Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Kultūras centra Grata JJ mākslas galerijā apskatāms starptautisks multimediāls mākslas projekts «Sāls pieskāriens»

Redakcija
Redakcija

«Mūsu projekts kā sāls pieskāriens lūpām, kaislīgs, bet sirdij sāp jaunās pasaules pragmātisms.». «Sāls pieskariens» attīstās kā starpnacionāls projekts - dažādu tradīciju, pasaules redzējuma mākslinieku dialogs ar melnbaltā foto pasauli un sievietes tēla atainojumu laikmetīgajā mākslā.

Pasaule mainās. Sievietes tēls vairs nav vajadzīgs sabiedrībai, kā garīguma un skaistuma objekts. Sievietes tēls kalpo marketingam, reklāmai. Kultūra ir miera vēstnesis, kas apvieno cilvēkus radošās darbības procesā. Mākslinieki no dažādām valstīm, kopā strādājot pie vispārcilvēciskām tēmām, risinot pasaulei aktuālus jautājumus, runājot mākslas valodā - veido milzīgu pozitīvo spēku.

Starptautiskajā izstādē "Sāls pieskāriens" piedalās mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas – apvienojot dažādus izteiksmes veidus- fotogrāfiju, glezniecību, grafiku, instalācijas, performances.
Projekta pirmā izstāde notika 2018.gada novembrī Lietuvā «Laiptu» galerijā, Šauļos. Pēc Rīgas plānota izstāde arī Maskavā un Turcijā, kur projektā iesaistīsies arī vietējie mākslinieki.

Ieva Caruka, projekta idejas autore, stāsta: «Mani vienmēr ir vilinājusi melnbaltās fotogrāfijas pasaule, kur realitāte kļūst lakoniskāka, skaidrāka, bet tajā pašā laikā ir noslēpumaina.
Apmeklējot Antanas Sutkus izstādi Rīgā, es jutu, ka melnbaltā foto māksla ievelk citā realitātē. Toreiz radās spēles ideja: iedvesmoties savā radošajā darbībā nevis no reālās pasaules, bet rast iedvesmu, skatoties uz pasauli car melnbaltā foto prizmu.

Projekts aizsākās 2017.gadā Šauļos, Lietuvā, starptautiskajā mākslas plenērā, kur iepazinos ar fotomākslinieku Alvydas Šalkauskas un viņa darbiem, kas deva man iedvesmu radīt zīmējumu ciklu. Alvidasa galvenie varoņi - gaismas spēle tumsā un sieviete. Šī tēma man kā sievietei ir tuva.
Mūsu Lietuvas-Latvijas radošajam tandēmam pievienojās Maskavas māksliniece Diana Arslanova, kuras mākslas ekspresīvajā pasaules skatījumā ir jūtamas etniskās saknes senajā Baškīrijas kultūrā.
Andrus Joonas - izcilais performanču meistars, multimediāls mākslinieks no Igaunijas- stāsta savu stāstu par zūdošām vērtībām sabiedrībā.

Jaunā māksliniece Santa Sava dialogu ar Alvidasu risina, veidojot telpisku objektu.»

Starptautiskā projekta dalībnieki:
Ieva Caruka, Latvija
Santa Vasiljeva, Latvija
Alvydas Šalkauskas, Lietuva
Diana Arslanova, Krievija
Andrus Joonas, Igaunija

Ieeja izstādē ir bezmaksas.
MĀJAS LAPA: MuseumLV | Mākslas galerija | Blogs
FACEBOOK: MuseumLV un Grata JJ
YOUTUBE: MuseumLV - Grata JJ
INSTAGRAM: museumlvgratajj