Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


“Zirneklis istabas stūrī” – neparasts kriminālromāns

Redakcija
Redakcija

Iepazīstieties – Nikija Ouena, britu rakstniece un žurnāliste. Latviešu valodā tikko izdots viņas romāns”Zirneklis istabas stūrī” (“Subject 375”), ārkārtīgi daudzslāņains un savdabīgi būvēts darbs, kurā informācija tiek pasniegta caur galvenās varones skatpunktu. Tas ir ļoti neierasts, jo doktorei Marijai Martinesai ir Aspergera sindroms – viņa spēj saskatīt kopsakarības, zibens ātrumā iegaumēt jebkuru tekstu, veikt sarežģītas matemātiskās darbības un atšifrēt kodus, toties ārkārtīgi slikti orientējas emociju izpausmēs un pilnībā apjūk, ja tiek izjaukta ierastā dienaskārtība.

Lasītājs Mariju sastop brīdī, kad viņa nokļuvusi cietumā, turklāt par tik smagu noziegumu kā priestera slepkavība īpaši nežēlīgā veidā. Marija gan apgalvo, ka nav vainīga, taču caur viņas domāšanas īpatnajiem slāņiem, kā arī daudzajiem notikumiem un sarunām ir grūti saprast, vai un kad Marija saka patiesību un – kas vēl svarīgāk – vai Marijas patiesība ir tā pati, ko par patiesību sauc vidusmēra cilvēks.

“Nikijas Ouenas romāns “Zirneklis istabas stūrī” ir pārpilns noslēpumu un intrigu: savdabīga, jūtīga un daudz cietusi galvenā varone... klaustrofobiju izraisoša romāna darbības vide... spriedzes pārpilni notikumi un vienas ģimenes attiecību vēsture... pateiktais un noklusētais, notikumu cēloņsakarību ķēde un pāri visam biedējošā sajūta – kam uzticēties un kam ne, kurš ir draugs, bet kurš – ienaidnieks,” raksta “The Sunday Times Bestseller”.

Ar katru lappusi pieaug spriedze un lasītājs tiek mulsināts arvien vairāk – jo, dzīvojot līdzi Marijai Martinesai savdabīgajā cietuma vidē, nevar tikt skaidrībā, kas te īsti notiek. Slepkavībā apsūdzētā Marija meklē advokātu, kas palīdzēs iesniegt apelāciju. Kāda sieviete mēģina Mariju nogalināt, cietuma psiholoģe ir pārliecināta, ka Marija sirgst ar šizofrēniju, Marija uzskata, ka pirmo reizi mūžā viņai ir draudzene, turklāt, iespējams, Marijai veidojas personiska saikne ar cietuma priekšnieku. Vai pastāv iespēja, ka Marija Martinesa ir šizofrēniķe un lielākā tiesa notikumu ir viņas iztēles auglis? Vai varbūt kāds vai kādi tiešām spēlējas ar Marijas prātu, pārbaudot to visdažādākajos veidos? Kurš un kāpēc tik nežēlīgi nonāvēja visu cienītu priesteri? Kas ir ticamāk – ka doktore Marija Martinesa ir starptautiska līmeņa sazvērestības upuris vai ka viņa šo sazvērestību ir tikai iztēlojusies?

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Aija Čerņevska.