Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Aicina labot saplēstās mantas Kaņepes Kultūras centrā

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 29. septembrī, Kaņepes Kultūras centrā (KKC) sezonu atsāks mantu labošanas pasākumu sērija „Repair Cafe”. Aicinot līdzi ņemt nolietoto tējkannu vai pārāk daudzus kilometrus pieredzējušo velosipēdu, plkst. 15.00 saplēstās mantas pieredzējušu meistaru vadībā būs iespējams salabot trīs labošanas stacijās - šūšanas stacijā, pie elektronikas remonta galda vai divriteņu labotavā KKC pagalmā.

„„Repair Cafe” mērķis ir izglītot Latvijas sabiedrību par to, ka saplīsušu mantu vari salabot pats. Paildzinot iekārtu vai apģērbu lietošanas ilgumu, tiek samazināti atkritumu apjomi, kā arī ir iespējams dot otro elpu iekārtām vai apģērbiem. Pasākuma koncepts ir vienkāršs - ņem līdzi saplēsto mantu un dodies uz „Repair Cafe” norises vietu, kur remonta un šūšanas meistari noteiks problēmu un iespējamo risinājumu. Labojums tiks veikts kopīgiem spēkiem ar mantas īpašnieku, tādā veidā izglītojoties un pieredzot labošanas praktisko daļu,” skaidro biedrības „Repair Cafe” organizatore Lāsma Ivaska.

Tāpat pirmajā rudens mantu labotavā būs iespējams uzzināt, kā no nolietotu datoru bateriju šūnām izveidot pārnēsājamu lādētāju (angļu val. - powerbank) telefonam, bet šūšanas stacijā ikviens varēs ļauties radošai auduma maisiņu izstrādei. Visi darbnīcām nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti uz vietas, tomēr apmeklētāji ir aicināti ņemt līdzi gan nolietoto portatīvo datoru baterijas, gan arī kādu apģērba gabalu, ko nebūs žēl pārvērst iepirkumu maisiņā. Mantu labošanas darbnīcas KKC notiks arī oktobrī un novembrī.

„Repair Café" ideja aizsākās 2009.gadā Nīderlandē ar mērķi radīt tikšanās vietu, kur kopdarbojoties tiek salabotas citkārt ārā metamas mantas, bet Latvijā pirmo mantu labotavu organizēja biedrība "Homo Ecos" 2013. gadā, kad rīdzinieki tika aicināti sagatavot velosipēdus drošai braukšanai. Šobrīd Rīgā „Repair cafe” pasākumos rīko biedrība „Repair cafe Riga”, kas atbalsta arī citu pilsētu un Rīgas apkaimju interesentus šādu aktivitāšu uzsākšanā.
Kaņepes Kultūras centrs darbojas kopš 2012. gada, tā mērķis ir nodrošināt regulāru un augstvērtīgu kultūras notikumu norisi un pieejamību plašai auditorijai, kā arī veicināt jaunu un radošu ideju realizāciju. Centra rīkotajiem pasākumiem ir iespējams sekot sociālās tīklošanas vietnēs un mājaslapā Kanepes.lv (http://www.kanepes.lv/lv/).
Ieeja „Repair Cafe” rīkotajos pasākumos ir bez maksas, bet par meistaru palīdzību apmeklētāji ir aicināti atstāt nelielus ziedojumus materiālu un transporta izmaksu segšanai.