Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Latvijas Leļļu teātra izrāde “Zelta zirgs” saņēmusi GRAND PRIX Polijas festivālā

Redakcija
Redakcija

Latvijas Leļļu teātra izrāde “Zelta zirgs” saņēmusi GRAND PRIX Polijas festivālā
Foto: Kim Kooijman

Latvijas Leļļu teātra iestudējumam “Zelta zirgs” 31. Starptautiskajā teātru festivālā VALISE Polijas pilsētā Lomžā piešķirts GRAND PRIX, kas ir līdz šim augstākais teātra snieguma novērtējums ārvalstu festivālos. VALISE festivālā šogad piedalījās 17 teātru kompānijas no vairāk nekā 10 valstīm. LLT izrāde “Zelta zirgs” pārstāvēja pieaugušo auditorijai domāto programmas daļu.

Polija ir viena no formas teātra (tai skaitā leļļu teātra) radošo meklējumu un avangarda lielvalstīm Eiropā. Savas bagātās kultūras un teātra tradīciju dēļ tā ir daudz labu un iedvesmojošu festivālu mājvieta, kuros satiekas un radošajām domām apmainās teātri no visas Eiropas. VALISE ir viens no šādiem festivāliem, orientēts formas meklējumos un leļļu teātra elementu sintēzē ar citiem teātra/mākslas veidiem, kurš savas pastāvēšanas garajā vēsturē iemantojis stabilu reputāciju un atpazīstamību. LLT festivālā piedalījās trešo reizi – 2014. gadā izrāde “Snaudošā pūķa pasaka” saņēma balvu par labāko skatuvisko stāstījumu, savukārt 2017. gadā izrādes “Kaštanka” aktrise Santa Didžus saņēma festivāla labākās aktrises balvu. Izrādes dažādās nominācijās katru gadu vērtē un apbalvo starptautiska žūrija.

Izrāde “Zelta zirgs” ir viens no pēdējo gadu nozīmīgākajiem LLT sadarbības projektiem. Izrādi iestudējis Nīderlandē mītošais brazīļu izcelsmes režisors, horeogrāfs un leļļu mākslinieks Duda Paiva (Eduardo de Paiva Souza). Viņa veidotā versija par Raiņa tik labi zināmo darbu gan latviešu skatītājiem, gan arī pašiem izrādes dalībniekiem un veidotājiem bija iespēja iepazīt aktuālākās starptautiska līmeņa leļļu teātra tendences, kā arī palūkoties uz Raiņa lugu no jauna - ar ne-latvieša acīm. Sadarbības projekta rezultāts ir saturiski un vizuāli laikmetīga, universālus jautājumus atspoguļojoša izrāde, kura var būt vienlīdz aktuāla gan Latvijas teātra auditorijai, gan ārzemju skatītājam. Kopā ar Dudu Paivu iestudējumu veidojuši dramaturgs Matīss Gricmanis, scenogrāfs Andris Eglītis, kostīmu māksliniece Vita Radziņa, komponists Rihards Zaļupe, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko un režisora asistents Pāvels Struminskis. Lomās – Anrijs Sirmais, Aleksandrs Jonovs, Druvis Anusāns, Baiba Vanaga un Lienīte Osipova. Iestudējums tapis ar Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu.