Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Atklāta apjomīgākā Alekseja Naumova darbu retrospekcija

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 23. februārī, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Lielajā zālē (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) tika atklāta Alekseja Naumova personālizstāde “Nebeidzamā ainava”. Tā ir līdz šim vērienīgākā mākslinieka retrospekcija, kurā apkopots viņa radošais veikums pēdējo 40 gadu laikā.

“Šodien mēs veram durvis vaļā absolūtai krāsainībai, priekam un ļoti pozitīvam dzīves skatījumam. Aleksejs Naumovs – mākslinieks un ainavists, kurš no pirmās radošās darba dienas sevī ārkārtīgi attīstījis kolorīta izjūtu un īpašo apetīti uz krāsu,” atklājot izstādi, pauda Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce.

Svinīgajā vakarā izstāde pulcēja daudz mākslinieka draugu, kolēģu un viņa talanta cienītāju, apliecinot gleznotāja radošā pienesuma nozīmību Latvijas mākslas dzīvē. Uzrunājot klātesošos, mākslas zinātniece, Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas “Māksla publiskā telpā” kuratore Helēna Demakova atzīmēja: “Personālizstāde Latvijas mākslas galvenajā templī, tā lielākajā izstāžu zālē, neapšaubāmi ir viens no radošās dzīves vainagojumiem. Īpaši ja tā ir retrospekcija, kurā redzamie darbi radīti pēdējās četrās desmitgadēs. Alekseja Naumova izstādei būs liels cienītāju pulks, jo skatītājiem patīk iespaidu krāšana un gleznieciska virtuozitāte, kas sniedz liecību par mūsu laika kultūrainavas daudzajiem vaibstiem. Darbu tapšanas ģeogrāfija ir apbrīnojama – ziņkārība par pasaules izteiksmīgajām vietām ir ļoti slavējama parādība, gluži tāpat kā savveida skaistuma atrašana dažādos Latvijas nostūros.”

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu veidota izstāde “Nebeidzamā ainava” iekļauj vairāk nekā 130 Alekseja Naumova darbus – gleznas, grāmatu ilustrācijas, grafikas, porcelāna apgleznojumus, kas datējami sākot no studiju gadiem Latvijas Mākslas akadēmijā līdz šodienai un iepazīstina apmeklētāju ar vairākiem autora daiļrades posmiem un galvenajiem darbības virzieniem. Pārdomāta darbu izlase sniedz iespēju izsekot līdzi Alekseja Naumova radošā rokraksta dažādiem meklējumiem un atradumiem, demonstrējot gan tā mainību, gan stabilitāti un atklājot tās kvalitātes, pateicoties kurām gleznotāja daiļrade ir plaši pazīstama mākslas interesentiem Latvijā.

Izstādes laikā norisināsies glezniecības un ilustrāciju meistardarbnīcas bērniem un pieaugušajiem Alekseja Naumova vadībā, tiks organizētas divas īpašas ekskursijas-sarunas, ko vadīs pats eksponēto darbu autors un projekta kuratore Antra Priede-Krievkalne. Lai paplašinātu izceltās tēmas kontekstu, 28. martā mākslas zinātniece Helēna Demakova LNMM uzstāsies ar lekciju “Ainava mūsdienu mākslā”, aplūkojot Latvijas un Rietumu ainavas iezīmes 21. gadsimtā, savukārt 6. aprīlī Austra Avotiņa raksturos Alekseja Naumova individuālo stilu, analizējot viņa ietekmju loku mākslas vēsturē.

Ar Dinas un Jāņa Zuzānu atbalstu izdevniecība “Neputns” laidusi klajā Alekseja Naumova darbu katalogu, kurš ir iegādājams “Neputna” galerijā un interneta veikalā (www.neputns.lv), LNMM suvenīru veikalā, kā arī labākajās Latvijas grāmatnīcās.

Alekseja Naumova personālizstāde “Nebeidzamā ainava” būs skatāma līdz š. g. 8. aprīlim.