Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 0



Smiltsērkšķis– no tūkstošiem gadu sena dziednieka līdz modernai superogai (+recepte)

Drukāt

Smiltsērkšķa dziednieciskās īpašības jau daudzus tūkstošus gadu atpakaļ novērtēja senie tibetieši, ķīnieši un grieķi. Mūsdienās oga atkal iemanto popularitāti, pateicoties zinātniskiem atklājumiem uztura zinātnē un izteiktajām garšas īpašībām.

„Latvijā uzturā visbiežāk tiek lietota smiltsērkšķu sula, taču ogas uzturvērtības un garšas dēļ to ieteicams izmantot arī gatavojot ikdienā,” norāda AS „Lido” šefpavāre Ilga Joma. „Pēdējo gadu laikā arvien populārāki kļūst ne tika saldie ēdieni un kokteiļi ar smiltsērkšķa izmantošanu, bet arī gaļas un zivju ēdieni, pie kuriem smiltsērkšķi tiek pasniegti kā piedevas. Ogas vitamīni un citas uzturvielas saglabājas arī to pārstrādājot eļļā vai sasaldējot. Sasaldētu smiltsērkšķu produktu var glabāt vienu gadu un pēc atsaldēšanas ieteicams izmantot četru stundu laikā”.

Saskaņā ar senu grieķu leģendu smiltsērkšķu vērtīgais saturs tika atklāts nejauši. Karavīriem pēc kaujas tika dota pavēle palaist savvaļā kara nomocītos un savainotos zirgus nomiršanai. Par lielu pārsteigumu zirgi no mežaina apvidus, kurā auga smiltsērkšķi, atgriezušies spēka pilni, atveseļojušies un ar spīdīgāku spalvu nekā pirms tam. Vēlākos laikos Āzijā klīda baumas par Čingishana rīcībā esošu slepenu ieroci, kuru izmantojot viņa armija guva panākumus. Vēlāk tapa zināms, ka armija pēc kaujām uzņēma spēkus, uzturā lietojot smiltsērkšķu ogas un lapas.

„Smiltsērkšķi ir vislabākais dabiskais Latvijā pieejamais C vitamīna avots. Šīs ir vienas no retajām ogām, kurās ir gan taukos, gan ūdenī šķīstošie vitamīni. Vitamīni E un C palīdzēs aizkavēt aterosklerozes un līdz ar to sirds un asinsvadu slimību veidošanos un attīstību. Augstais E vitamīna īpatsvars smiltsērkšķu ogās ir galvenais iemesls,kāpēc to var dēvēt par pretnovecošanas brīnumlīdzekli. Smiltsērkšķu ogas ieteicams lietot ne tikai saaukstēšanās gadījumā, bet ikreiz, kad šajā tumšajā laikā māc nogurums. Ja jūtam saaukstēšanās tuvošanos, vajadzētu izdzert glāzi uzkarsētas smiltsērkšķu sulas ar medu,” norāda „Veselības centra 4” filiāles „Wellslim centrs” uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.

Smiltsērkšķu ogas satur lielāko daļu dabā pieejamos - B, C, E, F, K, PP vitamīnus. To uzņemšana organismam palīdz stiprināt imunitāti, cīnīties ar nogurumu pēc smagas darba dienas, kā arī veicināt brūču dzīšanu. Ogas satur vairāk nekā 15 mikroelementus, tai skaitā dzelzi, mangānu, varu, kā arī bioloģiski aktīvas skābes, kuru uzņemšana organismam palīdz cīnīties ar antibiotiku, rentgena, radiācijas un stresa radītajām sekām. Smiltsērkšķu izmantošana ieteicama imunitātes stiprināšanai, kā arī sirds un asinsvadu, auss, kakla un deguna, elpošanas orgānu, ādas slimību, dzimummazspējas un iekšējo orgānu slimību ārstēšanai.

Smiltsērkšķu kārtainā deserta recepte:

Lai pagatavotu ābolu želeju nepieciešams :

3 āboli,
1 glāze cukura,
1,5 glāzes ūdens,
1,5 tējkarotes želatīna.

Pagatavošana:

1. Ābolus nomizo, sagriež gabaliņos, pieber cukuru, pievieno ūdeni un vāra uz lēnas uguns, ik pa brīdim apmaisot, kamēr izveidojas biezenis.

2. Gatavajam biezenim pievieno ūdenī izšķīdinātu želatīnu, samaisa. Masu liek seklā traukā ledusskapī sastingt.

3. Gatavu želeju sagriež apmēram 1 cm biezās šķēlēs.

Lai pagatavotu putukrējumu nepieciešams:

150g saldā krējuma,
2 ēdamkarotes cukura.

Pagatavošana:

Cukuru iejauc saldajā krējumā un kuļ, līdz veidojas stingra, nebrūkoša masa.

Vaniļas mērces gatavošanai nepieciešams:

250ml piena,
1 olas dzeltenums,
3 tējkarotes cukura,
1 tējkarote vanilīna cukura.

Pagatavošana:

1. Olas dzeltenumu kuļ kopā ar cukuru un vanilinu, līdz iegūst gaiši krēmīgu masu.

2. Pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un, turpinot kulšanu, pievieno olas masai.

3. Gatavo masu vāra ūdens peldē līdz tā sabiezē. Tad mērces trauku pārliek aukstā ūdenī un maisa līdz tā atdziest.

Smiltsērkšķu-ābolu pildījuma gatavošanai nepieciešams:

100g biezpiena,
2 āboli,
saujiņa smiltsērkšķu,
1/2 glāze karsta ūdens,
2 ēdamkarotes cukura.

Pagatavošana:

Nomizotus, sarīvētus ābolus un no kauliņiem atbrīvotas smiltsērkšķu ogas pārlej ar karstu ūdeni un vāra piecas minūtes, tad nostādina un izkāš. Pievieno caur sietu izberztu biezpienu, cukuru un masu kuļ, līdz izveidojas vienmērīgs pildījums.

Ēdienu kārto deserta traukā secībā: ābolu želeja- putukrējums- smiltsērkšķu pildījums- vaniļas mērce.

Lai labi garšo!
Recepti iesaka AS „Lido” šefpavāre Ilga Joma

Tev jābūt autorizētam,