Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Pavasara kultūras notikumi Latgales vēstniecībā GORS

Redakcija
Redakcija

Martu iesāksim ar Latgales vēstniecības GORS mēneša īpašo prieku – tikšanos ar vijolnieku Gidonu Krēmeru, mēneša beigās jau tradicionāli Rēzeknē viesosies Starptautiskais Baltijas baleta festivāls, šoreiz iedvesmojot ar latino baletu. Tāpat martā jubileju koncerti – Eduarda Rozenštrauha simtgade, aktrises Olgas Dreģes astoņdesmitgade, kā arī mēneša noslēgumā komponistu Baha un Forē simboliskā tikšanās Klusajā sestdienā. Martā būs skatāma arī dokumentālā filma “Turpinājums”, savukārt aprīli sagaidīsim ar Jaunā Rīgas teātra viesizrādi “Peldošie – ceļojošie” un izcilās vokālistes Ineses Galantes koncertprogrammu “Ar mīlestību no Ineses Galantes”.

MARTS 2018

Franciska Vaslavāna un Frančeskas Kirkes izstāde-projekts “Francisks&Frančeska“
Katru dienu no 11.00, Mākslas galerija, bezmaksas, GORS
No 25. februāra līdz 22. aprīlim Latgales vēstniecības GORS Mākslas galerijā skatāma izstāde-projekts “Francisks&Frančeska“, kurā vienas dzimtas divu paaudžu radošo personību dialogu atklāj ievērojamā Latgales mākslinieka Franciska Varslavāna un viņa mazmeitas, gleznotājas Frančeskas Kirkes darbi. Izstāde būs simboliska mākslinieku satikšanās, jo dzīvē viņiem tas nebija lemts.

Gidons Krēmers, “Kremerata Baltica“ un Georgijs Osokins. Koncerprogramma “Zudušā laika prelūdijas“
Ceturtdiena, 8. marts 19.00, Lielā zāle 7,00–16,00 €, GORS
Pirmo reizi Latgales vēstniecībā GORS ar pirmatskaņojumu viesosies viens no 21. gadsimta ievērojamākajiem mūziķiem – vijolnieks Gidons Krēmers. Koncerta pirmajā daļā izskanēs izcilā 20. gadsimta komponista Mečislava (Moiseja) Veinberga 24 prelūdijas čellam solo. 2. daļā pirmo reizi uz vienas skatuves satiksies Gidons Krēmers un jaunais, pasaules slavu guvušais mūziķis Georgijs Osokins. Abu sniegumā skanēs Frederika Šopēna Trio solminorā. Koncerta noslēgumā “Kremerata Baltica“ solistu sniegumā izskanēs 19. gadsimta romantiķa Fēliksa Mendelszona Oktets Mibemol mažorā. Pirms koncerta plkst. 18.00 2. stāva semināru zālē pirmskoncerta sarunas, kuras vadīs muzikoloģe un orķestra “Kremerata Baltica“ direktore Ingrīda Zemzare.

Teātra izrāde “Lēdija“. Sergejs Astahovs un Anastasija Voločkova (Krievija)
Sestdiena, 10. marts 18.00, Lielā zāle 19,00–33,00 €, GORS
Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē viesosies Krievijas teātra izrāde “Lēdija”, kurā galveno lomu atveidos šarmantā balerīna Anastasija Voločkova. Šis stāsts viegli humoristiskā un intriģējošā veidā apgriež kājām gaisā pazīstamo mītu par skulptoru Pigmalionu, kura mīlestības spēks atdzīvināja mākslinieka izveidoto marmora statuju. Izrāde krievu valodā.

Aijas Eriņas piemiņas koncerts “Atsagrīzt“
Svētdiena, 11. marts 15.00, Lielā zāle, 5,00–15,00 €
Pāragri mūžībā aizgājušās dziedātājas un dziesmu autores Aijas Eriņas piemiņas koncerts – Aijas radošo darbu izlases-albuma prezentācija. Pieminot dziedātāju, uz skatuves Aiju dienas priekšvakarā tiksies Aijas ģimene, draugi un kolēģi, ar kuriem kopā dziedātāja radījusi mūziku un priecējusi klausītājus.

Jubilejas koncerts “Olgai Dreģei 80“
Svētdiena, 18. marts 18.00, Lielā zāle 12,00–25,00 €
2018. gada martā 80 gadu jubileju svinēs izcilā un leģendārā Dailes teātra aktrise Olga Dreģe. “Koncerts būs kā saruna par piedzīvoto, pārdzīvoto sapni – no pagātnes līdz šodienai,“ ieskicē māksliniece. Koncertos sev līdzās uz skatuves O. Dreģe aicinās savus skatuves partnerus no neskaitāmajām filmām un teātra izrādēm, kas šajos gados nospēlētas. Koncerta laikā uz lielā ekrāna tiks demonstrēti fragmenti no nozīmīgākajām kinofilmām un teātra izrādēm, kurās gaviļniece piedalījusies.

Izrāde bērniem “Runājošais runcis Toms un viņa draugi“
Trešdiena, 21. marts 18.00, Lielā zāle 10,00–15,00 €
"Maskavas leļļu teātris" piedāvā jaunu, krāsainu interaktīvo un reizē pamācošo izrāde bērniem "Runājošais runcis Toms un viņa draugi". Izrādes pamatā ir jauns multfilmu seriāls par runci Tomu un viņa piedzīvojumiem. Bērnus patīkami pārsteigs interaktīvais ekrāns, kas aicinās spēlēties un reaģēs uz mazo apmeklētāju atbildēm. Savukārt skaņas un vizuālie efekti aizvedīs skatītājus uz spēļu pasauli. Izrāde krievu valodā.

Dokumentālā filma “Turpinājums”. LV100 filmu programma
Piektdiena, 23. marts 18.00, Mazā zāle 3,50 €, GORS
Režisora Ivara Selecka dokumentālā filma “Turpinājums” veidota divu gadu garumā, sekojot pieciem bērniem, kuri 2015. gadā uzsāka skolas gaitas dažādās Latvijas vietās. Kāds, kuram ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos un vecāki vēlas, lai bērns izaug par īstu zemnieku, kāds, kurš dzīvo pie vecmāmiņas, kamēr mamma strādā Anglijā un kāds cittautietis, kurš vēlas kļūt par biznesmeni un kura vecvecāki nonāca Latvijā pēc 2. Pasaules kara. Viens no bērniem – tepat no Rēzeknes novada Stoļerovas.

“Ballet Hispanico“ (Ņujorka). 23. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls
Sestdiena, 24. marts 18.00, Lielā zāle 12,00–20,00 €, GORS
24. martā Latgales vēstniecībā GORS viesosies latino stila profesionālā baleta trupa "Ballet Hispanico" (Ņujorka, ASV). Mākslinieciskā vadītāja Eduardo Vilaro vadītā baleta kompānija “Ballet Hispanico“ ir vadošā latino dejas kompānija pasaulē. Latvijas skatītājiem “Ballet Hispanico“ prezentēs trīs iestudējumus: “Linea Recta“, “Danzón“ un “Con Brazos Abiertos“.

LNSO un solisti. Koncertprogramma “Bahs un Forē. Miera formula“
Sestdiena, 31. marts 18.00, Lielā zāle 7,00–15,00 €, GORS
Lieldienu Klusajā sestdienā līdzās Baha tētiņa korāļiem un fūgām izskanēs Forē izteikti franciskais Rekviēms solobalsīm, korim, orķestrim un visai pasaulei. Gregoriski noteikts, cilvēciski skarošs, eņģeliski maigs. Solisti: Gunta Gelgote – soprāns, Latvijas Radio koris, Johanness Helds – baritons, Diriģents – Andris Poga. Programmā: Johans Sebastiāns Bahs, Gabriels Forē Rekviēms. Pirms koncerta plkst. 17.00 2. stāva semināru zālē pirmskoncerta sarunas, kuras vadīs muzikologs Orests Silabriedis.

APRĪLIS 2018

Jaunā Rīgas teātra viesizrāde “Peldošie – ceļojošie“
Piektdiena, 6. aprīlis 18.00, Lielā zāle 12,00–21,00 €, GORS
Latgales vēstniecībā GORS būs skatāma pēc Mihaila Kuzmina romāna motīviem iestudētās teātra izrādes “Peldošie – ceļojošie“ 1. daļa. Izrāde atspoguļo Krievijas impērijas galvaspilsētas avangardiskākās kultūras bohēmas dzīvi starp divām 20. gs. sākuma revolūcijām – mīlas trīsstūri, četrstūri un piecstūri. Režisors Vladislavs Nastavševs. Izrādē piedalās vadošie Jaunā Rīgas teātra aktieri.

Inese Galante. Koncertprogramma “Ar mīlestību no Inese Galantes!“
Piektdiena, 13. aprīlis 18.00, Lielā zāle 10,00–15,00 €, GORS
Inese Galante kā izcila vokāliste un jauno talantu patronese dāvina Latvijai 100 gadu jubilejā jaunu koncertprogrammu “Ar mīlestību no Ineses Galantes!”. Koncertā skanēs skaistāko operu mīlas ārijas un mūzikas skaņdarbi. Kopā ar Inesi Galanti un visu iemīļoto talantīgo pianistu Aivaru Kalēju šajā koncertā piedalīsies arī Ineses Galantes talantu konkursa laureāti – vokālisti un mūziķi. Koncerta programmu kuplinās Rēzeknes kamerorķestris diriģenta Jāņa Stafecka vadībā.

“Krivoje zerkalo“. Humoristu šovs “Jautri dzīvojam!“
Ceturtdiena, 19. aprīlis 19.00, Lielā zāle 15,00–20,00 €, GORS
19. aprīlī uz Latgales vēstniecības GORS Lielās skatuves uzstāsies plaši pazīstamā humora šova "Greizais spogulis" ("Кривое зеркало") autori un izpildītāji. Jautras častuškas izpildīs Nikolajs Bandurins, kura tēla neatņēmamā sastāvdaļa noteikti ir koncertīna, un viņa jaunais skatuves kolēģis - pianists Oļegs Mihailovs. Ar tēlu dažādību un spilgtumu monologos variēs Natālija Korosteļova un Jurijs Hvostovs.

“Musiqq“. Labāko dziesmu programma
Piektdiena, 20. aprīlis 19.00, Lielā zāle 15,00–19,00 €, GORS
20. aprīlī uz Latgales vēstniecības GORS Lielās skatuves ar labāko dziesmu programmu uzstāsies grupa "Musiqq". Grupas pamatsastāvā darbojas divi liepājnieki – Marats Ogļezņevs un Emīls Balceris, kuri raksta, sacer, producē un aranžē savas dziesmas paši. “Musiqq“ ir izdevuši trīs ierakstu albumus: “Šī ir tikai mūzika”, “Vēl viena mūzika” un "Silta Sirds".

Muzikāla izstāde. Koncertcikla “Latvijas gredzens” koncertuzvedums “Vidzemes gredzens”
Sestdiena, 21. aprīlis 18.00, Lielā zāle 4,00–13,00 €, GORS
Vidzeme – Latvijas nacionālās kultūras sakņu un simbolu dzimšanas vieta. Valsts karoga un Himnas šūpulis, gara gaismas – izglītības aizsākšanās un Dziesmu svētku pirmsākums. Latviešu pašapziņas un patriotisma mošanās vieta. Piedalās: Latvijas Radio koris, solisti. Muzikālais vadītājs un diriģents: Sigvards Kļava. Izstādes veidotāji: Guna Kalnača, Jānis Mitrēvics, "Dd studio".

Folkloras draugu kopas un kapelas “Vīteri“ 15 gadu jubilejas koncerts “Zalta puče“
Piektdiena, 27. aprīlis 18.00, Mazā zāle 8,00–10,00 €, GORS
Folkloras draugu kopa un kapela “Vīteri” ir Rēzeknē, Latgalē un visā Latvijā zināms kolektīvs, kas jau 15 gadus kopj un attīsta latgalisko dziesmu, deju, rotaļu un dzīvesziņas tradīcijas. Jubilejas reizē folkloras kopas “Vīteri” izveidotāja Sandra Stare un kapelas vadītājs Einārs Lipskis aicinās satikt dažādu paaudžu “Vīteru” bērnus un jauniešus, kā arī iepazīstinās ar kolektīva jaunāko veikumu – latgaliešu dziesmu grāmatu un CD bērniem un vecākiem ”Zalta puče”. Jubilejas koncerta dienā notiks grāmatas “Zalta puče” atvēršanas un ieskandināšanas svētki.

Lielkoncerts “Latvijas komponisti Latvijas simtgadei“
Sestdiena, 28. aprīlis 18.00, Lielā zāle 7,00–15,00 €, GORS
Programmā izskanēs vairāk nekā 60 latviešu komponistu radītie a cappella skaņdarbi jauktajam korim, kas tapuši Māra Sirmā rosinātā projektā "Latvijas komponisti Latvijas simtgadei". Piedalās: VAK “Latvija”, Latvijas Radio koris, Rīgas kamerkoris “Ave Sol”, kā arī citi Rīgas un Latvijas kori.

Grupa “Melo-M”. Latvijas Simtgades koncerttūre
Svētdiena, 29. aprīlis 17.00, Lielā zāle 10,00–18,00 €
Liekot savu artavu Latvijas simtgades svētku noskaņu veicināšanā, čellu trio “Melo-M” 2018. gada pavasarī dosies koncertturnejā pa Latviju, repertuārā atskaņojot daudzu populāru latviešu komponistu dziesmu versijas īpašos aranžējumos. Koncertprogrammas repertuārā būs gan latviešu tautasdziesmu apdares, gan Emīla Dārziņa, Raimonda Paula, Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna, Raimonda Tigula dziesmu versijas. Līdztekus koncertos skanēs arī grupu “Līvi”, “Prāta Vētra” un citu pazīstamu Latvijas mūzikas kolektīvu populārākās dziesmas.

MAIJS 2018

Dokumentālā filma “Mērijas ceļojums”. LV100 filmu programma
Piektdiena, 4. maijs 18.00, Lielā zāle 3,50 €, GORS
Scenāristes un režisores Kristīnes Želves dokumentālā spēlfilma “Mērijas ceļojums” balstās uz Mērijas Grīnbergas vecākās autentiskajām dienasgrāmatām, kas glabājas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā. Tajās caur savas dzimtas likteni viņa izstāstījusi visas Latvijas stāstu - centieni izpostīt Latvijas valsti notika caur mūsu inteliģences, kultūras, mākslas, vēsturiskās atmiņas un tautas mantojuma iznīcināšanu. Pirms seansa tikšanās ar filmas radošo komandu.

GORS PIECGADES SIMFONIJA. Sinfonietta Rīga. Perpetuum Ritmico
Sestdiena, 5. maijs 18.00, Lielā zāle 10,00–15,00 €, GORS
Akustika ir viena no mūziķu, klausītāju un speciālistu atzītajām Latgales vēstniecības GORS īpašajām kvalitātēm. Piecu gadu dzimšanas dienu sāksim tieši ar akustikas svinēšanu, aicinot svētkus sākt tuviem koncertzāles draugiem – kamerorķestrim “Sinfonietta Rīga” diriģenta Normunda Šnē vadībā. Līdzās kamerorķestrim uzstāsies arī klarnetists Guntis Kuzma un sitaminstrumentu ansamblis “Perpetuum Ritmico”. Koncertprogrammā, kura izskanēs tikai Latgales vēstniecībā GORS, savīsies Jozefa Haidna Simfonija Remažorā Hob. I:86, Sebastiana Fāgerlunda Klarnetes koncerts, Džona Adamsa “Fearful Symmetries” un Žeroma Bosa veidotā Bastera Kītona filmu kinomontāža “Basters”, kā arī tiks pirmatskaņots speciāli notikumam topošais Emīla Zilberta jaundarbs – “Concertino sitaminstrumentu ansamblim un kamerorķestrim”.

Dons. Akustiskais koncerts “Pa ceļam”
Sestdiena, 12. maijs 19.00, Lielā zāle 15,00–25,00 €
12. maijā Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē tiks noslēgta Dona jaunākā akustiskā koncerttūre "Pa ceļam". Koncertā dziedātājs atskaņos gan klausītāju iemīļotas dziesmas, gan programmu no jaunā albuma “Pa Ceļam”. “Jūtos bezgala gandarīts, ka arī Latvijas simtgadē būs iespēja tikties ar klausītājiem un vienoties kopīgā dziesmā,” - tā par gaidāmo koncertu saka Dons.

GORS PIECGADES SIMFONIJA. TALANTU ŠOVS. Muzikāla komēdija visai ģimenei
Trešdiena, 16. maijs 18.00, Lielā zāle 8,00–10,00 €, GORS
Mazie skatītāji ir svarīga Latgales vēstniecības GORS apmeklētāju daļa, ar kuriem kopā katru gadu top arī kāds uzvedums – jo īpaši ērģeļmūzikas festivāla “ORGANismi” laikā. Piecu gadu svētku reizē sadarbībā ar Armanda Ekšteta “Teātris un ES” Latgales vēstniecība GORS aicina uz muzikālu komēdiju visai ģimenei, veidojot pašiem savu muzikālo TV šovu. Šova veidotājs būs Burunduks un piedalīties TV šova konkursā viņš aicinās labākos māksliniekus no visas pasaules. Izrādē piedalīsies profesionāli aktieri un cirka mākslinieks, tāpat spēlējošie, dziedošie un dejojošie Rēzeknes kolektīvi. Bērni visas izrādes laikā līdzdarbosies un iejutīsies gan prasīgās žūrijas, gan arī kāda aktiera lomā.

GORS PIECGADES SIMFONIJA. Mērnas Kleitones džeza kvintets (ASV) un Rēzeknes bigbends
Sestdiena, 19. maijs 19.00, Mazā zāle 15,00 –17,00, GORS
Simboliski turpinot koncertciklu “Savējie”, Latgales vēstniecība GORS aicina uz Rēzeknes bigbenda un Mērnas Kleitones (Myrna Clayton) džeza kvinteta no ASV kopīgu koncertprogrammu, kurā līdzās džeza klasikas un improvizācijas skaņdarbiem dzirkstīs Mērnas Kleitones spēcīgais vokāls. Koncerta norisi atbalsta ASV vēstniecība Latvijā.

GORS PIECGADES SIMFONIJA. VYSI MUNI GOSTI BEJA. Sadziedāšanās koncerts
Sestdiena, 26. maijs 19.00, Lielā zāle 15,00 –20,00, GORS
Latgales vēstniecības GORS piecgades programmas noslēgums būs kā varens un līksms simfonijas fināls, kura galvenais trumpis latgaliskā sirsnība un izdziedāšanās. Savējie, postfolkloras grupa “Rikši” un grupa “Tautumeitas”, vīs balsis ar grupu “Chveneburebi” no Gruzijas un “Babkiny vnuki” no Krievijas, lai etnomūzikas noskaņās pildītu ne tikai GORS Lielo zāli, bet arī apmeklētāju klausīties un pašiem līdzi dziedāt prieku. GORS piecu gadu dzimšanas dienas noslēguma koncerts ļaus priecāties arī par vēl vienu koncertzāles kvalitāti – mainīties spēju, jo apmeklētājiem būs iespēja izvēlēties, vai būt nedaudz vērotājiem no malas, vai mesties dziedāšanas epicentrā pie Latgalei tik raksturīgajiem garajiem galdiem.

“Chveneburebi” (Gruzija) un “Babkiny vnuki” (Krievija)
Svētdiena, 27. maijs 16.00, Lielā zāle 12,00–20,00 €, GORS
Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē 27. maijā izskanēs gruzīnu un krievu tautas mūzikas koncerts, kurā piedalīsies gruzīnu folkloras grupa “Chveneburebi” un krievu tautas mūzikas ansamblis “Babkiny vnuki”. Grupā “Chveneburebi” darbojas 8 dalībnieki, kuri katrs ir no dažādas Gruzijas vietas, ļaujot labāk saglabāt tradicionālo dziedāšanas manieri. Līdzās dziedāšanai visi grupas dalībnieki spēlē tradicionālos gruzīnu tautas instrumentus. Ansamblis “Babkiny vnuki” radies 2010. gadā Brjanskas Valsts lauksaimniecības akadēmijā. Ansambļa vadītājs un solists Vladimirs Latenkovs ir profesionāls mūziķis, kurš specializējies tieši krievu tradicionālajā dziedāšanā.

Pasākumu programma var tikt papildināta un precizēta. Norāde “GORS” – pasākumi, kurus rīko SIA “Austrumlatvijas koncertzāle” un uz kuriem ir spēkā GORS Kultūras vēstnieku programmas piedāvājumi.

Biļetes: Latgales vēstniecības GORS, “Biļešu Paradīze”, “Biļešu Serviss”, “eKase“ sistēmās un GORS
Saziņai: Latgales vēstniecība GORS Rēzekne, Pils iela 4. Tālr.: +371 64633303.