Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:152, Did:0, useCase: 3


Liepājas Leļļu teātris sāk 35. sezonu, iedvesmojoties no latviešu un pasaules literatūras klasikas

Redakcija
Redakcija

“Liepājas Leļļu teātra 35. sezonu iedvesmojuši latviešu un pasaules literatūras klasikas darbi un to varoņi – Daniela Defo Robinsons Krūzo, Hansa Kristiana Andersena Sniega karaliene, Annas Brigaderes Sprīdītis un sengrieķu mitiloģiskais varonis Ahillejs. Priecājos, ka visi uzrunātie režisori varoņstāstus interpretē talantīgi un interesanti. Pazīstamie stāsti tiek risināti jaunos un neierastos kontekstos, kas rada krāsainu un iespaidiem bagātu teātra piedzīvojumu gan bērniem, gan viņu vecākiem un skolotājiem,“ sezonu raksturo teātra vadītāja Lelde Vīksna.

Liepājas Leļļu teātra 35.sezonā paredzēti četri jauniestudējumi. Pirmais jau pēc pāris nedēļām 7. oktobrī. “”Robinsons” ir izrāde tiem, kuri šobrīd ir bērni, kam ir bērni vai kas paši ir bijuši bērni. Izrāde ir par to īpašo piedzīvojuma un brīvības garšu, kad vari būts viens pats ar sevi. Viesistabā aiz dīvāna, šķūnī aiz malkas kaudzes, dārza stūrī vai uz neapdzīvotas salas – viens pats savā ideālajā pasaulē, kurā vari darīt visu pa savam: griezt desas šķēli trīsreiz biezāku kā maizi, neiet laicīgi gulēt, gulēt līdz pusdienlaikam, gulēt ar kājām uz spilvena, gulēt, kur pagadās, galu galā – neiet gulēt vispār; tā vietā nakts vidū, skaļi aurojot, cīnīties ar pūķi vai kanibāliem,” jauniestudējuma ideju raksturo režisore Anta Priedīte. Viņas komandā darbojas scenogrāfs, kostīmu mākslinieks Aigars Ozoliņš un komponists Roberts Dinters, lomās Andris Zeļonka, Inga Dzintare vai Ilze Jura.

Savukārt 2.decembrī režisore Laila Kirmuška skatītājus ievedīs kādā neparastā muzeja ekspozīcijā, no kuras vienīgā izeja ir sekot gidam un piedalīties neparastā spēlē ar neparedzamiem, tikai mīlestībai raksturīgiem noteikumiem. Izrādes “Sniega karaliene” dramatizējumu veido Valdis Pavlovskis, ko mūzikā izteiks Kristaps Krievkalns, scenogrāfijas un leļļu skiču autore ir Gita Peta, bet mīmiskās lelles veidos Dace Rožlapa. Lomās tikai dāmas – Vija Mežale, Madara Enkuzena, Denisa Braša un Ilze Jura.

Galda teātra stilā veidotā iestudējuma “PII “Sprīdītis”” pirmizrāde plānota 2024.gada 17.februārī. Ņemot talkā Annas Brigaderes lugas “Sprīdītis” tēlu sistēmu, režisore Santa Didžus, dramaturgs un izrādes mākslinieks Edgars Niklasons, komponists Aleksandrs Tomass Metjusons (Alexander Thomas Mathewson) un Liepājas Leļļu teātra aktieri – Ilze Jura, Denisa Braša, Andris Zeļonka skatītājiem atklās ikviena bērna varoņceļojumu, kad tam no sava drošā patvēruma jeb “Laimīgās zemes” – mājām nākas doties uz pirmskolas izglītības iestādi, ko saīsināti sauc par PII jeb bērnudārzu. Šajā jaunajā vidē valda savi noteikumi un likumi, zināmi pārbaudījumi, ar kuriem bērniem nākas saskarties un pielāgoties. Bet kā izprast nezināmo pasauli ar pieaugušo v eidoto kārtību?

Aizvadītās sezonas noslēgumā tapa grieķu mītu triloģijas pirmā daļa – “Sirēnas dziesma”, kuras autore un režisore ir Anta Priedīte. Maijā nāks klajā triloģijas otrā daļa, kas veltīta mītam par Ahilleju, un darbu pie iestudējuma turpinās scenogrāfs Aigars Ozoliņs un komponists Juris Kaukulis.

Šo svētdien, 17.septembrī Liepājas Leļļu teātra aktieri pēc aktīva vasaras brīvdabas izrāžu posma atgriezīsies uz teātra skatuves dēļiem ar Ģirta Šoļa ietsudēto objektu teātra izrādi “Murjāņu Kurmītis un viņa draugi”. Svētdien un turpmāk šajā izrādē Armandu Kaušeli Vectēva lomā redzēsm pārmaiņus ar Ingaru Gudermani. Septembrī būs skatāmi vēl citi skatītāju iemīļoti darbi – “Sarkangalvīte” Jura Ločmeļa režijā, “Lapsa un mežs” Mārtiņa Gaiļa režijā, kā arī Dmitrija Petrenko un aktieru kopīgi veidotā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem “Dauka. Labie jautājumi”, kas teātra pieredzes ziņā nobriedušo, bet pašam teātrim jauno auditoriju aicinās uz tikšanos 29.septembrī 18.00 kultūras namā “Wiktorija”. Mārtiņa Gaiļa un Dmitrija Petrenko veidotās izrādes septembra izskaņā būs iespēja vērtēt arī festivāla “Teātris ir visur Kuldīgā” apmeklētājiem.