Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


Kas jāzina, lai droši lietotu „facebook.com”?

Redakcija
Redakcija

Jau iepriekš rakstā „Kas jāzina, lai droši lietotu „draugiem.lv”?” apskatījām dažādus drošības jautājumus, ar kādiem nākas saskarties, lietojot šo sociālo portālu. Tomēr nu jau arī Latvijā tik pat populārs vai vēl populārāks ir kļuvis starptautiskais sociālais portāls facebook.com. Tādēļ, kaut arī daudzi ieteikumi, kā paaugstināt drošību sakrīt ar iepriekšējā rakstā minētajiem, šoreiz pievērsīsimies tieši facebook.com.

Man šķiet, ka mans konts ir uzlauzts

Ja esat ievērojis kaut ko no sekojošā:

No jūsu konta ir nosūtītas ziņas, ko pats neesat rakstījis
Uz Jūsu sienas parādās ieraksti, ko neesat veicis
Ir aktivizētas programmatūras, ko Jūs neesat lietojis
Ir mainīti personas dati, informācija
Jūs vairs nespējat piekļūt savam kontam

Šajos un līdzīgos gadījumos ir gandrīz acīmredzami, ka kāds ir uzlauzis Jūsu kontu. Lai padarītu to atkal drošu, vērsieties facebook palīdzības centrā, konta uzlaušanas sadaļā.

Jau rakstā par draugiem.lv tika diezgan plaši par šo jautājumu runāts, nonākot pie secinājuma, ka kontu visbiežāk „uzlauž” Jums tuvie cilvēki, ja Jūs esat nepiesardzīgi aizmirsis iziet no sava profila, vai esat izpaudis savu paroli. Protams, šajos gadījumos kaitējums parasti nav īpaši liels, jo visdrīzāk Jūs vienkārši tiekat izjokots. Tomēr ir skaidrs, ka sociālā tīkla profils ir Jūsu personiskais īpašums, ar ko negribat ļaut rīkoties citiem, tādēļ zināma konfidencialitāte ir jāsaglabā arī kopā ar tuvajiem cilvēkiem.

Atšķirībā no draugiem.lv, kurš pārsvarā tiek lietots Latvijas mērogā, facebook.com ir pasaules mēroga sociālais portāls, kurā lietotāju ir krietni vairāk cilvēku. Tas nozīmē, ka teorētiski ir lielāka iespēja, ka Jūsu facebook kontu uzlauž kāds nepazīstams cilvēks. Internetā pat ir pieejamas dažādas pamācības un programmatūras, kas palīdz to izdarīt. Tādēļ ir nepieciešams parūpēties par Jūsu konta drošību.

Svarīgākais, kas jāievēro:

- Izmantojiet drošu paroli! Kā jau visos personalizētos portālos, tā ir viena no svarīgākajām lietām. Lietojiet paroli, kas ir garāka par 8 simboliem, satur gan skaitļus, gan burtus un nav saistīta ar Jums. Paroli ik pa laikam ir vēlams nomainīt.

- Izmantojiet datu šifrēšanu! Jūs varat izvēlēties pieslēgties facebook ar tā saukto „drošo lapu” (atbalsta pieslēgšanos internetam ar “https://” nevis “http://”). Tā vietā, lai pārraidāmie dati tiktu sūtīti atklātā tekstā, tie tagad tiks šifrēti. Tā lietošana nodrošina to, ka, ja nu kādam izdodas pieslēgties Jūsu interneta savienojumam, Jūsu personisko datu vai paroļu nozagšana tiks krietni apgrūtināta. Šo drošo pieslēgšanos var aktivizēt ejot Secure Browsing.



- Neizpaudiet pārāk personisku informāciju! Neskatoties uz to, ka sociālie tīkli ir domāti, lai komunicētu ar saviem draugiem, nav prāta darbs izpaust visiem pārāk personisku informāciju, piemēram, dzīves vietu, telefona numuru, utt. Paturot personiskas lietas pie sevis, Jūs nodrošināties, ka neviens tās nevarēs izmantot pret Jums.

- Pielāgojiet privātuma iestatījumus! Raksta turpinājumā apskatīsim tos padziļināti.

Privātuma uzstādījumi

Lietojot facebook, Jūs varbūt pat neapzināties, ka informācija par Jums var nokļūt ne tikai draugu rokās, bet arī viņu draugu, vai pat jebkura cilvēka rokās. Varbūt Jums ir daļēji vienalga, tomēr nav prāta darbs jebkuram svešiniekam ļaut apskatīt Jūsu personiskās fotogrāfijas, vai citu informāciju par Jūsu dzīvi. Tādēļ lietojot facebook, būtu nepieciešams pēc Jūsu vēlmēm pielāgot dažādus privātuma iestatījumus.

- Sharing jeb dalīšanās (ar informāciju). Katru reizi, kad facebook dalāties ar informāciju vai bildēm, vai ko citu, ir iespējams izvēlēties, kas redzēs šo informāciju – jebkurš, draugi, tikai es, vai kāda izvēlēta cilvēku grupa.



- Connection jeb savienošanās. Meklējot caur How to connect, Jūs varēsiet izvēlēties, kuri cilvēki var apskatīt Jūsu norādītos personas datus, kuri rakstīt vēstules un uzaicināt par draugu. Svarīgi būtu norādīt, ka personas datus var redzēt tikai draugi.



- Tagging jeb iezīmēšana. Šī iezīmēšanas opcija ir diezgan ērts paņēmies, kā dalīties ar informāciju par sevi un citiem. Piemēram, ievietojot bildi, ir iespējams iezīmēt citus tur atrodošos cilvēkus un šī bilde automātiski parādīsies arī pārējo cilvēku profilos. Šādi pat ir iespējams arī iezīmēt jebkādu citu informāciju. Lielākoties tas ir ļoti ērti, jo palīdz viegli dalīties informācijā, tomēr reizēm tas var sagādāt problēmas. Jūs visdrīzāk nevēlaties, lai cilvēki no darba, vai priekšnieks bez Jūsu ziņas redzētu personiskās bildes no pasākumiem, kuras sociālajā portālā ielicis kāds Jūsu draugs un iezīmējis Jūs. Tādēļ ir nepieciešams pielāgot privātuma uzstādījumus, atkal meklējot caur Timeline and tagging, Jūs redzēsiet šādu logu.



Šeit Jūs varat izvēlēties, kurš varēs rakstīt un apskatīt Jūsu profilu un vai Jūs gribat manuāli apstiprināt, ja kāds ir Jūs iezīmējis savā informācijā. Turklāt pievērsiet uzmanību, ka izvēloties, kam rādīt konkrētu informāciju, varat izvēlēties „Custom Privacy”, kur ir iespēja izvēlēties arī atsevišķus cilvēkus vai cilvēku grupas, kuri nevarēs konkrēto informāciju redzēt.



Iespējams, Jums visi šie privātuma uzstādījumi pagaidām šķiet sarežģīti un ne īpaši svarīgi, tomēr iepazīšanās un to pielāgošana Jums iespējams palīdzēs kaut kad nākotnē izvairīties no nepatīkamiem brīžiem.

Man ir problēma ar…

Ja lietojot facebook rodas jebkādas problēmas, ir jāvēršas facebook palīdzības centrā. Šeit var atrast atbildi uz jebkuru interesējošo jautājumu. Galvenās sadaļas, kurās ir iedalīti šie jautājumi ir:

Facbook pamati

- Kaut kas nestrādā
- Ziņošana par aizskarošu vai/un vardarbīgu izturēšanos
- Drošības centrs – informācija vecākiem, skolotājiem, tīņiem, likumu aizstāvjiem
- Programmatūras, spēles
- Reklāmas un biznesa jautājumi



Diemžēl latviski informācija par šiem jautājumiem nav atrodama, tomēr visu interesējošo var izlasīt gan angļu, gan krievu valodā.

Ja tomēr atbildi uz savu interesējošo jautājumu nespējat šajā sadaļā atrast, ir iespēja vērsties diskusiju lapā, kur atrodot sev interesējošo jautājumu grupu, var uzdot savu jautājumu (tas parasti notiek angļu valodā), uz kuru var atbildēt citi facebook lietotāji.

Vēl pastāv iespēja vērsties pie facebook administratoriem ar sūdzībām vai ieteikumiem. Tos kāds izlasīs, bet visdrīzāk nekāda atbilde Jums atpakaļ netiks sniegta. Tomēr, ja ir pamatotas sūdzības, tās tiek ņemtas vērā, turklāt facebook palīdzības centrā, ierosinājumu sadaļā, var arī ziņot par aizskarošu un vardarbīgu izturēšanos.