Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 0



Putraimu jeb asinsdesa - gatavošanas pamācība

Ne tikai lauku sievietes, kas audzē savās saimniecībās cūkas, pašas var izgatavot desas; tāpat var rīkoties arī pilsētnieces, nopērkot subproduktus tirgū vai veikalā. Darīsim tāpat kā mūsu vecmāmiņas- būsim čaklas un taupīgas.

Nepieciešams:
1 kg putraimu,
3,5 l ūdens,
1,5 l cūkas asiņu,
200 g cūkas tauku,
300 g tauku gruzdumu,
2 sīpoli,
sāls un pipari pēc garšas,
cūkas zarnas.

Pagatavošana:
Nomazgātus putraimus liek vārīties aukstā ūdenī, pievieno sāli un vāra pusmīkstus. Biezputrai pieliek cūkas taukus, sasmalcinātus sīpolus (ja vēlas, arī mazliet ķiploku), tauku gruzdumus un mazliet uzsildītas, izkāstas asinis. Putraimu desas pilda tievajās cūku zarnās, piepildot apmēram 3/4 no visas zarnas tilpuma. Pēc nosiešanas zarnas liek lēzenā traukā karstā ūdenī, kur tās patur vārīšanās temperatūrā apmēram 10 min., kamēr dūriena vietā vairs neparādās sarkana sula. gatavas desas lēni atdzesē siltās telpās. pirms pasniegšanas galdā putraimu desas cepeškrāsnī vai uz plīts apcep taukos un pasniedz ar vārītiem (ceptiem) kartupeļiem un ķirbju- burkānu (brūkleņu) ievārījumu.

Labām putraimu jeb asins desām jābūt irdenām un pietiekami treknām. Jo mazāk asiņu lietosim desu masā, jo tā būs irdenāka, bet līdz ar to arī slikti turēsies kopā.