Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Kultūras notikumi septembrī Latgales vēstniecībā GORS

Redakcija
Redakcija

Rudens paver Latgales vēstniecības GORS pasākumu daudzveidību. Zinību dienas noskaņā, aicinām iepazīt BIKIBUKA pasauli, ko 3. septembrī atklās bezmaksas koncerts bērniem “BikiKONCERTS” un 101 m garā izstāde “BikiMETRS”, kā arī vēlāk septembrī satiksim iemīļoto sunīti Pifu no Latvijas Leļļu teātra. Būs viesi no Ķīnas ar mūzikas, deju un cirka izrādi, bet savu muzikālo sniegumu demonstrēs gan Rēzeknes grupa “Vremja tepla”, gan klasiskās mūzikas piekritēji Andrejs Osokins un Gundars Āboliņš, gan arī mūziķi apvienosies Aijas Rimšas piemiņas koncertā.

BikiKONCERTS. Īpašais viesis – dzejniece Inese ZANDERE
Svētdiena, 3. septembris 11.00, GORS vestibils, bezmaksas
Koncerta programmā ir iekļautas bērniem un vecākiem jau iemīļotas un zināmas dziesmas - “Kartupeli, kartupeli”, “Zaķīšu pirtiņa”, “Saulīte ar zobiem”, kā arī BikiGRUPAS veidotas oriģināldziesmas tieši šim projektam. Grupas mērķis ir rosināt bērnos interesi par latviešu dzejas, mūzikas un ilustrāciju mijiedarbību. Koncertu vada un ar dzejas lasījumiem piedalās īpašais viesis - dzejniece Inese ZANDERE.

BikiMETRS. Izdevniecības “Liels un mazs” izstāde
3. septembris – 31. oktobris, 3.stāva foajē, ieeja 2,00 €
Izstāde piedāvā dzīvot līdzi bikibuku tapšanas procesam – tā līdzinās lappusēm no BIKIBUKA dienasgrāmatas: tajā var uzzināt dažādus “bikifaktus”, pētīt skices un fotogrāfijas, lasīt fragmentus no darba sarakstes, mākslinieku komentārus, pētīt izmantotās tehnikas, iepazīt darbu prototipus – cilvēkus un lietas, ar kvadrātkodu palīdzību savā telefonā klausīties dziesmas, kurās skan BIKIBUKĀ publicēto dzejoļu teksti. Bet, ja esi mazs un lokans skatītājs, dažās ilustrācijās varēsi ielīst un iejusties no iekšpuses!

BIOTOPS. Magones Boleiko izstāde
Līdz 24. septembrim, GORS Mākslas galerija
Mākslinieces Magones Boleiko izstāde “Biotops” aicina mākslas baudītājus vērot apbrīnojamos dabas procesus, tās nebeidzamās transformācijas formās, krāsās un būtībā.

10. PIETURA. Vremja tepla. Jubilejas koncerts
Sestdiena, 9. septembris 18.00, Lielā zāle 12,00 – 15,00 €
Grupa VREMJA TEPLA aicina uz jubilejas koncertu "10. pietura" kurš veltīts dzimtajai pilsētai. Mūzikas mīlestība apvienoja četrus klases biedrus kvartetā, bet vēlāk notika arī izmaiņas grupas sastāvā. Sākotnēji grupa izpildīja dažādu gadu hitu kaverversijas, bet 2017. gadā sāka rakstīt savas pirmās dziesmas. Pēc trim gadiem pašu uzrakstītās dziesmas iekļautas grupas pirmajā albumā "Pirmais solis".

EKSPERIMENTS AR APSKĀVIENU. Laikmetīgās dejas izrāde bērniem
Svētdiena, 17. septembris 12.00, Lielās zāles skatuve 5,00 €
Laikmetīgās dejas izrāde bērniem „Eksperiments ar apskāvienu” ir jautra rotaļa, kurā dalībnieki kopā ar skatītājiem meklēs ceļu uz apskāvienu. Izrādē caur kustību tiek izdzīvoti dažādi attiecību varianti, kuros visas darbojošās personas grib veidot kontaktu, taču nespēj atrast kopīgu valodu. Izrādes mērķis ir veicināt mazo skatītāju asociatīvo domāšanu, kā arī iepazīstināt bērnus ar laikmetīgo deju viņiem saprotamā valodā

UN ATKAL PIFS. Latvijas Leļļu teātra izrāde
Ceturtdiena, 21. septembris 13.00, Lielā zāle 9,00 – 11,00 €
Latvijas Leļļu teātrī labsirdīgā sunīša Pifa un viltīgā runča Herkulesa ķīviņi ir piedzīvojuši atkārtotus iestudējumus un veido teātra Zelta fondu. Par latviešu bērnu mūzikas klasiku kļuvušas arī izrādē skanošās Ivara Vīgnera dziesmas. Sunītis Pifs uz Latvijas Leļļu teātra skatuves dzīvo jau 40 gadus! Jā, tieši tik rekordgarš ir šīs leģendārās izrādes līdzšinējais mūžs, un šāda dzimšanas diena ir jāatzīmē ar vērienu!

TĒJAS AROMĀTS. INNER MONGOLIA ART THEATRE (Ķīna). Mūzikas, deju un cirka izrāde
Ceturtdiena, 21. septembris 19.00, Lielā zāle 7,00 €
“Inner Mongolia Art Theatre” ir Ķīnas Iekšējās Mongolijas Nacionālās mākslas teātra izcilāko izpildītāju, dziedātāju, dejotāju un instrumentālo mūziķu izlases turnejas ansamblis. Izrādē iekļauti gan pārsteidzošie mongoļu garo toņu un rīkles dziedāšanas demonstrējumi, gan tradicionālo instrumentu spēle, kā arī krāsainas un atlētiskas dejas mongoļu tērpos.

SAJŪTU SPĒLES. Gundars ĀBOLIŅŠ un Andrejs OSOKINS
Svētdiena, 24. septembris 17.00, Mazā zāle 12,00 – 15,00 €
Gundara Āboliņa un Andreja Osokina pirmā satikšanās uz skatuves notika šīs vasaras sākumā Osokina Brīvības festivāla Ukrainai laikā, kad abi mākslinieki izveidoja programmu “Sajūtu spēles” ar Ainara Kneša dzeju. Sadarbībā ar “Ola Foundation” šī iecere tagad ir bagātināta ar R. Šūmaņa romantisko klaviermūziku un Jāņa Grota dzeju un turpina savu ceļu pie skatītājiem visā Latvijā.

Latgales rūžeņa - Aija Rimša | piemiņas koncerts | ZEM CITĀM DEBESĪM
Piektdiena, 29. septembris 19.00, Lielā zāle 15,00 – 25,00 €
PAPILDKONCERTS – Sestdiena, 30. septembris 15.00, Lielā zāle 15,00 – 25,00 €
Latgales rūžeņas, dziedātājas un dziesmu autores Aijas Rimšas mūsu vidū nav jau astoņpadsmit gadu, bet viņas dziesmas dzīvo un skan. Desmit muzikālajos gados – deviņi dziesmu albumi! Tāds ir mantojums, kuru mums atstājusi Aija Rimša, vienkārša latgaļu meitene ar neticami plašu sirdi un mūziķes dvēseli.

8. Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “Organismi”:

ORGANismi I EKSPEDĪCIJA – BALSS. Muzikāls uzvedums bērniem
Ceturtdiena, 5. oktobris 18.00, Lielā zāle
Muzikālajā izrādē kopā ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu un Rēzeknes kamerorķestra, Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolas mūziķiem dosimies ekspedīcijā, lai noskaidrotu, kur rodas ērģeļu balsis un kā tās ir nonākušas uz Zemes. Ērģeles aptver milzīgu skaņu augstuma diapazonu un tembru daudzveidību. Šī instrumenta balsīs un reģistros var saklausīt dažādu orķestra instrumentu skanējumu, cilvēku un pat eņģeļu balsis.
Muzikālā uzveduma radošajā komandā darbojas režisors Edgars Niklasons, māksliniece Evita Bēta, muzikālās programmas veidotāja Ilona Rupaine, aktieri Matiss Millers, Artūrs Putniņš un citi.

ORGANismi I DUBULTAIS ESPRESSIVO. Iveta APKALNA (ērģeles), Martynas LEVICKIS (akordeons)
Piektdiena, 6. oktobris 18.00, Lielā zāle
Gan Iveta Apkalna, gan Martynas Levickis, uzstājoties uz pasaules koncertzāļu skatuvēm, saviem instrumentiem nodrošina to slavu un ievērību, ko tie ir pelnījuši. Ērģeles un akordeons ir rets, tomēr pēdējos gados arvien biežāk sastopams duets. Īpaši spilgts tad, ja abi mākslinieki ir personības un sava instrumenta virtuozi pārvaldītāji. Martynas Levickis ir lietuviešu izcelsmes mūziķis–superzvaigzne, kurš saņēmis vairāk kā 30 dažādus starptautiskus apbalvojumus. Viņa debijas albums ierindojies Lielbritānijas klasiskās mūzikas topa augšgalā. Martynas Levickis ir pirmais akordeonists, kurš parakstījis līgumu ar skaņu ierakstu izdevniecību Decca Classics. Šobrīd Martynas Levickis ir viens no pieprasītākajiem akordeona solistiem pasaulē. Pēc duetā ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu nospēlētiem koncertiem Taivānā un Vācijā, šī būs pirmā abu mūziķu kopīgā uzstāšanās Latvijā.

ORGANismi I SARUNAS PIRMS KONCERTA
Sestdiena, 7. oktobris 17.00, 2.stāva Semināru zāle
Mūzikas žurnālists Orests Silabriedis un komponists Arturs Maskats sarunāsies par koncertā skanošo darbu “Bērnības taureņu dejas”, citiem koncerta sacerējumiem, jaunrades procesu, komponista un izpildītāju mijiedarbību.

ORGANismi I TRAUSLAIS UN VARENAIS. Iveta APKALNA, Liepājas simfoniskais orķestris,
Guntis KUZMA
Sestdiena, 7. oktobris 18.00, Lielā zāle
Koncerts, kura nosaukumā koncentrējas visa festivāla moto, atklās mūsdienu pasaules un mūzikas instrumentu skanējuma trauslumu un varenību. Koncerta atskaņojumā līdzās ērģelniecei Ivetai Apkalnai un Liepājas simfoniskajam orķestrim piedalīsies arī flautiste Dita Krenberga un pianists Reinis Zariņš. Koncerta virsotne, kurā muzikāli visspilgtāk atspoguļojas šī gada festivāla vadmotīvs, ir Fr. Lista monumentālais opuss ērģelēm un orķestrim “Ad nos, ad salutarem undam”, kurā pasaules trauslums un tā pretspēks - cilvēka iekšējā garīgā spēka varenums - šajā zīmīgajā laikā savienojas un izskan īpaši spilgti.

Vairāk informācijas par aktualitātēm un iespējamajām notikumu izmaiņām GORS | vai GORS sociālo tīklu lapās Facebook un Instagram.