pie „Settings” sadaļas „Privacy Settings”, kur nepieciešams izvēlēties „Set Pattern Lock Or Naming Lock”.

Izmantojiet aplikāciju, kas ļauj Jums no interneta sameklēt, kur atrodas Jūsu ierīce. Apskatīsim vienu piemēru Android operētājsistēmai, otru – Apple OS.

Avast! Mobile Security – Bezmaksas antivīrusu programmatūra, izmantojama ierīcēm ar Android operētājsistēmu. To lejupielādēt var mājas lapā https://play.google.com/store un pēc tās instalēšanas attālināti savu ierīci varēsiet kontrolēt no https://my.avast.com/, reģistrējoties ar savu kontu.

Find my iPhone – programmatūra, kas ļauj caur internetu sameklēt Jūsu ierīces atrašanās vietu (derīga iPhone, iPad, iPod touch un Mac) un vajadzības gadījumā bloķēt ierīci un izdzēst visus datus no tās. To lejupielādēt var iTunes.

Iespējamie drošības apdraudējumi

Drošības apdraudējumi planšetdatoriem ir līdzīgi kā viedtālruņiem, tomēr reizēm inficēšanās gadījumā zaudējumi var būt lielāki, jo planšetdators vēl vairāk kā viedtālrunis pilda datora funkcijas un tiek izmantots svarīgu datu un dokumentu glabāšanai.

Regulāri atjauniniet planšetdatora operētājsistēmu! Katrai jaunākajai operētājsistēmas versijai ir drošības uzlabojumi, kas ļauj datoru pasargāt no vismaz daļas inficēšanās draudu.

Aprīkojiet savu planšetdatoru ar pretvīrusu programmatūru. Būtībā jebkuram planšetdatoram ir iespējams atrast derīgu pretvīrusu programmatūru. Ar to būtu vēlams nodrošināties, it īpaši, ja bieži izmantojat internetu. Piemēram, Android operētājsistēmas planšetdatoriem, iespējams lejupielādēt bezmaksas AVG antivīrusa programmatūru (http://www.avgmobilation.com/android/free-antivirus), bet Mac operētājsistēmas planšetdatoriem – Apple store ir iespējams lejupielādēt VirusBarrier (http://download.cnet.com/Intego-VirusBarrier-2013/3000-2239_4-10499678.html).

Drošība internetā
Atcerieties nekad nepieslēgties nezināmiem atvērtiem bezvadu tīkliem, jo šos tīklus kāds var būt padarījis atvērtus apzināti, ar mērķi inficēt Jūsu ierīci.

Atslēdziet bezvadu interneta izmantošanu, kad tas nav nepieciešams. Tas nodrošinās to, ka Jūsu planšetdators automātiski nepieslēdzas brīvi pieejamiem, nezināmiem bezvadu interneta pieslēgumiem. Turklāt tā atslēgšana arī paildzinās planšetdatora akumulatora darbības laiku.

Uzmanieties brīžos, kad sniedzat par sevi personisku informāciju. Pārliecinieties, ka darāt to tikai uzticamās vietnēs un programmās. Darbojoties internetā, atcerieties pievērst uzmanību tam, vai lapai ir drošības sertifikāts (par to vairāk lasiet rakstā „Kā droši iepirkties tiešsaistē”), kā arī, ka tas nav typosquatting uzbrukuma gadījums („Typosquatting – kas tas ir?”).

Piesardzīgi izvēlaties, kādas programmas vēlaties lejupielādēt savā planšetdatorā. Dariet to tikai uzticamās mājas lapās, turklāt, ja izvēlaties lejupielādēt kādu mazāk pazīstamu programmu, iepriekš izpētiet atsauksmes un novērtējumus par šo konkrēto programmu.

Secinājumi

Planšetdatori mūsdienās kļūst arvien populārāki, to ērtās izmantošanas dēļ. Tomēr, pat ja šķiet, ka tas taču nav īsts dators, nedrīkst aizmirst, ka par to drošību jārūpējas, ja vien nevēlaties ciest finansiālus vai datu zaudējumus.

Autors: Līva Lāce

https://www.esidross.lv