Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Iznākusi latviešu estrādes mūzikai veltīta Daigas Mazvērsītes grāmata

Redakcija
Redakcija

Muzikoloģes Daigas Mazvērsītes interese par Latvijas populārās mūzikas procesiem bijusi noturīga jau vairākus gadu desmitus. Pētniece veidojusi šai tēmai veltītus radioraidījumus, publicējusi neskaitāmus rakstus presē un izdevusi arī vairākas grāmatas par tautā iemīļotiem mūziķiem – komponistiem Uldi Stabulnieku un Elgu Īgenbergu, dziedātājiem Jāni Zāberu un Mārtiņu Freimani. Tikko iznācis autores jaunākais darbs par Latvijas estrādes mūzikas vēsturi “Melnbaltās dziesmas”, kas iecerēts kā apjomīgs pētījums trīs daļās. Šobrīd lasītāju rokās nonāk pirmā grāmata, kas veltīta latviešu estrādes mūzikas pirmsākumiem.

Grāmata detalizēti raksturo Latvijas estrādes mūzikas sākumposmu: no Alfrēda Vintera daiļrades līdz 20. gadsimta 60. gadu vidum, kad estrādes mūzikā darbojās Ivars Mazurs un viņa vadītais orķestris Armatūra, brāļu Kokaru vadītais Studentu estrādes orķestris, komponisti Edmunds Goldšteins, Viktors Sams, Ringolds Ore, Latvijas Radio estrādes sekstets, dziedātāji Bruno Oja, Edgars Zveja, Valentīna Butāne, Rīgas estrādes orķestris ar diriģentu Egilu Švarcu, dziedātājiem Aino Bāliņu, Jāni Krūzīti, Larisu Mondrusu u.c. Atsevišķas nodaļas veltītas arī komponistiem Igoram Jakovļevam, Jānim Sildegam, LPSR Filharmonijas ansamblim Rīga, Zdzislavam Romanovskim, Zigfrīdam Račiņam, Lolitai Vambutei u.c. ievērojamiem mūziķiem.

Populārā mūzika Latvijā vienmēr bijusi neatņemama kultūras dzīves sastāvdaļa, taču šīs nozares pētniecību ilgu laiku aizkavēja tās striktā nodalīšana no akadēmiskās mūzikas. Nevar noliegt, ka tautā iecienītāka vienmēr bijusi tieši estrādes mūzika, tomēr līdz šim izdoti tikai atsevišķiem populārās mūzikas pārstāvjiem veltīti pētījumi, kamēr daudzi citi žanra pārstāvji palikuši “aizkadrā”. Šiem nu jau teju piemirstajiem māksliniekiem veltīta grāmata “Melnbaltās dziesmas”, kurā Daiga Mazvērsīte apkopojusi spilgtāko un nozīmīgāko Latvijas populārās mūzikas pārstāvju biogrāfijas un daiļradi. Pētnieces savāktais materiāls, mūziķu dzīves un darba apraksti palīdzēs jaunākās paaudzes lasītājiem uzzināt vairāk par tiem māksliniekiem, kuri veidoja vecāku un vecvecāku muzikālo gaumi; savukārt vecākās paaudzes lasītājus neapšaubāmi ieinteresēs iespēja detalizēti iepazīt savu kādreizējo elku dzīvesgājumu, skatuves darbību un noklusētus faktus, kā arī atcerēties ar skaistākajiem latviešu populārās mūzikas darbiem saistītās emocijas.

Grāmata sarakstīta populārā, viegli uztveramā stilā, kas to padarīs par saistošu lasāmvielu jebkuram mūzikas mīļotājam, kurš vēlas tuvāk iepazīties ar sev mīļu dziesmu izpildītājiem un autoriem. Vienlaikus tā būs vērtīga lasāmviela mūzikas speciālistiem un nozares studentiem, kuriem līdz šim nav bijis mācību līdzekļa mūsu populārās mūzikas vēstures apguvē.

Pieejama arī e-grāmata.