Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:232, Did:0, useCase: 0



Bērnības saldākās receptes. 1.daļa

Drukāt

Es ceru, ka lielākajai daļai cilvēku, tāpat kā man, ar bērnību saistās jaukākās un arī saldākās atmiņas...kad māmiņa brīvdienās lutināja ar saldiem kārumiem, kuri nekad vairs nav likušies tik gardi kā bērnībā.
Lūk, dažas no manām saldākajām bērnības atmiņām.

Biezpiena bumbiņas

Viens no garšīgākajiem biezpiena saldumiem, kurš bumbiņu izskatā tik kārdinoši izskatās. Mutē pazūd bumbiņa pēc bumbiņas...

Nepieciešams:
150 g biezpiena;
1 ola;
15 g kviešu miltu;
5 g kartupeļu cietes;
10 g skāba krējuma;
šķipsniņa sāls;
pusglāze cukura;
1/2 tējkarote vaniļas cukura;
eļļa vārīšanai (var vārīt arī ūdenī)

Pagatavošana:
1. Biezpienam pievieno olu, krējumu, sāli, cukuru, vaniļas cukuru, kviešu miltus, kartupeļu cieti un samaisa;

2. No pagatavotās masas veido apaļas bumbiņas, kuras liek verdošā ūdenī (eļļā) un vāra, līdz bumbiņas uzpeld virspusē. Tad ar putu karoti izņem, liek traukā un pārkaisa ar pūdercukuru.

Auzu pārslu cepumi

Šie cepumi ir daudz garšīgāki, nekā jūs varat iedomāties. Ja nekad pašu spēkiem nav cepti auzu pārslu cepumi, noteikti izmēģiniet, jo veikalu plauktos tāds gardums nav atrodams.

Nepieciešams:
150 g sviesta;
100 g cukura;
3 olas;
300 g auzu pārslu;
75 g kviešu miltu;
nedaudz vaniļas.

Pagatavošana:
1. Pusi sviesta (75 g) kopā ar olu dzeltenumiem, vaniļu un cukuru puto, līdz cukurs izkusis;

2. Otrā pusē sviesta (75 g) nedaudz apcep auzu pārslas un atdzesē;

3. Saputotajai sviesta masai pievieno atdzesētas auzu pārslas, miltus, saputotus olu baltumus, visu izmaisa. Mīkla gatava;

4. Mīklas piciņas ar karoti liek uz plāts un 180 grādu temperatūrā cep gaiši brūnas.

Žagariņi

Vēl viens gardums, kas bērnībā man likās izkāpis no pasaku grāmatas. Vai nu tas bija dīvainā nosaukuma vai izskata pēc- kas to lai zina?...

Nepieciešams:
150 g skāba krējuma;
2 olas;
1 glāze cukura;
1/2 tējakrote sodas;
milti pēc vajadzības (līdz 500 g);
200 g sviesta vai margarīna;
1 l eļļas;
pūdercukurs pārkaisīšanai.

Pagatavošana:
1. Olas sakuļ un pielej krējumam, pieber cukuru, sodu, pielej izkausētu atdzesētu sviestu (margarīnu) un pieber miltus. Visu samīca.

2. No mīklas veido žagariņus: izveltnētu mīklu sagriež apmēram 3 cm platās un 6-8 cm garās strēmelēs. Katras strēmeles malu bārkstveidā iegriež un turot, pie neiegrieztās malas, strēmeli satin. Otrs variants: iegriež strēmeles vidū un aiz abiem galiem caur iegriezto vidu izvelk strēmeli uz otru pusi.

3. Katliņā uzkarsē eļļu. Sakarsētā eļļā liek sagatavotos žagariņus un vāra gatavus. Izņemtiem no katla notecina lieko eļļu un pārkaisa ar pūdercukuru.

Tējas cepumi

Šie bija biežāk ceptie cepumi mūsu mājās. Parasti māmiņa piecepa pilnu lielu māla bļodu, kur našķu mums pietika bezmaz visai nedēļai.

Nepieciešams:
300 g sviesta;
200 g cukura;
2 olas;
600 g kviešu miltu;
5 g skāba krējuma.

Pagatavošana:
1. Sviestu saputo ar cukuru, pievieno saputotas olas un visu kārtīgi izmaisa. Pieber miltus, pieliek krējumu un samīca viendabīgu mīklu. Mīklu uz stundu noliek ledusskapī atdzišanai;

2. No gatavās mīklas veido 5- 10 cm garus cepumus, izmaļot mīklu caur gaļas mašīnu, kurai piestiprināta speciāla cepumu veidnīte (tādas veidnītes ir katras gaļas mašīnas komplektācijā);

3. Cepumus liek uz ietaukotas plāts un cep 180 grādu temperatūrā gaiši brūnus.

Tev jābūt autorizētam,