Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


21. oktobrī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā lekcija par arheoloģiskā tautas tērpa rekonstrukciju

Redakcija
Redakcija

21. oktobrī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā lekcija par arheoloģiskā tautas tērpa rekonstrukciju
11./12. gs. sēļu sievietes tērpa rekonstrukcija pēc Lejasdopeļu senkapu
materiāliem, darināta 21. gadsimta sākumā

21. oktobrī plkst. 12.00 muzejs aicina interesentus uz Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Arheoloģijas departamenta speciālistes Iritas Žeieres lekciju par arheoloģisko tautas tērpu rekonstrukciju. Tā notiks Brīvības bulvārī 32, Rīgā. (Vēršam uzmanību uz to, ka praktisku iemaņu apgūšana tikšanās laikā nav paredzēta.)

Ikdienā nereti dzirdams termins “tērpa rekonstrukcija”, tāpat ar dažādu laikmetu tērpu rekonstrukcijām var iepazīties muzejos un citās kultūras iestādēs, tās aplūkojamas pasākumos un svētku reizēs. Bet vai tās visas ir saucamas par “rekonstrukcijām”? Un ko īsti šis jēdziens nozīmē? Vai ir zināms, kad Latvijā aizsākās tērpu rekonstrukciju veidošana pēc arheoloģiskajiem materiāliem, kādi bija to veidi un kas šo darbu uzsāka?

Tie, kuriem ir interese ne vien par rekonstrukciju praktisko darināšanu, bet arī vēlme uzzināt par rekonstrukciju pirmsākumiem Latvijā, laipni gaidīti uz tikšanos ar LNVM pētnieci Iritu Žeieri, kura dalīsies zināšanās un sniegs ieskatu seno tērpu rekonstrukciju tapšanas vēsturē un attīstības gaitā. Būs iespēja uzzināt dažādus faktus par senākajām tērpu rekonstrukcijām Latvijā, izsekot to veidošanas gaitai līdz mūsdienām, kā arī apspriest muzejā eksponētos tērpus un uzdot speciālistei jautājumus par rekonstrukciju darināšanu, kopīgi mēģinot rast atbildes vai risinājumus.