Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Latvijas Leļļu teātris ar izrādi “Zelta zirgs” viesosies starptautiskā teātru festivālā Krievijā

Redakcija
Redakcija

Jau rīt, 13. aprīlī Latvijas Leļļu teātra pārstāvji kāps autobusā, lai dotos uz 15. Starptautisko teātru festivālu “Kingfestival” Krievijas pilsētā Veļikijnovgorodā. Festivāla skatītājiem tiks piedāvāta 2017. gadā iestudētā un Latvijas valsts simtgades programmā iekļautā izrāde “Zelts zirgs”. Veļikijnovgorodas pilsētas filharmonijā tā būs skatāma 15. aprīļa vakarā.

15. Starptautisko teātru festivālu no 12.-16. aprīlim rīkos Veļikijnovgorodas bērnu un jaunatnes teātris “Malij” un tā programma norisināsies paralēli uz trim skatuvēm –Filharmonijā, Drāmas teātrī un teātrī “Malij”. Festivāls notiek reizi divos gados jau kopš 1992.gada un tradicionāli pulcē labākos Krievijas, Eiropas un Āzijas teātru iestudējumus dramatiskā teātra, mūsdienu horeogrāfijas un leļļu teātru žanros visu vecumu skatītājiem.
Piecu festivāla dienu laikā pilsētas auditorijai, kā arī festivāla viesiem un dalībniekiem būs iespēja noskatīties 16 izrādes, ko rādīs kolektīvi no 9 valstīm – Krievijas, Igaunijas, Latvijas, Francijas, Zviedrijas, Vācijas, Nīderlandes, Itālijas un Dānijas.

Latvijas Leļļu teātris festivālā “Kingfestival” piedalās jau kopš 2003.gada. 2007.gadā festivāla starptautiskās žūrijas balvu par labāko izrādi jaunākā vecuma bērniem ieguva Leļļu teātra iestudējums „Ezītis miglā”. Izrāde “Zelta zirgs”, kas tika nominēta “Spēlmaņu nakts 2017/2018” balvai kategorijā “Gada lielās formas izrāde”, un kuras Melnā prinča lomas atveidotājs (aktieris Aleksandrs Jonovs) saņēma balvu kā labākais otrā plāna aktieris, ir viens no pēdējo gadu nozīmīgākajiem Latvijas Leļļu teātra sadarbības projektiem. Izrādi iestudējis Nīderlandē mītošais brazīļu izcelsmes režisors, horeogrāfs un leļļu mākslinieks Duda Paiva. Viņa veidotā versija par Raiņa tik labi zināmo darbu gan latviešu skatītājiem, gan arī pašiem izrādes dalībniekiem un veidotājiem ir iespēja iepazīt aktuālākās starptautiska līmeņa leļļu teātra tendences, kā arī palūkoties uz Raiņa lugu no jauna - ar ne-latvieša acīm. Kopā ar Dudu Paivu iestudējumu veidojuši dramaturgs Matīss Gricmanis, scenogrāfs Andris Eglītis, kostīmu māksliniece Vita Radziņa, komponists Rihards Zaļupe, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko un režisora asistents Pāvels Struminskis. Izrādē lomās redzami Anrijs Sirmais, Aleksandrs Jonovs, Druvis Anusāns, Baiba Vanaga un Lienīte Osipova. Iestudējums tapis ar Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu.

Līdz šim iestudējums “Zelta zirgs” piedalījies ārvalstu festivālos Bukarestē (Rumānija), Toruņā (Polija) un Lomžā (Polija), kuros saņemtas dažādas balvas – gan Grand Prix, gan apbalvojumi par labāko izrādi, aktierdarbu (Aleksandrs Jonovs) un scenogrāfiju.

Tepat Rīgā “Zelta zirgu” šajā sezonā vēl iespējams noskatīties 25. aprīlī un 23. maijā plkst. 19.00.