Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Aicina uz Vijas Vētras simt gadu jubilejas sarīkojumiem Rīgas Latviešu biedrības namā

Redakcija
Redakcija

Ar iedvesmas lekciju - meistarklasi Rīgas Latviešu biedrības nama Līgo zālē 2023. gada 15. jūnijā atklās simtgadnieces Vijas Vētras dzīves svētkus Latvijā. Savukārt otrdien, 20. jūnijā Lielajā zālē notiks godināšanas koncerts “Vijai Vētrai – 100” ar mākslinieces, deju grupu “Rituāls” un “Dzirnas” priekšnesumiem. Artūra Maskata skaņdarba “Ievainotais gājputns” pirmatskaņojums Vestarda Šimkus izpildījumā saviļņos gan gaviļnieci, gan koncerta apmeklētājus.

Vija Vētra ir atkal Rīgā un gatavojas tikties ar saviem talanta cienītājiem divos nozīmīgos sarīkojumos. Jau ceturtdien, 15. jūnijā Rīgas Latviešu biedrības nama Līgo zālē klātienē redzēsim un varēsim iztaujāt “deju karalieni, leģendāro horeogrāfi, pasniedzēju un dižo tautieti”*. Tradicionāli Vijas Vētras meistarklases kļūst par iedvesmas lekcijām, kurās deju, kustību un mīmikas apguve mijas ar dzīvesziņas un pieredzes stāstiem.

Rakstniece Nora Ikstena par Viju teic: “Viņa ir atnākusi mums sniegt neredzamo lotosa ziedu, ar savu trauslo ķermeni viņa ir kā dzīva, dejojoša liecība - mēs esam kas vairāk par savu fizisko miesu. Un Vija ir izredzēta - ne jau katram Dievs dod šo iespēju - izdejot gadsimtu. Vijas Vētras gadsimts ir mūsu planētas Zemes gadsimts. Mūsu Latvijas gadsimts. Viņa ir vija cauri caur laikmeta vētrām.”

Katrs, kurš saticis Viju klātienē, sajūt viņas personības starojumu, spēku, radošo garu un viedo sirsnību. Par to varam pārliecināties, vērojot arī šī brīža mēģinājumu procesu, kurā ar neizsīkstošu enerģiju un rūpību noris gatavošanās lielajam notikumam – koncertam “Vijai Vētrai – 100”. Vasaras saulgriežu priekšvakarā, 2023. gada 20. jūnijā, Rīgas Latviešu Biedrības nama Lielajā zālē Vija Vētra aicina uz Latvijas kultūras vēsturē nebijušu notikumu. Jau veselu gadsimtu kā gājputns, aplidojot visas pasaules attālākos nostūrus un vienmēr atgriežoties mājās, Vija Vētra dejos. Jubilārei veltīto komponista Artūra Maskata kompozīciju “Ievainotais gājputns” Vija izdejos kopā ar deju grupu “Rituāls”. Pie klavierēm būs pianists Vestards Šimkus, kura atskaņojumā dzirdēsim vairākus skaņdarbus. Koncerta programmā ir gan par zelta fondu kļuvušās horeogrāfijas, gan jauna deja. Vēsturiski foto, video, starp tiem Austrālijas televīzijas 1966. gada raidījuma ar Vijas priekšnesuma ieraksts, kura fragmentus Latvijā demonstrēs pirmo reizi, ļaus ieraudzīt Vijas Vētras neatkārtojamo kustību plastiku laiku lokos. Vakaru vadīs aktrise Raimonda Vazdika.

Vija Vētra dzimusi 1923. gada 6. februārī, Rīgā. Vīnē studējusi horeogrāfiju. Kopā ar daudziem latviešiem aizceļojusi uz Austrāliju, kur dzīvojusi sešpadsmit gadu, kuru laikā ir notikusi liktenīgā saskaršanās ar indiešu deju tradīcijām. 1962. gadā Vija Vētra atgriezusies Eiropā, kur dejojusi un pasniegusi dejotprasmi. Kopš 1964. gada Vija Vētra dzīvo Ņujorkā, mākslinieku namā Manhetenā. Koncertējusi Austrālijā, Amerikā, Indijā. Eiropā dejojusi Afejas templī Eginas salā Grieķijā, kā arī Lielbritānijas karalienei Elizabetei II Londonā.

Vijas Vētras mākslas un personības cienītāji un katrs, kuru aizrauj kustību un mūzikas daile, tiek aicināti ziedot līdzekļus un atbalstīt Vijas Vētras vizīti Latvijā un simtgades pasākumu norisi.

Par mākslinieci uzrakstītas grāmatas un uzņemtas dokumentālās filmas:
Vija Vētra, Nora Ikstena “Deja un dvēsele”, 2001., Atēna;
Ingrīda Punka “Slavenību rokraksti”, 2001., Jumava;
Lija Brīdaka “Vija Vētra: deja – mans mūžs”, 2013., Madris;
Dokumentāla filma par Viju Vētru Indijā, pateicībā par indiešu deju popularizēšanu;
“Vijaya”, 2004., režisore Ināra Kolmane;
“The World of Vija Vetra”, 2005., režisors Aleksandrs Kostičs.

Fotogrāfe Guna Oškalna Vējiņa par Vijas Vētras daiļradi veidojusi vairākas foto izstādes.
Vija Vētra ir Triju Zvaigžņu ordeņa (1999) un Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas (2018) par nozīmīgiem darbiem un nopelniem Latvijas valsts attīstībā kavaliere.

no Latvijas vēstnieka ANO Andreja Pildegoviča apsveikuma uzrunas Vijas Vētras jubilejā 08.02.2023., Ņujorkā.

Biļešu iegāde Biļešu paradīzes kasēs un internetā.
Iedvesmas lekcija – meistarklase Rīgas Latviešu biedrības namā, Līgo zālē, Merķeļa ielā 13, Rīgā, 2023. gada 15. jūnijā, plkst. 18.00. Pasākuma norises laiks 1,5h.
https://www.bilesuparadize.lv/lv/ev...

Koncerts “Vijai Vētrai – 100” Rīgas Latviešu biedrības namā, Lielajā zālē, Merķeļa ielā 13, Rīgā, 2023. gada 20. jūnijā, plkst. 19.00, divas daļas, 3h.
https://www.bilesuparadize.lv/lv/ev...

Papildus informācija pa tālruni +371 29189155 vai e-pastu vvfonds@gmail.com

Ziedojumu konts
AS Swedbank:LV86HABA0551046176968
Vijas Vētras FONDS
Reģ.nr.40008282295
Viskalnu iela 17, Tīraine, Mārupes nov., LV-2167, Latvija
T +371 29189155
E: vvfonds@gmail.com
facebook.com