Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


JVLMA un RDKS bigbends aicina uz Adventes koncertu Rīgas Mārtiņa baznīcā

Redakcija
Redakcija

Otrajā decembrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija /JVLMA/ aicina uz īpašu Pirmās Adventes koncertu Rīgas Mārtiņa baznīcā. Notikums apvienojis divus radošos spēkus – JVLMA un Rīgas Doma kora skolas /RDKS/ bigbendu un JVLMA jaukto kori /mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols/. Muzikālo priekšnesumu bagātinās solistes Kristīnes Prauliņas balss un Leonarda Lenija Vīksnes stepa deja. Koncerta sirds un dvēsele – JVLMA un RDKS bigbenda diriģents Dāvis Jurka.

Programmas centrā ir džeza mūzikas leģendas Djūka Elingtona /Duke Ellington/ oriģinālmūzika – dzīves pēdējos gados komponētie “Garīgie koncerti” /”Sacred Concerts”/. 66 gadu vecumā viņš saņēma piedāvājumu radīt mūziku koncertu sērijai baznīcās. Tā tapa triloģija bigbendam, pianistam, korim, solistam un stepa dejotājam.

Laikā no 1965. līdz 1973. gadam sacerēti trīs "Garīgie koncerti", kas apvieno džeza, klasiskās un kora mūzikas, kā arī spiričuelu, gospeļu, blūza un dejas elementu kombinācijas. Djūka Elingtona oriģināldarbs ir mūzikas vēsturē pirmā pazīstamā džeza mūzikas liturģija – viena no retajām kompozīcijām bigbendam, kuru paredzēts atskaņot baznīcās. Neraugoties uz kritiķu neviendabīgo viedokli un pretrunīgi pausto vērtējumu, komponists uzskatījis, ka tas ir viņa radošās karjeras nozīmīgākais veikums. “Garīgie koncerti” atskaņoti baznīcās un katedrālēs daudzviet pasaulē.

Djūka Elingtona oriģinālversijā kora loma ir bijusi neliela. Otrā decembra koncertā tiks atskaņota 1993. gadā veidotā aranžija, kur koris un bigbends kļuvuši par līdzvērtīgiem skatuves partneriem. Tā kā savās performancēs Djūks Elingtons mainījis skaņdarbu secību, brīvi izvēloties mūziku no visiem trīs “Garīgajiem koncertiem”, tad arī šoreiz JVLMA un RDKS bigbenda Adventes koncertprogramma veidota kā autora triloģijas muzikālā esence.

JVLMA un RDKS bigbenda Adventes koncerts – 2. decembrī plkst. 16.00 Rīgas Mārtiņa baznīcā /Slokas ielā 34/.
Ieeja par ziedojumiem.

Esiet laipni gaidīti mūsu koncertos!