Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


“Īstās latvju saimnieces” ir klāt – Latvijas Televīzijā no 12. oktobra

Redakcija
Redakcija

Latvija Televīzijā (LTV) no 12. oktobra ceturtdienu vakaros pulksten 21.10 būs skatāma raidījuma “Īstās latvju saimnieces” jaunā sezona. Arī šogad tajā piedalīsies septiņas saimnieces, pārstāvot Vidzemi, Kurzemi, Latgali un Zemgali, bet ar ko pārsteigs raidījuma astotā sezona?

Šīs sezonas dalībnieču vidū būs pa vienai saimniecei no katras iepriekšējās sezonas. Saimniecēm jau iegūta sava unikālā pieredze raidījumā, kuru tagad varēs dalīt ar citu sezonu dalībniecēm. Kopīgi piedzīvojumi vienmēr vieno! Saimnieces, kā ierasts, pārējās cienās ar trim ēdieniem un izklaidēs ar dejām, dziesmām, ekskursijām, galda spēlēm un viktorīnām. Ēdienu būs daudz, starp tiem arī pa kādam neparastam, piemēram, štovēti pildīti gurķi un kaltētu lestiņu zupa.

Pirmais raidījums būs 12. oktobrī, kur skatītāji varēs ieskatīties arhīva kadros un atsaukt atmiņā katras saimnieces iepriekšējo dalību raidījumā, pašas saimnieces atklās skatītājiem, kādas atsauksmes un kritiku nācās uzklausīt pēc piedalīšanās raidījumā “Īstās latvju saimnieces”, kādi kuriozi piedzīvoti atpazīstamības dēļ un kā pēc dalības raidījumā ir mainījusies viņu dzīve. Savukārt katrs nākamais raidījums būs veltīts vienai saimniecei un viņas rīkotajām viesībām.

19. oktobrī – Silvija Čurkste, brīvdienu mājas “Lielie Kupri” saimniece (Madonas novada Aronas pagasts, Vidzeme)
Šiverīgo Silviju Čurksti skatītāji iepazina raidījuma trešajā sezonā. Silvija saimnieko Aronas pagasta “Lielajos Kupros”, vīra Gunāra dzimtas mājās, kas aizvadīto sešu gadu laikā ir mainījušās līdz nepazīšanai un kļuvušas arī par meitas Lailas ģimenes mājām. Ilgus gadus Silvija bija Aronas pagasta pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” vadītāja, taču šovasar bērnudārzu skāra reformas, un Silvijas amats tika likvidēts, tāpēc tagad viņa savu dzīvi saista tikai un vienīgi ar “Lielajiem Kupriem” – brīvdienu māju meža ielokā.

26. oktobrī – Iveta Celkarte, zvejnieku sētas “Dieniņas” saimniece (Tukuma novada Engures pagasts, Kurzeme)
Atraktīvā Iveta Celkarte ir septītās sezonas dalībniece, zvejnieka sieva, divu meitu mamma un Bērzciema zvejnieku sētas “Dieniņas” saimniece. “Dieniņās” kūpina un pārdod pašu ķertās zivis, klāj zivju ēdienu galdus, izklaidē viesus ar stāstiem par dzimtas un Bērzciema vēsturi, tāpat arī tur godā zvejnieku arodu. Iveta viesus vienmēr uzrunā tāmnieku mēlē, sagaida, uzsējusi kādu no savas kolekcijas priekšautiem, un nevienu ciemiņu nelaiž prom ar tukšu vēderu.

2. novembrī – Brigita Puriņa, “Rūju” saimniece (Cēsu novada Straupes pagasts, Vidzeme)
Elegantā Brigita Puriņa ir raidījuma piektās sezonas uzvarētāja. Saimnieko Straupes “Rūjās” un Straupes lauku labumu tirdziņa kafejnīcā Straupes Zirgu pastā. Vienlaikus viņa aizraujas ar gastronomijas vēsturi un ēšanas kultūru, kolekcionē senus traukus, virtuves piederumus un recepšu grāmatas.

9. novembrī – Faimja Turlaja, Arendoles muižas saimniece (Preiļu novada Rožkalnu pagasts, Latgale)
Tatāriete Faimja Turlaja pārstāv ceturto sezonu, kad raidījumā “Īstās Latvijas saimnieces” piedalījās septiņas cittautietes. Faimja kopā ar vīru Arvīdu, īstenu latgalieti, jau vairāk nekā 20 gadus saimnieko Arendoles muižā. Kamēr Arvīds paša spēkiem pamazām atjauno muižas ēku, Faimja gādā par to, lai viesi ar pilnu krūti varētu izbaudīt vēsturisko vidi un lauku gaisotni un lai ikviens ciemiņš te justos aprūpēts, paēdis un atpūties.

16. novembrī – Vija Kudiņa, Maizes muzeja saimniece (Preiļu novada Aglonas pagasts, Latgale)
Mutīgā Vija Kudiņa ir Latvijā labi zināma maizes cepēja no Aglonas, kuru raidījuma “Īstās latvju saimnieces” skatītāji iepazina otrajā sezonā. Vija ir kompānijas dvēsele, kurai pēc trāpīga vārda kabatā nav jāmeklē. Kaut arī ikdiena lielākoties paiet maizes ceptuvē vai sarunās ar Maizes muzeja apmeklētājiem, Vija gatavo arī senos latgaļu ēdienus, klāj godu galdus un cienā viesus ar īstiem latgaļu kulinārā mantojuma gardumiem.

30. novembrī – Sandra Icaka, saimniecības “Padegas” saimniece (Bauskas novada Viesturu pagasts, Zemgale)
Sirsnīgā Sandra Icaka saimnieko Bauskas novada piemājas saimniecībā “Padegas”, kur audzē rabarberus, melones, arbūzus, smiltsērkšķus un vēl daudz ko citu. Vaicāta, kas mainījies dzīvē kopš 2021. gada, kad Sandra kļuva par raidījuma “Īstās latvju saimnieces” sestās sezonas dalībnieci, viņa izceļ divus notikumus – pasaulē nākusi mazmeitiņa Ilzīte un gūta neaizmirstama pieredze Mājas kafejnīcu dienās.

7. decembrī – Ilze Briede, Brantu muižas saimniece (Smiltenes novada Brantu pagasts, Vidzeme)
Smaidīgā Ilze Briede, raidījuma “Īstās latvju saimnieces” pati pirmā dalībniece, ir maizes cepēja un godu saimniece. Kopš 2015. gada, kad pie skatītājiem nonāca raidījuma pirmā sezona, Ilzes dzīve ir apmetusi pamatīgu kūleni – no Blomes “Donām” viņa ir pārcēlusies uz Brantu muižu, kur saimnieko kopā ar dzīvesdraugu Nauri. Muižā kā pirmo Ilze izbūvēja maizes krāsni un malkas plīti, lai arī te varētu cept maizi un gatavot latviskus ēdienus, ar ko cienāt gan gaidītus, gan nejaušus ciemiņus.

Septiņas uzņēmīgās saimnieces arī šajā sezonā sacentīsies par pārējo atzinību, jo, kā ierasts, pēc viesībām viešņām būs jāvērtē namamātes spēja pārsteigt gan ar izklaidi, gan ēdienu. Saimniece, kura būs guvusi vislielāko atbalstu no pārējām, raidījuma sezonas noslēgumā saņems balvu – 1000 eiro.

Raidījums “Īstās latvju saimnieces” – no 12. oktobra ceturtdienās plkst. 21.10 LTV1 un REplay.lv. Saimnieču receptes būs publicētas sabiedrisko mediju portālā LSM.