Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 0



Fenhelis kulinārijā. 7 dažādas receptes, kurās izmatojama fenheļa sakne

Fenhelim piemīt patīkams, saldens aromāts un nedaudz pikanta garša. Tieši šo īpašību dēļ tas iecienīts un tiek izmantots daudzu tautu virtuvēs. Kulinārijā kā garšvielu izmanto gan fenheļa stublājus un lapas (svaigā un kaltētā veidā), gan arī ziedus, sēklas un sakni. Fenheli pievieno salātiem, zivju un dārzeņu zupām, pamatēdieniem, mērcēm un majonēzei, kā arī desertiem un konditorejas izstrādājumiem. Kā garšviela fenhelis ir sevišķi labs savienojumā ar jūras produktiem (lasi, sardīnēm, makreli, asari u.c.). Tāpat fenhelis ideāli iederas ēdienos no treknas gaļas (sevisķi cūkgaļas).

Itālijā fenheli bieži vien marinē, bet veselas fenheļa lapas izmanto kā "paklājiņu" grilējot gaļu un zivis. Savukārt, Vidusjūras virtuvē blanšētus un atdzesētus fenheļa stublājus izmanto ēdiena garnēšanai. Indiešu virtuvē fenhelis tiek izmantots dārzeņu marinēšanai. Bez tam daudzas tautas to bieži pievieno jēra gaļas ēdieniem, pirm tam fenheļa sēklas apcepot uz pannas (bez eļļas). Pēc tādas apstrādes garšaugs kļūst aromātiskāks un saldāks.
Indijā apceptas fenheļa sēklas bieži vien lieto mutes dobuma atsvaidzināšanai pēc ēšanas. Tās ne tikai novērš nepatīkamo aromātu, bet arī uzlabo gremošanas procesus.

Ziedoša fenheļa ziedu čemurus lieto tomātu, gurķu, kabaču, patisonu un baklažānu konservēšanā marinādes aromāta uzlabošanai.

Fenheli dažādos veidos pievieno desertiem un saldajiem ēdieniem. Ar samaltām sēklām pārkaisa gaļu pirms grilēšanas. Sasmalcinātu fenheli pievieno dzērieniem, tējai, sīrupiem, kā arī uzlējumiem.

Lūk, dažas receptes, kurās izmantot fenheli

Fenheļa un apelsīnu salāti

Nepieciešams:
4 porcijām

2 nelieli fenheļi,
5 nelieli apelsīni,
sauja sasmalcinātu pētersīļu zaļumu,
2 ēdamkarotes tumšo olīvu bez kauliņiem,
1 ēdamkarote olīveļļas,
sāls,
malti melnie pipari.

Pagatavošana:

1. Fenheli notīra, sagriež šķērsām 4 daļās, tad katru daļu sasmalcina un liek bļodā, kurā gatavos salātus.

2. Apelsīnus notīra, sadala daiviņās un pievieno sasmalcinātajam fenhelim.

3. Salātiem pievieno sasmalcinātus pētersīļu zaļumus, uz pusēm pārgrieztas olīvas, sāli, piparus un eļļu. Visu rūpīgi izmaisa.

Fenheļa salāti

Nepieciešams:
4 porcijām

1 salātu galviņa,
1 fenhelis,
1/2 sarkanās paprikas,
1/2 zaļās paprikas,
150 g baltā redīsa
1 avokado.

Mērcei:
5 ēdamkarotes olīveļļas,
2 ēdamkarotes baltā vīna etiķa,
sāls,
pipari,
cukurs,
smalki sagriezti zaļie lociņi.

Pagatavošana:

1. Salātus nomazgā un sagriež. Fenheli notīra, sagriež gareniski 4 daļās, tad katru daļu salmiņos. Redīsu sarīvē vai sagriež salmiņos. Papriku sagriež strēmelītēs. Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu, mīkstumu sagriež gabaliņos.

2. Gatavo mērci: eļļu sajauc ar vīna etiķi, pievieno sāli, piparus, cukuru un sasmalcinātus zaļos lociņus.

3. Visas salātu sastāvdaļas liek bļodā, pārlej ar mērci un samaisa.

Dārzeņu zupa ar fenheli

Nepieciešams:
4 porcijām

1 sīpols,
1 puravs,
1 fenhelis,
250 g kartupeļu,
1 kālis,
2 burkāni,
2 ēdamkarotes olīveļļas,
1 lauru lapa,
daži timiāna zarini,
daži pētersīļu laksti,
700 ml dārzeņu buljona,
250 ml konservētu tomātu,
sāls,
pipari.

Pagatavošana:

1. Notīriet un sasmalciniet sīpolu, puravu sagrieziet ripiņās un fenheli plānās šķēlītēs. Fenheļa lakstus pagaidām nolieciet malā.

2. Nomizojiet kartupeļus un kāli, notīriet burkānus. Visus dārzeņus sagrieziet nelielos kubiciņos (burkānus varat griezt ripiņās).

3. Katlā sakarsējiet olīveļļu un apcepiet tajā sīpolus (apmēram 5 minūtes). Pēc tam pievienojiet pārējos dārzeņus un visu apcepiet apmēram 8 minūtes, ik pa brīdim apmaisot. Tad pielejiet buljonu, pielieciet lauru lapu, sasmalcinātus zaļumus, piparus, sāli un konservētos tomātus. zupu vāriet uz lēnas uguns apmēram 40 minūtes.

Sautēts fenhelis

Nepieciešams:
4 porcijām

500 g fenheļa,
100 g sīpolu,
30 g sviesta,
200 ml buljona,
50 g skābā krējuma,
sāls,
fenheļa lapas.

Pagatavošana:

1. Fenheļa saknes sīki sagriež un kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem apcep sviestā. Tad pielej buljonu, pieber sāli un sautē uz lēnas uguns 20- 30 minūtes.

2. Gatavam sautējumam pievieno krējumu un sasmalcinātas fenheļa lapas.
Piebilde
: Buljona vietā var izmantot pienu. Ja vēlaties sautējumu biezāku, pievieno 1 ēdamkaroti miltu.
Sautējums labi garšo gan viens pats, gan kopā ar ceptiem vai vārītiem kartupeļiem.

Lasis ar fenheļa sautējumu

Nepieciešams:
4 porcijām

600 g svaigas laša filejas,
1 fenhelis,
1 puravs,
sāls,
malti melnie pipari,
citrona sula.

Pagatavošana:

1. Lasi sagriež 4 daļās, katru gabaliņu apsāla, uzber piparus un apslaka ar citrona sulu.

2. Fenheļa sakni sagriež nelielos gabaliņos, puravu- ripiņās.

3. Pannā uzkarsē eļļu, liek iekšā fenheli, puravus un cep uz vidējas liesmas 5-6 minūtes, ik pa brīdim apmaisot. Beigās pievieno sāli pēc garšas. Apcepto fenheli un puravus izņem no pannas un novieto malā.

4. Pannā liek laša gabaliņus, tiem pa virsu kārto apcepto aromātisko fenheļa un puravu masu, cenšoties zivi nosegt pilnībā.

5. Pannai uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē 15- 20 minūtes.

Cūkgaļa fenheļa mērcē

Nepieciešams:
4 porcijām

1 kg cūkgaļas filejas (bez kaula) vai karbonādes,
1 liela fenheļa sakne,
2 lieli sīpoli,
2 daiviņas ķiploka,
1/2 glāze (100 ml) sausā baltā vīna,
1/2 glāze (100 ml) saldā krējuma,
3 ēdamkarotes olīveļļas,
pipari.

Pagatavošana:

1 Sagrieziet cūkgaļu aptuveni 1 cm biežās šķēlēs un izklapējiet. Ierīvējiet katru gabaliņu ar sāli un pipariem, apsmērējiet ar eļļu, ietiniet pārtikas plēvē un atstājiet uz 10 minūtēm ievilkties.

2. Fenheli notīriet un pārgrieziet uz pusēm. vienu pusi sagrieziet plānās šķēlītēs un nolieciet malā. Otru pusi sagrieziet mazos gabaliņos. Sīpolus un ķiplokus sasmalciniet.

3. Uzkarsējiet 2 ēdamkarotes eļļas un apcepiet (apmēram 10 minūtes) tajā sīki sagriezto fenheļa pusi un sīpolus, ik pabrīdim apmaisot. Tad pievienojiet ķiplokus un turpiniet cept vēl 5 minūtes. Beigās pievienojiet sāli un piarus pēc garšas.

5. apceptajiem garšaugiem pielej vīnu, karsējiet 2 inūtes, tad pievieno saldo krējumu un pastāvīgi maisot karsē tik ilgi, līdz mērce sāk sabiezēt.

6. Lielā pannā uzkarsē atlikušo eļļu un apcep tajā cūkgaļas šķēles (apmēram 1 minūti no katras puses).

7. Apcepto cūkgaļu liek uz cepešpannas. Cepešpannu ievieto līdz 220 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10 minūtes.

8. Tikmēr pannā, kurā cepa gaļu, apcep fenheļa šķēles (apmēram 2 minūtes no katras puses)

Fenhelis apelsīnu karamelē

Nepieciešams:
4 porcijām

4 fenheļa ssaknes,
1 apelsīns,
1-2 tējkarotes brūnā cukura,
sāls,
eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

1. No apelsīna izspiež sulu.

2. Katru fenheli sagriež gareniski 4 daļās un sakarsētā eļļā uz pannas viegli apcep zeltaini brūnus. Sāli pievieno pēc garšas.

3. Apceptās fenheļa daiviņas pārkaisa ar cukuru, samaisa. Kad cukurs sāk kust, pievieno apelsīna sulu un nepārtraukti maisot, karsē, līdz šķidrums karamelizējies.