Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Dzīve veltīta mākslai – atklās Egila Jāņa Brūna piemiņas izstādi

Redakcija
Redakcija

Šī gada 6.decembrī, trešdien, pulksten 16.00 Liepājas Latviešu biedrības namā tiks atklāta gleznotāja Egila Jāņa Brūna (1938 – 2015) piemiņas izstāde. Tajā būs skatāmas gleznu sērijas un cikli no mākslinieka brāļa Eglona Brūna privātkolekcijas, informē izstādes rīkotāji.

Šogad Egilam Jānim Brūnam būtu apritējuši 85 gadi. Mākslinieks savas radošās darbības pirmsākumos strādājis grafikā, vēlākos gadus pievērsies glezniecībai. Šajā reizē piemiņas izstāde veltīta tieši mākslinieka glezniecībai, atainojot tajā arvien jaunas rokraksta šķautnes un pietāti pret mākslas pasauli.

Šis laiks ir zīmīgs ar mākslinieka 85. jubilejas gadu, tādējādi izstāde veidos visaptverošu ieskatu Egila Jāņa Brūna daiļradē, tajā iekļaujot ainavu ciklus ar ielu, parku, mežu un pludmales ainām, kā arī portretu grupas un klusās dabas sērijas. Darbi tapuši laikā no 1961. gada līdz 2009. gadam, mākslinieka aktīvākajā posmā, kas bieži tika pavadīts vasaras plenēros – Liepājā, Pāvilostā, Kurzemes piekrastē un citur.

Egils Jānis Brūns dzimis 1938. gada 27. novembrī Liepājā. 1971. ieguva profesionālo izglītību Latvijas Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļas specialitātē kā mākslinieks grafiķis un zīmēšanas, rasēšanas skolotājs. Pēc studijām Egils Jānis Brūns atgriezās Liepājā, lai nodotu tālāk savas zināšanas kā pedagogs Liepājas mākslas vidusskolā (šobrīd Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā), pasniedzot grafiku, burtu mācību, zīmēšanu un gleznošanu. Savukārt no 2000. līdz 2009. gadam strādāja Liepājas Pedagoģijas akadēmijā (šobrīd Liepājas Universitāte), kur pasniedza lekcijas un nodarbības zīmēšanā, gleznošanā, kompozīcijā.

Savas dzīves pirmajās izstādēs mākslinieks piedalījās ar grafikas darbiem, kas apgūta kā profesionālā specialitāte, tikai vēlāk dzīvē pievēršoties savai sirds lietai – glezniecībai un krāsu triepienam, tā virtuozitātei. Kopš 1972. gada Egils Jānis Brūns regulāri piedalījās Liepājas Mākslinieku savienības rīkotajās izstādēs, viņa darbi eksponēti gan Latvijā, gan ārpus tās.

‘’Par ievadu mākslā esmu pateicīgs Liepājas māksliniekam Teodoram Uldriķim, bet par tālāku
attīstību – Latvijas Mākslas akadēmijas mācībspēkiem un saviem darba kolēģiem. Savos darbos cenšos uztvert un atainot noskaņu dabā, savā darbībā pārejot no zīmējuma un grafikas uz eļļas glezniecību,” teicis Egils Jānis Brūns. Mākslinieka gleznu sērijas ir īpašas ar tā rokrakstu, kur jūtama gan krāsu gammas, gan viskozā triepiena brīvība, gaismas un ainas acu mirklīgums, kas spējis iemūžināt Liepāju, arī tās vēsturiskās izmaiņas pilsētvidē.

Izstāde Liepājas Latviešu biedrības nama galerijā būs skatāma no šī gada 7. decembra līdz 31. decembrim, apmeklētājiem pieejama katru dienu no 10.00 līdz 19.00. Ieeja izstādē ir bez maksas.