Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Operas, baleta un kamermūzikas sintēze “Lielā dzintara” kamerzālē

Redakcija
Redakcija

Koncertcikls “Iededz gaismu” turpināsies sestdien, 25. februārī, pulksten 18 koncertzāles “Lielais Dzintars" kamerzālē ar koncertu “Opera un balets kamermūzikā”, kurā piedalīsies trīs Latvijas Nacionālās operas mūziķi – Mārtiņš Zilberts (klavieres), Jurijs Savkins (vijole) un Ivars Bezprozvanovs (čells).

Mūziķi atzīst, ka iedvesma šādai koncertprogrammai radusies jau 2007. gadā Maskavas viesizrāžu laikā, kad pirms operas «Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta» izrādes vijolnieks Savkins iegādājās notis Dmitrija Šostakoviča un Grigorija Feigina skaņdarbam «Atmiņas par Mcenskas apriņķa lēdiju Makbetu». Un tā, pamazām būvējot koncerta koncepciju, programmā iekļauti gan operas, gan baleta muzikālajām tēmām veltīti darbi. Programma savu pirmatskaņojumu piedzīvoja 2016. gada nogalē un tagad tā ir atceļojusi arī uz Liepāju.

Koncertprogrammas “Opera un balets kamermūzikā” pamatā ir operas, baleta un kamermūzikas žanru sintēze. Koncerta pirmajā daļā skanēs dueti, bet otrajā – klavieru trio. Duetos dzirdēsim vairāku komponistu opermūzikas pārlikumi, transkripcijas, kā arī variācijas un fantāzijas par tēmam no baletiem, tai skaitā, Ludviga van Bēthovena “Septiņas variācijas čellam un klavierēm par Mocarta operas “Burvju flauta” tēmu”, Dimitrija Šostakoviča “Adagio” no baleta “Gaišais strauts” un citius Savukārt otrajā daļā tiks atskaņoti izcilu itāļu un čehu opermūzikas meistaru Gaetāno Doniceti un Antonīna Dvoržaka Klavieru trio.

Koncertprogrammu veidojuši un izpildīs trīs Latvijas Nacionālās operas mūziķi – Mārtiņš Zilberts (klavieres), Jurijs Savkins (vijole) un Ivars Bezprozvanovs (čells). Pianists Mārtiņš Zilberts ir absolvejis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju kameransambļa specialitatē. Kopš 2008. gada ir Latvijas Nacionālās operas (LNO) galvenais koncertmeistars. Viņš pastāvīgi uzstājas un koncertē kopā ar Latvijas vadošajiem kamermūzikas izpildītajiem, Latvijas Radio kori un citiem. Vijolnieks Jurijs Savkins aktīvu koncertdarbību sācis jau 1995. gadā Rīgas Stīgu kvarteta sastāvā. No 1997. gada viņš strādā LNO orķestrī par koncertmeistaru grupas asistentu. Pēdējos gados Jurijs Savkins aktīvi koncertē arī ar solo un kamermūzikas programmām. Ivars Bezprozvanos Liepājas klausītajiem jau ir labi pazīstams, regulāri uzstājoties dažādos koncertos. Ivars Bezprozvanovs ir LNO orķestra čellu grupas koncertmeistars, „Nordic symphony orchestra” čellists un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas čella spēles un ansambļa pasniedzējs. Līdzās padagoga un orķestra mākslinieka darbam, mūziķim ir intensīva skatuves dzīve gan kā solistam, gan dažādos kamersastāvos.

Biļetes uz koncertcikla „Iededz gaismu” koncertiem nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir bez maksas.

Koncertcikls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas Kultūras pārvaldes, Valsts SIA "Latvijas koncerti" un Francijas kultūras centra atbalstu.