Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


“Čivinātāja dienasgrāmata” – 20 sabiedrībā zināmi cilvēki ierunā pasakas par dabas aizsardzību

Redakcija
Redakcija

Ģimenēm no 2024. gada janvāra iespējams klausīties un lasīt izglītojošas pasakas par zvirbuļu ģimeni, kura rūpējas par dabu, un bērniem saprotamā veidā skaidro vides aizsardzības principus.

Vidi mums apkārt ietekmē gan klimata pārmaiņas pasaulē, gan cilvēka saimniekošana – mežos tiek izmesti būvgruži un citi atkritumi, lauksaimniecības piesārņojuma dēļ aizvien aizaug ūdenstilpnes, Latvijā iedzīvojas dažādas invazīvās sugas, nepareizi lietotas vai nekvalitatīvas apkures iekārtas, kā arī transports un rūpnieciskā ražošana piesārņo gaisu, tādējādi ietekmējot veselību. Šie ir daži no piemēriem, kas veicina dabas piesārņojumu.

Lai par šo problēmu runātu un skaidrotu, ko ikviens sabiedrības loceklis var darīt, radītas 20 pasakas. Projekta “Čivinātāja dienasgrāmata” galvenie varoņi ir zvirbuļu ģimene, un 20 stāstu laikā attēlots, kā ģimene izzina vidi sev apkārt, tostarp pilsētu un mežu, kas viņu apkārtnē notiek tieši dabas kontekstā un ko katrs var darīt, lai veicinātu pārmaiņas un atstātu pēc iespējas mazāku nospiedumu dabā.

Lasot pasakas, zvirbuļu ģimeni iemieso 20 dažādi cilvēki, kuri atsaucās dalībai. Piemēram, Sanda Dejus iepazīstina ar biotopu, Krista Zvirgzdiņa stāsta par elektroiekārtu nodošanu, Valdis Melderis izskaidro gaisa piesārņojuma problēmas, bet Kasher atgādina, kā pareizi šķirot tekstilu. Pasakas lasa arī Armands un Iveta Simsoni, Mārtiņš Kapzems, Vita Baļčunaite, Olga Kazaka, Alise Haijima, Jānis Kronis, Santa Didžus, Lelde Dreimane, Lauris Zalāns, Ketija Šēnberga, Ieva Adamss, Lauris Dzelzītis, Miks Dukurs, Marta Grigale un Jānis Pētersons no grupas “Citi zēni”.

Pasakas pieejamas audio versijā un rakstiski, tādējādi katra ģimene var izvēlēties sev piemērotāko iespēju iepazīties ar saturu. Audio pasakas pieejamas RADIO TEV mājaslapā RADIO TEV | Klausies visā Latvijā un radio stacijas Spotify kontā, savukārt pasaku saīsinātās versijas (līdz 2 minūtēm) lasītas RADIO TEV ēterā no 2024. gada 1. līdz 26. janvārim darba dienu vakaros laika posmā starp plkst. 20.00 un 20.30.

Visas pasakas varēs arī lasīt – tās būs pieejamas portālā Delfi.lv sadaļā “Čivinātāja dienasgrāmata” no 2024. gada 29. janvāra. Šajā sadaļā pie katras pasakas būs redzama fotogrāfija ar to cilvēku, kurš to būs ierunājis, turklāt bērniem būs sagatavota arī krāsojama ilustrācija ar konkrētās pasakas tēliem. Pasakas tiks publicētas arī facebook.com
Projekta “Čivinātāja dienasgrāmata” mērķauditorija ir bērni un viņu vecāki, jo vēršoties pie mazākajiem sabiedrības locekļiem, jau no mazotnes iespējams mācīt rīkoties pareizi un atbildīgi, lai tādējādi nākotnē izvairītos no videi kaitīgas uzvedības. Savukārt vecāki, kuri saviem bērniem lasīs sagatavotās pasakas vai tās klausīsies kopā, būs apņēmušies sekot pasaku noslēgumā sagatavotajiem ieteikumiem, un bērni uzmanīs, lai visa ģimene rīkojas atbildīgi.

Pasaku tēmas nav piesaistītas kādam konkrētam periodam vai laika rāmim, tādēļ tas ir ilgtermiņa projekts – sagatavotās pasakas varēs lasīt un klausīties tik ilgi, kamēr bērniem būs interesanti. Projekta veidotāji būs gandarīti, ja tās nonāks arī sākumskolās vai bērnudārzos, kur varēs rīkot kopīgu pasaku klausīšanos visai grupiņai.

Stāstu tēmas būs: kas ir biotops un bioloģiskā daudzveidība, invazīvās sugas Latvijā, dabas piesārņojums un kā rīkoties, atkritumu šķirošana (plastmasa, papīrs, baterijas u.c.), bezatkritumu dzīvesveids, videi draudzīga pārvietošanās, ūdeņu tīrība, augu aizsardzības līdzekļi un lauksaimniecība, atjaunojamā enerģija, bīstamais šīferis un citas tēmas. Tās visas ir noderīgi atgādināt arī pieaugušajiem, tādēļ izglītoties būs iespējams arī vecākiem un citām paaudzēm.
Par projekta aktualitātēm – katru publicēto pasaku – tiks paziņots arī Facebook lapā “Mana vide” facebook.com

Projektu “Čivinātāja dienasgrāmata” finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds, par projekta saturu atbild SIA ”PR Kvadrāts”.