Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Ārvalstu solisti slavē latviešu publiku par operetes žanra mīlēšanu

Redakcija
Redakcija

Aizvadītā nedēļas nogalē notika 3. Starptautiskais Operetes festivāls Ikšķilē, kura viens no krāšņākajiem pasākumiem bija GALĀ koncerts, kas pulcēja vairākus tūkstošus klausītāju. Tajā piedalījās gan latviešu, gan ārvalstu populāri operetes solisti, kuri pēc koncerta slavēja latviešu publiku un bija patīkami pārsteigti, ka šobrīd, kad Latvijā jau ilgstoši vairs nav sava Operetes teātra, kas funkcionētu kā pastāvīga, valsts finansēta organizācija, ir tik daudz cilvēku, kuri mīl šo žanru.

Davids Hojsaks (tenors, Austrija/Serbija) pozitīvi vērtē festivāla organizatoru komandu, kā arī Latviju kā skaistu zemi. “Latviešu kolēģus – operetes solistus, vērtēju kā ļoti profesionālus un talantīgus ar spēju improvizēt un pielāgoties dažādām situācijām. Un īpaša pateicība diriģentam Atvaram Lakstīgalam, jo viņš bija ļoti īsā laikā lieliski sagatavojies un bija iejūtīgs radošā kolektīva partneris,” tā par dalību Galā koncertā saka austriešu solists.

Telmans Guževskis (tenors, Izraēla) Latvijā ir bijis vairākkārt, tostarp ar savām solo programmām. “Šeit Ikšķilē ir tik īpaša gaisotne, par ko esmu sajūsmināts un arī pateicīgs, ka varu piedalīties šajā festivālā. Prieks redzēt vienkopus tik daudz profesionāļu, kas spēj perfekti izpildīt daudzos operetes elementus – deju, dziedāšanu, instrumentālo pasauli, runu. Ne velti saka, ka Latvija pasaulē ir slavena tieši ar mūzikas tradīcijām, piemēram, jūsu dziesmu svētki, un šeit es vēlreiz pārliecinājos, ka sabiedrība novērtē un mīl opereti,” saka Telmans Guževskis, piebilstot, ka šī iemesla dēļ arī publikas prasības ir ļoti augstas.

Festivāla atklāšanas koncertā “Es vēlreiz teikšu, priecājieties!” viens no dalībniekiem bija jaunais lietuviešu pianists Domas Žeromskas, kuram šī bija tikai trešā koncertēšanas reize Latvijā un otrā – kopā ar Rīgas Gospelkori. “Muzicēt kopā ar Gospelkori man ir jauna pieredze, taču pēc mūsu koncerta Spānijā amerikāņu gospelmūzikas autors, izpildītājs un producents Donalds Lorenss, kurš ir strādājis kopā pat ar Mēriju Dže Blaidžu, deva savu svētību, kas, protams, cēla pārliecinātību un ticību savām spējām,” tā jaunais, talantīgais pianists.

Operetes teātra mākslinieciskā vadītāja un direktore Agija Ozoliņa-Kozlovska ir patiesi gandarīta, ka viņas iedibinātā Operetes festivāla tradīcija attīstās par starptautisku operetes zvaigžņu un muzikālā teātra žanriskā spektra parādi, kur Latvijas vārds caur operetes prizmu izskan pasaulē.

“Esam gandarīti, ka Operetes festivāls jau trešo reizi izskanēja Ikšķilē. Sniegdami pajumti ievērojamam notikumam, Ikšķiles novada pašvaldība dod jaunu pienesumu visas Latvijas kultūrā. Esam par operetes atdzimšanu un to, ka operetei vajag savas mājas,” uzsver Ikšķiles novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Dace Jansone.

Jau ziņots, ka no 12. līdz 14. jūlijam Ikšķilē norisinājās 3. Starptautiskais Operetes festivāls, kas priecēja gan ar koncertiem, gan kino filmām un diskusijām, gan teatrālu piedzīvojumu bērniem un festivāla gaisa balonu.